Bezoek de beurs

29 - 30 januari 2022 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 18 - 20 maart 2022 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiewoning in Nederland: een droom van velen

In 2016 kochten 3.130 Nederlanders een vakantiewoning in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) noemt dit een record. De voornaamste oorzaak is de lage rente: een vakantiewoning brengt meer op dan sparen. Drie trotse eigenaars aan het woord over hun tweede thuis.

Jaap en Aline vonden de vakantiewoning van hun dromen

Toen Jaap (73) en Aline (71) Verseput met pensioen gingen, begonnen ze hun zoektocht naar een tweede woning aan zee, niet te ver van hun woonplaats Zwijndrecht. Alles achterlaten zagen ze niet zitten want ze hebben veel familie en vrienden in hun woonplaats. Ze zochten een vakantiewoning in een woonwijk, niet in een vakantiepark. Ze wilden echt tussen de mensen wonen, niet te midden van lege huizen. In Burgh-Haamstede vonden ze een prachtige woning met een bos aan de achterkant.

Ongedwongen vakantiesfeer

"We wonen er ongeveer de helft van de week en hebben al een fijne vriendenkring opgebouwd. In de zomer zijn we er zelfs 8 opeenvolgende weken. Er hangt dan een aangename vakantiesfeer en we gaan wandelen, zwemmen, golfen of krijgen de kleinkinderen over de vloer. Ook Kerst vieren we in onze tweede woning."

Vaste stek

Wie een tweede huis overweegt, moet de kosten en baten tegenover elkaar afwegen. "Wij zijn mensen die weinig op vakantie gaan. Onze vakantiewoning bezorgt ons veel plezier. Je gaat steeds naar een vaste stek dus voor wie houdt van veel variatie, is een vakantiehuis misschien minder geschikt."

Denk goed na

Of je een vakantiewoning koopt voor eigen gebruik of om te verhuren is iets waar je goed over moet nadenken, volgens het koppel. "Als je de woning uitsluitend zelf wil gebruiken, betaal je bij voorkeur een aanzienlijk deel zelf. Want de aflossing van interesten kan op den duur een last worden, zeker voor mensen die met pensioen zijn zoals wij. Hou ook rekening met de forensenbeslasting die je in bepaalde gemeenten moet betalen want die is op bepaalde plaatsen niet min."

Fiscaal interessant

Voor ondernemers is de aankoop van een vakantiewoning fiscaal voordelig. "Hun spaargeld zit vaak in de vennootschap. Door te lenen van de BV, kunnen ze het gebruiken om te investeren. Doordat er een schuld is aan de BV daalt het vermogen in box. De rente die men jaarlijks verschuldigd is aan de BV is onderhevig aan vennootschapsbelasting – een beperkt bedrag als gevolg van de lage rente. Zo kan aardig wat bespaard worden."

De Familie De Konink bouwde zelf een vakantiehuis

De familie De Konink uit Friesland vond het moeilijk om het vakantiehuis van hun dromen te vinden. Daarom bouwden vader Rolf (65) en zoon Johan (42) zelf hun tweede woning voor de hele familie. Ze deden dat in het bos van Dwingelo, op een stuk grond dat al jaren eigendom is van de familie en waarop een zomerhuis uit 1959 stond. Bijna een jaar lang waren ze bezig met de bouw van hun droomhuis.

Zelf vakantiewoning bouwen

"Het zomerhuis lag me nauw aan het hart. Ik kwam er als kind vaak met mijn ouders en later met mijn vrouw en kinderen," herinnert Johan zich. "Maar er was onvoldoende comfort en het werd te klein om met z'n allen naartoe te gaan. Daarom vatte ik samen met mijn vader het plan op om samen een nieuw huis te bouwen. Op internet kwam ik het voorbeeld tegen van een schuurwoning met veel hout, glas en een veranda. Daar waren we onmiddellijk voor gewonnen. We schakelden een professional in voor een bouwkundige tekening en een timmerbedrijf voor de houten constructie. De rest deden we zelf, hoewel geen van ons beiden een bouwkundige achtergrond heeft. Mijn vader was tot aan zijn pensioen arbo-adviseur en ikzelf ben accountant. Gelukkig zijn we handig en zeer gemotiveerd Youtube was onze rots in de branding: we vonden er tal van goede instructiefilmpjes. Enkel voor de elektriciteit deden we een beroep op een vakman," vertelt Johan verder.

Flinke besparing

Door zelf de tweede woning te bouwen spaarde de familie heel wat geld uit. "Ik schat zo'n 70.000 euro. Op ons materiaal bespaarden we echter niet. We kozen voor een constructie van eikenhouten palen en blank staal, een betonnen vloer en wanden uit sloophout. Zo kreeg ons huis een natuurlijke uitstraling," zegt Johan. Maar niet alles verliep van een leien dakje. Zo was er een tegenvaller met isolatiemateriaal, dat stuk ging door een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Interessante financieringsconstructie

De familie werkt met een huur-koopovereenkomst om het vakantiewoning te financieren. "Mijn vader is eigenaar van de grond en betaalde de helft van de bouwkosten. Over 5 jaar zal ik de grond en bouwkosten hebben afgelost aan hem, waardoor ik juridisch eigenaar wordt. Deze constructie werkt prima voor mij en mijn ouders hebben op die manier een appeltje voor de dorst," legt Johan uit.

Roel en Matty kochten een kerk als tweede huis

Zestigers Roel en Matty kochten vorig jaar de Sint-Michaëlskerk in Deursen-Dennenburg (Brabant) en bouwden het om tot een gezellig guesthouse. Het plan is om er in de toekomst, wanneer hun eigen huis te groot wordt, zelf te gaan wonen.

Sfeervolle overnachtingsplaats

"De kleine kerk, die pal achter ons eigen huis ligt, werd ons vorig jaar te koop aangeboden. Ze bleek goed onderhouden en er was al elektriciteit, water en verwarming omdat ze eerder al verhuurd werd. Bovendien waren we vrij zeker dat we een vergunning zouden krijgen om ze te verhuren en in te zetten als guesthouse," vertelt Matty.

Strikte voorschriften

Matty hield zich bezig met de inrichting en vond veel meubels in kringloopwinkels en op rommelmarkten. "We moeten specifieke voorschriften naleven gezien het monumentale karakter van de kerk. Zo moeten de muren wit blijven en mogen we geen afgescheiden ruimtes creëren. Als we zelf in de kerk willen wonen, moeten we een woonvergunning hebben. Maar dat is toekomstmuziek. Momenteel genieten we samen van ons kerkje en de interessante mensen die hier verblijven. Er komen regelmatig vrienden over de vloer voor een etentje en we vinden hier echt rust," aldus Matty.

Mooie verhuurinkomsten

Op financieel vlak maakt het koppel zich geen zorgen. "Een aantal bomen zijn ziek en moeten binnenkort gekapt worden. Dat kost een flinke duit. Anderzijds zijn de onderhoudskosten van een monument 80% fiscaal aftrekbaar en uit de verhuur halen we ook mooie inkomsten. We zijn blij dat we samen deze stap gezet hebben. Een prachtig bouwwerk helpen bewaren geeft ons een fijn gevoel," besluit Roel.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Investeren: Een tweede huis kopen in Nederland

Veel mensen dromen van een tweede woning. Een leuk huis op een mooie bestemming om in de weekenden en de vakanties naartoe te gaan en een heerlijke tijd door te brengen met de kinderen, kleinkinderen en vrienden. Zo’n tweede huis wordt vaak een echt familiehuis, waar tal van leuke momenten beleefd worden en mooie herinneringen ontstaan.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

NVM: Vakantiewoning ongekend populair

Door de coronacrisis waren we de afgelopen tijd meer thuis en brachten velen de vakantie door in eigen land. Hierdoor kreeg de verkoop van vakantiewoningen in Nederland een flinke boost. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (VVM) stegen de prijzen van vakantiehuizen aanzienlijk in 2020.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden