Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Corona-crisis? Wel, of geen vakantiehuis kopen in Kroatië?

U zult zich misschien afvragen, wat is wijsheid? De hand op de knip houden, of met beide handen de kans grijpen om te investeren in Kroatië? Ik zal niet ontkennen dat het een gedurfde uitspraak is, maar het is vrij zeker dat de prijzen van Kroatisch vastgoed (zullen) dalen. De vraag is: tot welk niveau dalen de prijzen?

Onzekere tijden

Sinds maart valt de globale economie langzamerhand in een steeds dieper dal. Terwijl de centrale banken proberen te redden wat er te redden valt, zijn er veel ondernemers die de pijn voelen. De (re)actie van de centrale banken is klaarblijkelijk noodzakelijk om ondernemers te voorzien van werkkapitaal en zo de economie te redden. De gevolgen zijn extra merkbaar, omdat de grenzen van landen de afgelopen tijd dicht waren. Gelukkig zien we in Europa een versoepeling van de maatregelen, wat betekent dat we stap voor stap weer vooruit kunnen kijken.

Hoe komt Kroatië de Coronacrisis door?

Kroatië is op het gebied van volksgezondheid erg sterk uit de Coronacrisis gekomen. De overheid was er al vroeg bij en nam halverwege februari strenge maatregelen. Waarschijnlijk heeft dit bijgedragen aan het lage aantal (107) slachtoffers dat het Coronavirus in Kroatië heeft geëist. Als gevolg van de positieve ontwikkelingen heeft de Kroatische overheid besloten om de grenzen per 11 mei weer te openen voor buitenlandse toeristen en buitenlanders die voor zakelijke doeleinden reizen.

De Kroatische huizenmarkt

Hoe zit het dan met de Kroatische huizenmarkt? Volgens de voorzitter van de Kroatische vastgoedvereniging (onderdeel van de Kroatische KvK) is de vastgoedmarkt sinds half maart volledig gedoofd. “We kunnen niet spreken van een daling van prijzen omdat er te weinig transacties worden uitgevoerd om dit te bevestigen”, aldus Dubravko Ranilovic.

De vraag valt weg, en het aanbod stagneert. Huiseigenaren die geen haast hebben met de verkoop, wachten op betere tijden. Maar gaan deze komen? Ook zij hebben het antwoord niet op deze vraag.

Vraagprijzen: tot wel 10% lager

Wat wel opvalt, zijn de vraagprijzen. Er zijn tal van vakantiewoningen aan de Kroatische kust die inmiddels tot 10% lager geprijsd zijn vergeleken met een aantal maanden geleden. De verwachting is dat niet alle woningen een dergelijke daling zullen laten zien, maar dat de prijzen van vakantiewoningen in Kroatië wel een dalende tendens zullen aanhouden. Hoe langer de pandemie aanhoudt, des te lager de prijzen zullen dalen.

De kans voor investeerders

Kroatië is met name op het gebied van vakantiewoningen erg afhankelijk van buitenlandse investeerders. Nu de afwezigheid van hen duidelijkheid merkbaar is, staan de investeerders sterker in de onderhandelingen. Uit een persoonlijke rondgang bij enkele Kroatische huiseigenaren blijkt dat zij staan te popelen om weer zaken te doen met buitenlandse investeerders.

Zou ik nu een huis kunnen kopen in Kroatië?

Ja. U kunt persoonlijk de grens over voor een bezichtiging of om te tekenen voor de overdracht. Alle banken, notarissen en overheidsdiensten werken volledig. Zo kunt u zonder problemen een OIB (sofi-nummer) aanvragen, een bankrekening openen en indien nodig een Kroatische bv oprichten. Uiteraard wordt u hierbij bijgestaan door uw makelaar.

Aan de grens kan er worden gevraagd naar de reden van uw bezoek. Het enige wat u dan nodig heeft is een bevestiging, dan wel uitnodiging van uw makelaar. Reist u met het vliegtuig? Transavia vliegt vanaf 4 juli bijna dagelijks weer naar Kroatië. Reist u met de auto? De grenzen in Duitsland, Oostenrijk en Slovenië zijn geopend voor de doorgang.

Kroatië, juist nu

In deze tijd, waarin we geadviseerd worden om geïsoleerd te leven en de massa te mijden, merken we hoe belangrijk rust en ruimte zijn voor ons mensen. Kroatië is een jong land waarvan ik verwacht dat het de komende tijd veel terrein zal winnen op het gebied van populariteit onder Europeanen. Juist, omdat Kroatië over het algemeen nog geen massatoerisme kent, maar wel alle eigenschappen bezit van een ideaal vakantieland: zonnig weer, een prachtige kust, veel ruimte, meerdere natuurparken en uitmuntende lokale gastronomie.

Istrië bijvoorbeeld, staat bekend om haar olijfolie, wijnen en truffels. Dalmatië om haar prachtige uitzichten en de lokale visgerechten. Langs de hele kust zijn er tal van restaurants die kwalitatief eten serveren. En dat allemaal staat op u te wachten na een dag te hebben gezeild op de diepblauwe Adriatische zee.

Ik denk dat dit de tijd is om Kroatië in volle glorie te ontdekken en te genieten van het pure mediterraanse leven op bereikbare afstand.

Bron: Tomo Real Estate

Gerelateerde berichten

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Bekijk

Heeft u wel eens gedacht aan een vakantiewoning in….Kroatië?!

Kroatië is een jong land waarvan verwacht wordt, dat het de komende tijd veel terrein zal winnen op het gebied van populariteit onder Europeanen. Juist, omdat Kroatië over het algemeen nog geen massatoerisme kent, maar wel alle eigenschappen bezit van een ideaal vakantieland: zonnig weer, een prachtige kust, veel ruimte, meerdere natuurparken en uitmuntende lokale gastronomie.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden