Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiehuis kopen in Noorwegen: tips en aandachtspunten

Heb je altijd al gedroomd van een eigen plekje onder de Noorse zon (of sneeuw)? Een vakantiewoning waar je kunt ontspannen, genieten van de overweldigende natuur en misschien zelfs Noorderlichtspotten? Dan heb je die gemeenschappelijke passie met vele andere Nederlanders die ook hun hart hebben verloren aan het prachtige Noorwegen. Maar hoe bewandel je nu het pad naar jouw droomhuis in dit prachtige Scandinavische land?

Waarom een vakantiehuis kopen in Noorwegen?

Noorwegen is het land van fjorden, bergen en die onvergetelijke panoramische uitzichten die je Instagram-feed doen exploderen van "likes". Maar buiten de prachtige natuur om, is Noorwegen ook een land van rust, ruimte en een hoge levenskwaliteit.

Naast het feit dat Noorwegen een prachtig land is, is het ook een vakantiebestemming die steeds meer in opkomst is. Deze populariteit biedt veel mogelijkheden als het gaat om het behalen van rendement. Zo kun je het vakantiehuis waarschijnlijk goed verhuren en op die manier een aantrekkelijk rendement behalen.

De eerste stappen naar een eigen vakantiehuis in Noorwegen

Denk voordat je überhaupt op zoek gaat naar een woning goed na over een aantal zaken. Bepaal eerst het motief waarom je deze investering gaat doen. Een vakantiewoning kopen is een grote investering die je niet iedere dag doet. Het motief van aankoop kan verschillen en is nogal van invloed op het type woning dat je misschien koopt.

Ga je de vakantiewoning alleen zelf gebruiken of wil je de woning ook verhuren voor rendement. Wanneer je de woning alleen zelf gaat gebruiken kun je uiteraard je eigen wensen volgen.

Mocht je de woning willen verhuren, dan is het belangrijk om ook te kijken naar de wensen van potentiële huurders. Denk hierbij vooral aan het type woning, ligging en bereikbaarheid. Ook de faciliteiten in een vakantiewoning kunnen zorgen voor een goed rendement. Denk aan een jacuzzi of een sauna.

80-c-vakantiehuis-in-noorwegen-kopen tips

Tips voor het kopen van een woning in Noorwegen

Hieronder geven we een aantal tips om je alvast op weg te helpen bij het kopen van een huis in Noorwegen.

Bepaal je budget

Bepaal voordat je op zoek gaat het budget dat je maximaal wilt besteden aan je vakantiewoning in Noorwegen. Houdt bij dit budget ook rekening met bijkomende kosten. Denk hierbij aan een eventuele inventaris, maar ook aan belastingen en kosten die gerelateerd zijn aan je aankoop.

Als je een gedeelte wilt financieren, dan kan een afspraak met een bank verhelderend zijn om te zien hoe je het financieel plaatje rond kunt krijgen. Houd er rekening mee dat een financiering krijgen in Noorwegen iets anders in zijn werk gaat dan in Nederland.

Op huizenjacht in Noorwegen

Op de Second Home Beurs zijn altijd wel een aantal aanbieders met vakantiewoningen in Noorwegen. Makelaars die je over het algemeen goed kunnen helpen bij je eerste stap naar een vakantiewoning in Noorwegen.

Heb je geen zin of tijd om een beurs te bezoeken? Kijk dan even op deze website of op de Noorse website finn.no. Hier vind je een uitgebreid aanbod aan onroerend goed door heel Noorwegen.

Het woningenaanbod is divers: van knusse appartementen tot aan statige vakantievilla's. Je krijgt meteen een idee hoeveel je echt krijgt voor je geld buiten de grote steden.

Vraag om een taxatierapport

Heb je een potentieel huis gevonden dat je wilt kopen in Noorwegen? Vraag dan zeker even het taxatierapport op. Dit rapport geeft je inzicht in de waarde van de vakantiewoning.

Handige termen om te kennen zijn "lånetakst" (de hypotheekwaarde), "verditakst" (de taxatiewaarde) en "prisantydning" (de vraagprijs). Soms ligt de vraagprijs lager om een biedingsoorlog uit te lokken, dus weet wat je strategie is.

Bezichtigingen en bouwtechnische keuring

Het kopen van een huis in Noorwegen is niet moeilijk maar het blijft een grote stap. Er is vaak veel geld mee gemoeid, dus neem alle tijd. Voel je vrij om te vragen om een tweede bezichtiging met een bouwkundige.

Zelfs in het koele Noorwegen is kopen zonder kijken geen goed idee. Laat je niet haasten door de verkoper en ga altijd grondig te werk. Controleer op zaken als vochtschade, de elektrische installatie en isolatie.

Bieden en onderhandelen

Als je besloten hebt om een bepaald huis te kopen dan is het tijd voor het uitbrengen van een bod. In Noorwegen gaat het bieden vaak snel en elektronisch. Zorg dat je bereikbaar bent en stel een limiet. Sommige woningen gaan naar de hoogste bieder via een open biedproces, wees hierop voorbereid.

Contract en overdracht

Zodra je bod is geaccepteerd en de deal rond is, heb je een contract nodig dat jouw aankoop bevestigt. Wij adviseren om dit te doen bij iemand die verstand heeft van zaken. Dit kan een Nederlandse makelaar zijn met veel ervaring in Noorwegen, maar ook een lokale vastgoedmakelaar of een advocaat.

Brandveiligheid

In Noorwegen zijn brandblussers en rookmelders een must in elke woning. Dubbelcheck of deze aanwezig zijn voor je veiligheid.

Een huis kopen in Noorwegen? Bezoek de Second Home Beurs!

Enthousiast geworden en kun je niet wachten om verdere stappen te zetten? Breng dan zeker even een bezoek aan de Second Home Beurs. Zoals eerder aangegeven in dit artikel kun je direct in gesprek met een makelaar met Noors vastgoed.

Daarnaast is er altijd wel een lezing waarin je in 25 minuten alles te weten komt over het kopen van een huis in Noorwegen. Veel plezier en succes op dit avontuur!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden