26 - 27 januari 2019 -  Mecc Maastricht | 8 - 10 maart 2019 Jaarbeurs Utrecht

Nieuws

Nederlander investeert weer in vakantiewoning

Een vakantiehuis financieren, dit zijn de mogelijkheden

Velen dromen van een vakantiehuis in eigen land of het buitenland. Een appartement in Spanje, een chalet in Oostenrijk of een villa in Frankrijk. Als je plannen hebt om een recreatiewoning te kopen, moet je goed nadenken over hoe je ze gaat financieren.

Vakantiehuis financieren met een hypotheek

Een recreatiewoning is niet goedkoop. Je kan een (tweede) hypotheek aanvragen bij de bank als je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt. Er zijn echter maar weinig banken bereid om een volledige vakantiewoning te financieren met een tweede hypotheek. Vaak moet een deel van het bedrag sowieso met eigen middelen betaald worden. Een vakantiehuis financieren met een eerste hypotheek is moeilijk. Slechts enkele banken bieden een dergelijke hypotheek aan. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je woning aan een aantal eisen voldoen, bijvoorbeeld dat de woning niet permanent bewoond mag worden. Een andere mogelijke eis is dat je de eigenaar bent van de grond waarop de woning staat.

Vakantiehuis met persoonlijke lening

Je kan de vakantiewoning gedeeltelijk betalen met een persoonlijke lening of tweede hypotheek. Het verschil tussen een gewone en een tweede hypotheek zit in de renteaftrek. Die is namelijk niet van toepassing bij een tweede hypotheek.

Bij een tweede hypotheek is de rente vaak hoger dan bij de eerste hypothecaire lening. De hoogte van de rente hangt af van de bouw van de woning (bijv. fundering, bouwmaterialen). Een tweede hypotheek is vaak wel goedkoper dan een persoonlijke lening omdat er sprake is van een onderpand.

Belastingen

Als je een vakantiewoning financiert met een tweede hypotheek, geniet je niet van de hypotheekrenteaftrek. Enkel de rente die is afgesloten voor de aanschaf, de verbouwing of het onderhoud van een huis dat als hoofdverblijf gebruikt wordt, is fiscaal aftrekbaar.

Wél fiscaal interessant is het verhuren van de vakantiewoning. Deze opbrengsten worden namelijk niet belast. Hierdoor is een recreatiewoning voor velen een interessante investering.

Financiering vakantiehuis in het buitenland

Als je droomvakantiehuis in het buitenland ligt, is het belangrijk om je goed te informeren. Je moet niet alleen rekening houden met de belastingen in eigen land maar ook met de fiscale regels van het land waar de woning staat.

Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Spanje? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Frankrijk? Ontvang gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Portugal? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Oostenrijk? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over het verhuren van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.