Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

NVM: Vakantiewoning ongekend populair

Door de coronacrisis waren we de afgelopen tijd meer thuis en brachten velen de vakantie door in eigen land. Hierdoor kreeg de verkoop van vakantiewoningen in Nederland een flinke boost. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (VVM) stegen de prijzen van vakantiehuizen aanzienlijk in 2020.

Vakantiewoning in Nederland wordt duurder

Meer dan 7.300 vakantiewoningen kregen in 2020 een nieuwe eigenaar. Dit is een stijging van 70% ten opzichte van 2019. Ook de prijs ging flink de hoogte in. De gemiddelde prijs voor een tweede woning bedraagt vandaag 172.500, wat neerkomt op een stijging van 13,6 procent ten opzichte van 2019. De NVM noemt dit een nooit geziene prijsstijging en wijst schaarste als belangrijkste oorzaak aan.

Door de lage rente op de bank is het al lang interessant om te beleggen in een vakantiewoning. Door corona is die interesse nog verder toegenomen aangezien veel mensen op vakantie gaan in eigen land. Ze gaan op zoek naar een leuke en rustige plek dicht bij huis, waar ze indien nodig tijdelijk kunnen gaan wonen (bv. door quarantaine). Sinds 2020 staan hierdoor minder vakantiehuizen te koop: van 1.900 begin 2019 naar 800 begin 2021. Dit is een daling met maar liefst 57 procent. De prijsstijging is het gevolg van deze combinatie van een kleiner aanbod en een grotere vraag. 

Op de eerste markt is het al een tijdje de tendens om te overbieden. Het ziet ernaar uit dat dit fenomeen nu ook in de recreatiemarkt ‘ingeburgerd’ raakt. Tot 2016 werd amper 2 procent van de vakantiewoningen voor meer dan de vraagprijs verkocht. In 2020 ging 1 op de 7 vakantiehuizen voor een prijs hoger dan de vraagprijs weg. Gemiddeld staat een vakantiehuis 385 dagen te koop.

Prijs vakantiehuis verschilt per regio

Nog volgens de NVM zijn er grote verschillen tussen de (toeristische) regio’s. Op de Waddeneilanden, wat altijd al een dure regio was, was de prijsstijging in 2020 het hoogst. De prijs voor een vakantiewoning steeg er met 30 procent naar gemiddeld 375.000 euro. In Zeeland is er veel vraag naar grote huizen in het luxesegment. De gemiddelde verkoopprijs is er gemiddeld 600.000 euro. Met een gemiddelde verkoopprijs van 117.000 euro is Brabant de goedkoopste provincie voor wie een vakantiehuis wil kopen in Nederland.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden