Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiehuis kopen in Nederland

Velen dromen van een vakantiewoning in Nederland, zeker nu de spaarrente blijft dalen en vakantieparken verhuurrendementen beloven tot 8% op jaarbasis.

Interessante prijzen voor vakantiewoningen

In 2016 werden 3.750 recreatiewoningen verkocht in Nederland. Dat is een stijging van maar liefst 20% in vergelijking met 2015. Dit komt doordat de prijzen van vakantiehuizen nog niet zo hoog zijn als op de reguliere huizenmarkt. Hierdoor is het interessant om een recreatiewoning te kopen in Nederland.

Veel vraag naar moderne nieuwbouw

Projectontwikkelaars spelen slim in op de groeiende interesse in nieuwbouwwoningen. Voor de kust van Zeeland zullen eilanden opgespoten worden zoals in Dubai. Ook vakantieparken blijven uitbreiden door nieuwe parken te bouwen of verouderde parken of campings te verbouwen met het oog op comfort en luxe voor de vakantiegangers.

Recreatiewoning in vakantiepark

Dat zoveel particulieren investeren in een vakantiehuis in een recreatiepark, is voordelig voor de uitbaters. Die hoeven namelijk zelf minder te lenen bij de bank voor de bouw van de huizen, waardoor ze sneller kunnen groeien. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan dit versnipperde eigendom. Als er gezamenlijke beslissingen moeten genomen worden, bijvoorbeeld over centrale voorzieningen als het restaurant of het zwembad, kan dit erg moeizaam verlopen. Op die manier worden bepaalde klussen soms niet uitgevoerd en wordt een vakantiepark minder interessant voor huurders. Voor de uitbaters is dit natuurlijk een spijtige zaak. Maar in evenveel gevallen werken de eigenaars goed samen om beslissingen te nemen en het park prima te onderhouden en op niveau te houden.

Verzadigde markt?

Kenners waarschuwen voor een verzadiging van de markt. De laatste jaren steeg het aantal vakantiewoningen immers sneller dan het aantal bungalowvakanties. Daarom richten veel vakantieparken zich op het buitenland voor hun verdere groei. Anderen spelen in op de competitieve markt met exclusieve producten zoals culinaire arrangementen en bijzondere boomwoningen.

Tweede woning als belegging

Wie een vakantiewoning koopt in een park, doet dit steeds vaker als belegging. Hierbij is er keuze tussen een variabel of een vast rendement. Bij een variabel rendement wordt het huis via de uitbater van het park verhuurd en ontvangt de eigenaar 75% tot 80% van het huurgeld. Een vast rendement houdt in dat de vakantiewoning gedurende een periode voor een vast bedrag wordt verhuurd en dat het park het risico van leegstand op zich neemt. Een tip: staar je niet blind op het rendement van je vakantiewoning. Koop ze niet alleen als belegging maar ook voor je eigen plezier. Het is niet enkel een investering in vastgoed maar ook in zon, zee, frisse lucht, natuur…

Informeer je goed vooraf

Laat je zeker adviseren door een kenner voor je overgaat tot de aankoop van een vakantiewoning. Een ervaren makelaar helpt je om de kleine lettertjes te begrijpen zodat je geen ‘kat in een zak’ koopt en bedrogen uitkomt. Het is ook raadzaam om de grond bij de woning te kopen, al brengt dit extra kosten met zich mee.

Gerelateerde berichten

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Bekijk

Voordelen en nadelen van een vakantiewoning kopen

Een eigen toevluchtsoord in de natuur: wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de voordelen en nadelen op een rij

Bekijk

Spaanse belastingen en het kopen van een vakantiewoning

Raak voordat je een vakantiewoning koopt in Spanje vertrouwd met de Spaanse belastingen. Hier de belangrijkste op een rij

Bekijk

Staatssecretaris Van Rij licht box-3 stelsel toe tijdens Second Home beurs in Maastricht

De Second Home beurs in Maastricht kijkt uit naar de komst van staatssecretaris Van Rij op zondag 21 januari. Tijdens de beurs, die zaterdag 20 en 21 januari gehouden in de Mecc Maastricht, licht hij in seminar 1 om 12:00 uur het nieuwe box-3 stelsel toe. Veel (tweede) woningbezitters en potentiële kopers hebben vragen rondom dit thema. Een uitgelezen kans om onduidelijkheden te verhelderen en vragen te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden