Bezoek de beurs

25 - 26 Januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 21 - 23 maart 2025 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiewoning en vermogensrendementsheffing

Investeren in een vakantiewoning in het buitenland is een manier om te ontsnappen aan de vermogensrendementsheffing van box 3. De heffing over de buitenlandse vakantiewoning is namelijk toegewezen aan het land waar de woning is gelegen. Bent u van plan om van uw tweede woning uw eerste woning te maken, dan moet u rekening houden met de fiscale consequenties. Kiest u voor Portugal dan kunnen deze consequenties wel eens gunstig uitpakken.

Als inwoner van Nederland bent u in Nederland belasting verschuldigd over uw wereldinkomen. Bezit u een vakantiewoning in het buitenland, bijvoorbeeld Portugal, dan moet u deze opnemen in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting. In dezelfde aangifte vraagt u dan voorkoming van dubbele belasting. In grensoverschrijdende situaties betaalt u over de buitenlandse woning namelijk geen belasting in Nederland maar in het land waar de woning staat. Dit betekent dat in deze situatie de belastingheffing in Portugal van belang is.

Een tweede woning in Portugal

Het loutere bezit van een Portugese vakantiewoning leidt tot slechts één heffing, namelijk de Imposto Municipal sobre os Imóveis (IMI). Dit is een jaarlijks terugkerende gemeentelijke heffing, vergelijkbaar met de Nederlandse onroerende-zaakbelasting. Aangezien Portugal (anders dan Frankrijk en Spanje) geen vermogensbelasting kent, leidt het loutere bezit van deze woning niet tot enige andere heffing. In Portugal betaalt u - in tegenstelling tot Spanje - ook geen inkomstenbelasting voor het eigen gebruik van de vakantiewoning. Genereert u inkomsten uit (gedeeltelijke) verhuur van deze woning, dan betaalt u 28% Portugese inkomstenbelasting (Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares, IRS) over deze inkomsten.

Een eerste woning in Portugal

Besluit u om van uw tweede woning uw eerste woning te maken, dan wordt u na emigratie inwoner van Portugal. Dit betekent dat u vanaf dat moment in Portugal belasting verschuldigd bent over uw wereldinkomen. Heeft u nog inkomstenbronnen uit Nederland, dan is afhankelijk van de bron de heffing toegewezen aan Nederland of aan Portugal. Houdt u bijvoorbeeld nog onroerend goed aan in Nederland, dan mag Nederland daar over heffen. Uw spaargelden en pensioeninkomsten (tenzij het pensioen is opgebouwd via een publiekrechtelijke dienstbetrekking) worden na emigratie belast in Portugal.

Een niet-gewone ingezetene van Portugal

Echter, ten aanzien van niet-gewone ingezetenen (residentes não habituais) is er recentelijk een nieuwe wet in werking getreden. Volgens deze wet zijn onder andere pensioenen vrijgesteld van heffing van Portugese inkomstenbelasting (IRS).

Indien u zich als niet-gewone ingezetene van Portugal wilt inschrijven, dient u aan een drietal voorwaarden te voldoen:
•    U bent de afgelopen 5 jaar geen belastingplichtige geweest in Portugal;
•    U bent de afgelopen 5 jaar aantoonbaar fiscaal resident geweest buiten het territorium Portugal;
•    U ontvangt uw inkomen uit een ander land dan Portugal.

Wanneer u aan deze voorwaarden voldoet kunt u ten aanzien van uw pensioen een vrijstelling van Portugese inkomstenbelasting genieten voor de komende 10 jaar. Deze termijn gaat in op het moment van aanmelding bij de Portugese belastingdienst.

Voor niet-gewone ingezetenen die pensioeninkomsten uit Nederland genieten, heeft deze regeling tot gevolg dat het Nederlandse pensioen in Nederland belast zal worden indien het totale pensioeninkomen meer dan € 10.000 per jaar bedraagt.  In dat geval betaalt u als niet-gewone ingezetene over uw pensioeninkomen dus belasting in Nederland. Ten aanzien van inkomsten uit rente en dividend (box 3-inkomen) pakt de regeling voor Nederlanders wél gunstig uit. Deze blijven gedurende 10 jaar geheel onbelast.

Bron: ESJ accountants & belastingadviseurs

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden