Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

De voordelen van een vakantiewoning in Zwitserland

Goed nieuws voor iedereen die na zijn vakantie nog terugverlangt naar Zwitserland. Anders dan vaak gedacht is de aankoop van een tweede woning er mogelijk. Met een aantrekkelijk belastingvoordeel.

Prachtige natuur, hoge levensstandaard, veiligheid en politieke stabiliteit. Zwitserland heeft niet voor niets een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers wereldwijd. De populariteit zorgt sinds de jaren ‘60 voor een grote vraag naar tweede huizen in het land. Reden voor de Zwitserse overheid om het huizenbezit voor niet-ingezetenen te beperken. Toch is een vakantiewoning in Zwitserland bereikbaar.

Vakantiewoning kopen in Zwitserland:  Fiscaal voordeel

In Zwitserland is een speciale regeling van kracht die bepaalt dat particulieren afkomstig uit EU-landen zich vrij kunnen vestigen en gebruik kunnen maken van een aantrekkelijk belastingtarief. Het gaat hier om de zogenoemde Pauschal-regeling. Het te belasten inkomen wordt daarbij afgestemd op de huurwaarde van de woning. Iedere Zwitser moet de huurwaarde van zijn huis bij zijn inkomen optellen. Uitgangspunt van de huurwaarde is de woningwaarde, vergelijkbaar met de Nederlandse WOZ. Elk kanton gebruikt een eigen factor voor de belastingheffing. Aantrekkelijk is dat dit bedrag van de huurwaarde ook bepalend is voor de belastingheffing voor niet-Zwitsers die hun inkomen wereldwijd verdienen en zich in Zwitserland willen vestigen. Het echte inkomen of vermogen wordt niet gemeten. De belastingheffing wordt gebaseerd op de – veel lagere – huurwaarde. Door vermogende eigenaren van een tweede woning kan zo fiscaal voordeel worden behaald. Of de Zwitserse vakantiewoning wordt verhuurd op zelf bewoond maakt niet uit.

Strikte voorwaarden

Er is toenemend interesse in de Pauschal-regeling. Voorwaarde is dat de mensen die naar Zwitserland emigreren niet gaan werken in het land. En over voldoende vermogen beschikken om zichzelf en hun familie te onderhouden. Haast is er niet, de regeling is open voor alle niet-ingezetenen met een huis in Zwitserland. Ook het opgeven van de Nederlandse nationaliteit hoeft niet, wie gebruik maakt van de regeling krijgt een Zwitserse verblijfsvergunning.

Rekenvoorbeeld

Vakantiehuis €4.000.000*
Huurwaarde per jaar € 60.000

Belastingheffing Kanton Uri (Andermatt) 15%**
Belastingheffing Bund (Federatie) 13%**

Huurwaarde € 60.000 x factor 7 = € 420.000
Belastingen totaal 28%
Jaarlijks te betalen vast bedrag aan belastingen ongeacht vermogen of inkomen
€ 117.600

* Omgerekend in euro’s. 1 euro is chf 1,09 (juli 2017)
** beide de hoogste tarieven in het progressieve systeem

Bron: First AG

Gerelateerde berichten

Bekijk

Droomt u ervan een vakantiehuis in Zwitserland te kopen?

Bent u de prachtige Alpen van Zwitserland aan het overwegen als locatie voor uw tweede huis? Of bent u een investeerder die zijn portfolio wil uitbreiden met een vakantiehuis in dit adembenemende land? De aankoop van een woning in Zwitserland kan een uitstekende beslissing zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In deze blogpost nemen we u mee door de belangrijkste aandachtspunten, zodat u goed voorbereid bent en volop kunt genieten van uw Zwitserse avontuur.

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Zwitserland opent grenzen voor toerisme

Goed nieuws voor toeristen en potentiële tweede huis kopers in Zwitserland. Eindelijk is het dan definitief; per 26 juni jl. zijn de Zwitserse grenzen met de auto weer vrij te passeren voor bezoekers uit Nederland en België.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden