NVM: Vakantiewoning ongekend populair

Door de coronacrisis waren we de afgelopen tijd meer thuis en brachten velen de vakantie door in eigen land. Hierdoor kreeg de verkoop van vakantiewoningen in Nederland een flinke boost. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (VVM) stegen de prijzen van vakantiehuizen aanzienlijk in 2020.

Vakantiewoning in Nederland wordt duurder

Meer dan 7.300 vakantiewoningen kregen in 2020 een nieuwe eigenaar. Dit is een stijging van 70% ten opzichte van 2019. Ook de prijs ging flink de hoogte in. De gemiddelde prijs voor een tweede woning bedraagt vandaag 172.500, wat neerkomt op een stijging van 13,6 procent ten opzichte van 2019. De NVM noemt dit een nooit geziene prijsstijging en wijst schaarste als belangrijkste oorzaak aan.

Door de lage rente op de bank is het al lang interessant om te beleggen in een vakantiewoning. Door corona is die interesse nog verder toegenomen aangezien veel mensen op vakantie gaan in eigen land. Ze gaan op zoek naar een leuke en rustige plek dicht bij huis, waar ze indien nodig tijdelijk kunnen gaan wonen (bv. door quarantaine). Sinds 2020 staan hierdoor minder vakantiehuizen te koop: van 1.900 begin 2019 naar 800 begin 2021. Dit is een daling met maar liefst 57 procent. De prijsstijging is het gevolg van deze combinatie van een kleiner aanbod en een grotere vraag. 

Op de eerste markt is het al een tijdje de tendens om te overbieden. Het ziet ernaar uit dat dit fenomeen nu ook in de recreatiemarkt ‘ingeburgerd’ raakt. Tot 2016 werd amper 2 procent van de vakantiewoningen voor meer dan de vraagprijs verkocht. In 2020 ging 1 op de 7 vakantiehuizen voor een prijs hoger dan de vraagprijs weg. Gemiddeld staat een vakantiehuis 385 dagen te koop.

Prijs vakantiehuis verschilt per regio

Nog volgens de NVM zijn er grote verschillen tussen de (toeristische) regio’s. Op de Waddeneilanden, wat altijd al een dure regio was, was de prijsstijging in 2020 het hoogst. De prijs voor een vakantiewoning steeg er met 30 procent naar gemiddeld 375.000 euro. In Zeeland is er veel vraag naar grote huizen in het luxesegment. De gemiddelde verkoopprijs is er gemiddeld 600.000 euro. Met een gemiddelde verkoopprijs van 117.000 euro is Brabant de goedkoopste provincie voor wie een vakantiehuis wil kopen in Nederland.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Bekijk

Second Home TV: Maasresidence Thorn

In deze vierde aflevering van Second Home TV zijn we op bezoek bij Maasresidence Thorn. Een vakantiepark aan de rand van het mooie stadje Thorn in Zuid-Limburg. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van 270 vakantiewoningen. Henkjan en Tom gingen in gesprek met Guy en Hans van Arcus Zuid.

Bekijk

Kan ik een vakantiewoning in Nederland financieren?

Of het nu gaat om uw eigen vakantiegevoel of om een renderend beleggingsobject: investeren in een vakantiehuis of recreatiewoning is vaak de culminatie van een langgekoesterde wens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden