Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Spaanse belastingen en het kopen van een vakantiewoning

Stel je voor: het warme zonlicht op je gezicht, de geur van de Middellandse Zee en een charmante Spaanse villa als jouw toevluchtsoord. Het kopen van een vakantiewoning in Spanje is een droom die voor velen werkelijkheid wordt.

Maar, voordat je de sprong waagt is het essentieel om jezelf vertrouwd te maken met het Spaanse belastingstelsel. In dit blog nemen we je mee op een reis door de belangrijkste belastingen waar je als potentiële koper rekening mee moet houden.

Inkomstenbelasting voor niet-residenten

Een van de eerste zaken die je moet begrijpen als toekomstige eigenaar van een Spaanse vakantiewoning is de inkomstenbelasting voor niet-residenten. Of je nu van plan bent je woning te verhuren of niet, je zult te maken krijgen met deze belasting.

Verhuur je de woning niet dan wordt de belasting berekend op een vast tarief van 19% van een bepaald percentage van de kadastrale waarde. Dit percentage is 1,1% als de kadastrale waarde in de afgelopen 10 jaar is herzien. Wanneer dit niet het geval is berekent men 2%. Het is echter altijd raadzaam de actuele tarieven te controleren, aangezien deze periodiek kunnen veranderen.

Voor verhuurders is het van belang om te weten dat de belasting wordt berekend over de bruto huuropbrengsten, met enkele aftrekposten die van toepassing kunnen zijn. Dit omvat kosten zoals gemeenschappelijke uitgaven, onderhoudskosten en lokale belastingen. Zorg ervoor dat je een goede boekhouding bijhoudt om optimaal te profiteren van mogelijke aftrekposten.

Spaanse belastingstelsel voor niet residenten

De inkomstenbelasting betalen

Om de inkomstenbelasting te betalen heb je het document met de naam ‘Modelo 210’ nodig. Alle personen waarvan de naam op het eigendomsbewijs staan zijn verplicht aangifte te doen. Zie je dit zelf niet zitten of besteed je het liever uit? Veel advocatenkantoren die betrokken zijn bij vastgoedtransacties bieden deze dienst aan.

Onroerendgoed belasting (IBI)

Een andere financiële overweging bij het bezitten van een Spaanse woning is de onroerendgoed belasting. In Spanje ook bekend als ’Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI)’.

Deze belasting wordt jaarlijks geheven en is gebaseerd op de kadastrale waarde van je woning. Vaak is deze waarde lager dan de aankoopprijs of marktwaarde. Dit gaat meestal om ongeveer 70% van de prijs vermeld op de aankoopakte.

Tips om slim om te gaan met de Spaanse belasting

  1. Houdt gegevens overzichtelijk
    Alle relevante documenten, bewijzen en kosten die je maakt, houdt deze goed bij in een overzicht. Zeker als je de woning verhuurt. Het helpt je om de aangiftes eenvoudig te doen.

  2. Profiteer van aftrekposten
    Wanneer je de woning verhuurt heb je recht op bepaalde aftrekposten. Denk aan posten als herstellingen, onderhoud en financiering.

  3. Win advies in
    Het kan nooit kwaad advies van experts te vragen die ervaring hebben met internationale vastgoedbelasting.

Conclusie

Het is duidelijk geworden dat inkomstenbelasting voor niet-residenten een sleutelrol speelt, vooral als je overweegt je woning te verhuren. Een goede boekhouding en kennis van aftrekposten zijn hierbij je bondgenoten. Daarnaast is de jaarlijkse IBI-belasting een financiële factor die je niet uit het oog mag verliezen. Ken het tarief en integreer het in je budgetplanning.

Met belasting in Spanje krijgt iedereen te maken die er onroerend goed heeft. Met de drie tips ‘slim omgaan met de spaanse belastingdienst’ kom je al een heel eind. Lees je goed in, vraag advies aan experts en wees voorbereid. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden