Bezoek de beurs

17 - 19 maart 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

NVM: Vakantiewoning ongekend populair

Door de coronacrisis waren we de afgelopen tijd meer thuis en brachten velen de vakantie door in eigen land. Hierdoor kreeg de verkoop van vakantiewoningen in Nederland een flinke boost. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (VVM) stegen de prijzen van vakantiehuizen aanzienlijk in 2020.

Vakantiewoning in Nederland wordt duurder

Meer dan 7.300 vakantiewoningen kregen in 2020 een nieuwe eigenaar. Dit is een stijging van 70% ten opzichte van 2019. Ook de prijs ging flink de hoogte in. De gemiddelde prijs voor een tweede woning bedraagt vandaag 172.500, wat neerkomt op een stijging van 13,6 procent ten opzichte van 2019. De NVM noemt dit een nooit geziene prijsstijging en wijst schaarste als belangrijkste oorzaak aan.

Door de lage rente op de bank is het al lang interessant om te beleggen in een vakantiewoning. Door corona is die interesse nog verder toegenomen aangezien veel mensen op vakantie gaan in eigen land. Ze gaan op zoek naar een leuke en rustige plek dicht bij huis, waar ze indien nodig tijdelijk kunnen gaan wonen (bv. door quarantaine). Sinds 2020 staan hierdoor minder vakantiehuizen te koop: van 1.900 begin 2019 naar 800 begin 2021. Dit is een daling met maar liefst 57 procent. De prijsstijging is het gevolg van deze combinatie van een kleiner aanbod en een grotere vraag. 

Op de eerste markt is het al een tijdje de tendens om te overbieden. Het ziet ernaar uit dat dit fenomeen nu ook in de recreatiemarkt ‘ingeburgerd’ raakt. Tot 2016 werd amper 2 procent van de vakantiewoningen voor meer dan de vraagprijs verkocht. In 2020 ging 1 op de 7 vakantiehuizen voor een prijs hoger dan de vraagprijs weg. Gemiddeld staat een vakantiehuis 385 dagen te koop.

Prijs vakantiehuis verschilt per regio

Nog volgens de NVM zijn er grote verschillen tussen de (toeristische) regio’s. Op de Waddeneilanden, wat altijd al een dure regio was, was de prijsstijging in 2020 het hoogst. De prijs voor een vakantiewoning steeg er met 30 procent naar gemiddeld 375.000 euro. In Zeeland is er veel vraag naar grote huizen in het luxesegment. De gemiddelde verkoopprijs is er gemiddeld 600.000 euro. Met een gemiddelde verkoopprijs van 117.000 euro is Brabant de goedkoopste provincie voor wie een vakantiehuis wil kopen in Nederland.

Gerelateerde berichten

Bekijk

4 redenen om een vakantiewoning te kopen in Nederland

Vroeger kochten Belgen en Nederlanders vaak een tweede woning in Frankrijk, Spanje of in een ander zonnig vakantieland. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor een vakantiehuis in eigen land. Wij zetten vier goede redenen op een rijtje voor een vakantiehuis in België of Nederland.  

Bekijk

Een vakantiewoning in het buitenland overdragen aan je kinderen

Als eigenaar van een vakantiewoning in het buitenland denk je er misschien over na om de woning bij leven al over te dragen aan je kinderen. Dit kan zijn omdat je er zelf steeds minder naartoe gaat en het onderhoud en de zorg voor de woning te zwaar worden. Vaak speelt er nog een andere factor mee, met name dat de overdracht van de woning bij leven fiscaal interessanter is dan wanneer de kinderen ze erven. Dit klopt echter niet: overdracht bij leven kan zelfs leiden tot meer belastingen

Bekijk

Rendement op spaargeld? Investeer in een tweede huis

De afgelopen jaren neemt, mede door de lage rente, de animo voor een tweede woning van voornamelijk geïnteresseerden tussen 35 en 65 jaar enorm toe.

Bekijk

Investeren: Een tweede huis kopen in Nederland

Veel mensen dromen van een tweede woning. Een leuk huis op een mooie bestemming om in de weekenden en de vakanties naartoe te gaan en een heerlijke tijd door te brengen met de kinderen, kleinkinderen en vrienden. Zo’n tweede huis wordt vaak een echt familiehuis, waar tal van leuke momenten beleefd worden en mooie herinneringen ontstaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden