Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Overwaarde benutten? Investeren in een vakantiewoning

Droom jij ook weg bij het idee van een eigen vakantiewoning? Ergens lekker in de zon, waar de golven zachtjes kabbelen of misschien in een groen bos met enkel de geluiden van de natuur om je heen. Het lijkt een droom, maar wel een droom dat het binnen handbereik kan liggen. Door slim gebruik te maken van de overwaarde op je huidige woning?

Waarom jouw overwaarde de sleutel kan zijn

In een markt waar huizenprijzen stijgen, groeit vaak ook de overwaarde van je woning. Overwaarde ontstaat wanneer de waarde van je huis hoger is dan de resterende schuld van je hypotheek. En raad eens? Die overwaarde kun je benutten om een vakantiewoning te financieren!

Hoe kun je een vakantiewoning kopen met de overwaarde?

Stel, je woning in Nederland is meer waard geworden sinds de aankoop. Door het afsluiten van een tweede hypotheek of het verhogen van je huidige hypotheek, kun je een deel van die overwaarde liquide maken. Dit bedrag kun je vervolgens inzetten als financiering voor je nieuwe woning.

Maar hoe pak je dit aan? Je praat eerst met je hypotheekadviseur of bank. Onderzoek goed wat de financiële consequenties zijn. Er zijn namelijk voorwaarden verbonden aan het lenen tegen de overwaarde van je huis, en het is verstandig om van tevoren te weten waar je aan toe bent.

De voordelen van je overwaarde benutten

Eigen investering:
Wanneer je de overwaarde van je huis inzet, is het eigen vermogen dat je investeert in de vakantiewoning hoger. Dit kan gunstig zijn voor de hypotheekvoorwaarden.

Mogelijke inkomstenbron:
Verhuur je de vakantiewoning wanneer je er zelf geen gebruik van maakt? Dan kan dit extra inkomsten genereren.

Genieten van twee woningen:
Een plek onder de zon, een huis in de sneeuw of toch een vakantiewoning in Nederland. Door je overwaarde te benutten kun je genieten van een vakantiewoning en je eigen huis in Nederland.

Overwaarde benutten vakantiewoning

Pas op voor de Valkuilen

Meer Schuld:
De overwaarde opnemen betekent ook je schuld verhogen. Dit kan invloed hebben op je financiële situatie en mogelijkheden in de toekomst. Bij het verhogen van je hypotheek ga je voor langere tijd verplichtingen aan met een bank. Bedragen die je maandelijks moet betalen. Daarnaast kan het verhogen van je hypotheek ook een beperking meebrengen op het moment als je wilt verhuizen uit je eerste woning.

Fiscale Gevolgen:
Vakantiehuisjes en de fiscus zijn goede vrienden. Dit betekent dat er bepaalde fiscale regels gelden die in jouw nadeel kunnen werken. Laat je goed informeren welke fiscale gevolgen de aankoop van een vakantiewoning hebben op jouw situatie.

Marktrisico's:
Vastgoedmarkten kunnen fluctueren, ook in het buitenland. Weet dus waar je in investeert en welke risico's hieraan verbonden zijn. Zeker wanneer je bij de aankoop van de vakantiewoning uitgaat van een rendement. Rendementen kunnen fluctueren en het verleden biedt helaas geen garantie voor de toekomst.

Stap voor stap naar jouw vakantiehuis

Waarde van je huidige woning inschatten:
Bekijk wat de actuele woningwaarde is. Je zou kunnen kijken naar de actuele WOZ-waarde van je woning. Zoeken op Funda naar verglijkbare woningen kan ook een indicatie geven.


Advies Inwinnen:
Ga praten met een financieel adviseur om alle opties te verkennen. Zorg dat je een compleet overzicht hebt van je financiële plaatje. Je bezittingen, schulden en een duidelijk overzicht van je inkomsten.


Financiële Ruimte Bepalen:
Stel vast hoeveel van de overwaarde je nodig hebt voor de aankoop van de vakantiewoning. Laat tevens uitzoeken met hoeveel geld je bij zou kunnen lenen. Dit bedrag is vaak volledig afhankelijk van je inkomen. Mogelijke rendementen worden door banken niet meegenomen in deze berekening.

Op zoek naar jouw vakantiewoning:
Nu weet je wat je budget is, tijd om de zoektocht te beginnen naar jouw tweede thuis. Stel bij je zoektocht duidelijke doelen en eisen. Wil je de woning gaan verhuren? Wat is het maximale budget dat je wilt besteden? Wil je een vakantiewoning in Nederland of in het buitenland?
Zeker wanneer je er voor kiest om de vakantiewoning te verhuren is het belangrijk goed onderzoek te doen naar de locatie.
 

Een vakantiewoning financieren met overwaarde, denk aan de toekomst

Bedenk goed dat een vakantiewoning kopen niet alleen gaat over de financiën. Het is een lange-termijnbeslissing die ook gaat over jouw levensstijl en toekomstplannen. Zie je jezelf voor lange periodes in het buitenland verblijven? Wil jij je actief bezig houden met de verhuur van een vakantiewoning? Vind je het leuk om af en toe naar dezelfde plek op vakantie te gaan. Heb je genoeg financiële ruimte voor onverwachte kosten en onderhoud?

Zeker wanneer je een vakantiewoning koopt met het oog op rendement is het belangrijk goed naar je financiële situatie te kijken. Kun je de lasten van de vakantiewoning ook dragen als er geen inkomsten zijn uit verhuur? Denk hier goed over na zodat je vroeg of laat niet financieel in de problemen komt. 

Laat je goed informeren

Het kopen van een vakantiewoning met de overwaarde van je eerste woning kan een prachtige stap zijn naar het realiseren van je droom. Echter, het is belangrijk om altijd goed geïnformeerd te zijn over de financiële aspecten en wat deze beslissing betekent voor jouw persoonlijke leven.

Een bezoek aan de Second Home Beurs kan hierbij een eerste goed stap zijn. Naast een ruim aanbod vakantiewoning zijn er ook altijd financiële experts aanwezig die graag meekijken en denken wat voor jou de beste optie is.

Met de juiste planning en voorbereiding kan de overwaarde van je woning je niet alleen naar een nieuwe vakantiewoning brengen, maar ook naar een nieuwe fase in je leven die heerlijk aanvoelt als een permanente vakantie! Ben je klaar om de horde te nemen en te investeren in je eigen plekje onder de zon?

Het avontuur wacht... Waar wacht je nog op?

---

Let op: De bovengenoemde adviezen zijn generalistisch en kunnen per individu variëren, neem altijd contact op met een financieel adviseur voordat je financiële beslissingen neemt.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden