Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Nederlanders opzoek naar alternatief voor lage rente

Het stijgende bezoekersaantal van onze beurs toont aan dat er steeds meer interesse is in vakantiewoningen en men opzoek is naar een alternatief voor de lage rente. Uit een peiling onder de bezoekers blijkt dat ze het liefst een tweede huis kopen in Spanje of Nederland, op de voet gevolgd door Frankrijk en Italië. Als je een tweede woning wil kopen, moet je met een aantal zaken rekening houden.

Hoeveel kost een tweede huis?

De prijs van een vakantiehuis hangt af van het land, de ligging en het soort woning. In Hongarije koop je een huis voor enkele tienduizenden euro’s terwijl je in Zuid-Frankrijk een veelvoud daarvan betaalt. De meerderheid van de kopers beschikt over een budget van 100.000 tot 200.000 euro. Gemiddeld spenderen ze 234.000 euro aan hun vakantiewoning.

Stijgende interesse in vakantiewoning

De hypotheekrente ligt historisch laag en de huizenprijzen zijn nog niet zo hoog als voor de crisis. Nu is dus het ideale moment om een tweede huis te kopen. De stijgende interesse in vakantiewoningen blijkt uit het toegenomen bezoekersaantal van de najaarseditie van de Second Home Beurs, van ruim 5.250 naar 7.279. Dat is een stijging van maar liefst 38%!

Lenen bij een bank om een vakantiewoning  te kopen

Als je spaargeld of overwaarde niet voldoende is om de tweede woning te financieren, kan je een lening aangaan bij een bank. Buitenlandse banken zijn doorgaans milder en financieren vaak tot 75% van de waarde van het huis.

Lokale banken zijn niet enthousiast om tweede woningen in het buitenland te financieren. Daarom kan je een tweede hypotheek nemen op je eerste huis en de overwaarde te gelde maken. Hou er zeker rekening mee dat het geld dat je in je tweede huis investeert niet aftrekbaar is voor de belasting. Dat wil zeggen dat de bruto rentelasten netto zijn en dat je inkomen een belangrijke rol speelt. Het bedrag dat je kunt lenen ten opzichte van je inkomen daalt dan aanzienlijk. Veel mensen weten dit niet en beschouwen zichzelf hierdoor rijker dan ze zijn…

Gerelateerde berichten

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Bekijk

Voordelen en nadelen van een vakantiewoning kopen

Een eigen toevluchtsoord in de natuur: wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de voordelen en nadelen op een rij

Bekijk

Spaanse belastingen en het kopen van een vakantiewoning

Raak voordat je een vakantiewoning koopt in Spanje vertrouwd met de Spaanse belastingen. Hier de belangrijkste op een rij

Bekijk

Staatssecretaris Van Rij licht box-3 stelsel toe tijdens Second Home beurs in Maastricht

De Second Home beurs in Maastricht kijkt uit naar de komst van staatssecretaris Van Rij op zondag 21 januari. Tijdens de beurs, die zaterdag 20 en 21 januari gehouden in de Mecc Maastricht, licht hij in seminar 1 om 12:00 uur het nieuwe box-3 stelsel toe. Veel (tweede) woningbezitters en potentiële kopers hebben vragen rondom dit thema. Een uitgelezen kans om onduidelijkheden te verhelderen en vragen te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden