Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Gespreid beleggen in vastgoed

Nu de rente zo laag staat, levert spaargeld weinig op. Door de vermogensrendementsheffing rendeert spaargeld per saldo zelfs negatief! Daardoor is het aantrekkelijk om te kijken naar alternatieve manieren om meer rendement op het vermogen te behalen. Vastgoed is een voor de hand liggende keuze om uw geld wél te laten renderen. Let wel; beleggen is geen sparen! De waarde van beleggingen kan immers fluctueren waardoor een belegger meer risico loopt dan een spaarder.

Beleggen in vastgoed geeft in de meeste gevallen relatief minder risico dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen, terwijl het toch een aardig rendement kan opleveren. Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. U kunt zelf vastgoed kopen, bijvoorbeeld een vakantiebungalow of een tweede woning in Nederland om te verhuren. Ook is het mogelijk door een investering in een vastgoedfonds te beleggen in vastgoed zonder zelf daadwerkelijk vastgoed te kopen. Beleggen in een fonds maakt het zelfs mogelijk om met relatief kleine bedragen deel te nemen in grotere beleggingen. De gezamenlijke inleg in een fonds wordt gebruikt voor het kopen van woningen, winkels, kantoren en vakantiebungalows.

Zelf doen versus beleggingsfonds

Als u besluit zelf vastgoed te kopen, houdt u dan rekening met ‘kosten koper’, onderhoud, verhuurinspanningen, leegstand en het minder in trek raken van een locatie of veranderingen op de huurmarkt. Door gebrek aan spreiding, het in bezit hebben van maar één object, is de particuliere verhuurder al snel in een afhankelijke positie.

Een fonds daarentegen verzorgt de aan- en verkoop, onderhoud, de huurpenningen, marketing en de administraties. Bovendien, indien u de keuze maakt voor een fonds voor uw investering, dan verlaagt u met een goede spreiding binnen het fonds in één klap uw risico t.o.v. direct zelf beleggen in vastgoed.

Verschillend risico bij beleggingsfondsen

Kiest u voor een beleggingsfonds, houdt u dan rekening met het type vastgoed waarin belegd wordt. Het ene vastgoed is het andere niet, het ene risico is het andere niet. En dat terwijl er vaak wel eenzelfde rendement van rond 6% tegenover staat!

Kantoorpand versus supermarkt

Alhoewel voor zowel een belegging in een kantoorpand als in een supermarkt een rendement van 6% redelijk zou zijn, zijn de verschillen in de risico’s groot. De waarde van het kantoorpand is sterk afhankelijk van economische ontwikkelingen en de kredietwaardigheid van de huurder. Een faillissement leidt tot een leeg kantoor. Voor een belegging in een supermarkt zijn er meer lokale risico’s, zoals concurrentie in de buurt of online alternatieven.

Vakantiewoning versus reguliere woning

Regulier woningvastgoed wordt vaak gezien als een stabielere rendementsbron, toch is dit ook een markt van vraag en aanbod. Die ook zijn pieken en dalen kent. Een vakantiewoning is daarentegen afhankelijk van trends in de toeristische sector of buitenlandse politieke veranderingen.

Bron: Credit Linked Beheer

Gerelateerde berichten

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Bekijk

Voordelen en nadelen van een vakantiewoning kopen

Een eigen toevluchtsoord in de natuur: wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de voordelen en nadelen op een rij

Bekijk

Spaanse belastingen en het kopen van een vakantiewoning

Raak voordat je een vakantiewoning koopt in Spanje vertrouwd met de Spaanse belastingen. Hier de belangrijkste op een rij

Bekijk

Staatssecretaris Van Rij licht box-3 stelsel toe tijdens Second Home beurs in Maastricht

De Second Home beurs in Maastricht kijkt uit naar de komst van staatssecretaris Van Rij op zondag 21 januari. Tijdens de beurs, die zaterdag 20 en 21 januari gehouden in de Mecc Maastricht, licht hij in seminar 1 om 12:00 uur het nieuwe box-3 stelsel toe. Veel (tweede) woningbezitters en potentiële kopers hebben vragen rondom dit thema. Een uitgelezen kans om onduidelijkheden te verhelderen en vragen te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden