Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Waar moet je op letten bij het kopen van een vakantiehuis in Zweden

Nu het zuiden van Europa vaker te maken krijgt met hittegolven in de zomer, wordt het noorden aantrekkelijker. Zeker als je van de natuur en rust houdt is het een prachtige plek om te verblijven. Overweeg je een vakantiehuis in Zweden? Wij zetten een aantal aandachtspunten voor je op een rij.

Bezichtigen en bieden: openbaar en online 

Het is gelukt, je bent helemaal blij want je hebt tijdens je online huizenjacht op een idyllische plek een super leuk huis gevonden in Zweden. Wat is nu je volgende stap?

Uiteraard wil je allereerst het huis met je eigen ogen wel eens zien. Je begint dus met een bezichtiging. Dit kan op drie manieren plaatsvinden: privé, tijdens een openbare bezichtiging of online. Handig om te weten is dat je hierbij geen aankoopmakelaar nodig hebt. 

De Zweedse makelaar werkt namelijk zowel voor de verkoper als voor jou. Wel kan je overwegen een adviseur in de arm te nemen die het land en de lokale gebruiken wat beter kent dan jij. 

Net als in Nederland is het mogelijk om direct bij de bezichtiging een bod te doen. Echter gaat het proces daarna iets anders in zijn werk: de makelaar vraagt vervolgens aan alle andere geïnteresseerden of ze meer willen bieden. Mocht dat zo zijn, dan begint het biedproces. Dat gebeurt volledig transparant, openbaar en is online door iedereen te volgen.

Tijdens het biedproces mogen er nog (openbare) bezichtigingen ingepland worden. Het proces kan hierdoor langer duren dan verwacht. Na de nieuwe bezichtiging kan er immers nog een nieuwe bieder aanhaken. Daarbij is het biedproces pas afgelopen als iedere bieder aangeeft te willen stoppen. Let op: dit betekent niet dat de hoogste bieder wint.

De verkoper kiest welke bieder het huis mag kopen. Daarom is het advies om, als dat kan, contact op te nemen met de verkoper. Zo kan je wellicht enige goodwill kweken en mogelijk je kansen vergroten.

vakantiehuis zweden

Financiële middelen & aanbetaling geen garantie

Een vakantiehuis kopen onder voorbehoud van financiering, is lastig in Zweden. Het helpt om duidelijk aan te geven dat je snel kunt schakelen en het geld op de plank hebt liggen. Het is goed dat ze zicht bewust zijn van het feit dat mocht het nodig zijn, je het contract desnoods de volgende dag kan tekenen. Zo is het duidelijk dat je serieus in de markt bent en er geen financieringsmoeilijkheden ontstaan.

Zodra er akkoord is op de aankoop is het vereist direct tien procent van het aankoopbedrag over te maken aan de makelaar. De overige negentig procent moet bij het ondertekenen van het contract worden overgemaakt.

De champagne kan pas ontkurkt worden als de handtekening van zowel de koper en verkoper op het definitieve koopcontract staan. Pas dan is het huis van jou. Tot die tijd kan er nog van alles gebeuren. De verkoper zou er bijvoorbeeld zelfs na de aanbetaling nog voor kunnen kiezen om het huis uit de verkoop te halen of met iemand anders in zee te gaan. Een aanbetaling is dus geen garantie.

Acceptatie buitenlandse rekeningen

Er kan nog een complicatie optreden bij het kopen van een vakantiehuis in Zweden. Niet alle makelaars accepteren geld van een buitenlandse rekening. Dit komt voornamelijk doordat de administratieve druk om aan te tonen dat het geld uit betrouwbare bron komt, bij de makelaar ligt. Daar heeft niet iedere makelaar evenveel zin in.

Als je aan kan tonen waar je vermogen vandaan komt, kan de makelaar flexibeler zijn. Mocht je genoodzaakt zijn om toch een Zweedse rekening te openen, weet dan dat het kan zijn dat men een Zweeds persoonsnummer eist. Hiervoor moet je in principe in Zweden woonachtig zijn. Met een beetje geluk kan de makelaar je verwijzen naar banken die voor Nederlanders een Zweedse rekening willen openen.

Het lijkt alsof er veel kan gebeuren waardoor het koopproces ellendig lang duurt. Dit is echter meestal precies het tegenovergestelde. Zodra het bieden is begonnen, kan de koop na enkele dagen afgerond zijn.

Woningbezoek en vragen stellen

Het spreekt voor zich dat een fysiek bezoek aan de woning verstandig is en de nabije omgeving te verkennen. Een foto ziet er misschien mooi uit, maar de werkelijkheid kan toch anders zijn dan je dacht. Daarnaast is het slim de makelaar van een heleboel vragen te stellen. Denk hierbij aan het bestemmingsplan voor de omgeving.

Probeer zoveel mogelijk informatie over de woning te weten te komen. In Zweden is het niet verplicht om als verkoper een bouwkundige keuring of een energielabel te leveren bij de verkoop van een vakantiehuis. Voor permanent bewoonbare woningen moet de verkoper dit wel leveren. Bij de aankoop van een vakantiehuis moet je dus een hoop dingen zelf uitzoeken.

De verkoper moet bekende gebreken aangeven en maakt ook vaak recente reparaties kenbaar. In enkele gevallen laat men ook weten dat de status van bijvoorbeeld de riolering of het dak onbekend is. Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar maakt het wel lastig om in te schatten wat voor ellende er mogelijk op je pad komt. Aanvullende informatie zoals onderhoudsrapporten of facturen kunnen dan enige aanwijzing geven.

Al deze informatie wordt doorgaans openbaar gemaakt via de website van de makelaar. Mocht je het daar niet vinden, neem dan contact met ze op. Ook wanneer je iets niet begrijpt van de documentatie, of belangrijke informatie mist, is het zaak om door te vragen. Elk beetje informatie kan je helpen een verstandige keuze te maken.

Ongewenste kosten, een paar voorbeelden

Zelfs dingen die geen gebreken zijn, kunnen ongewenst zijn. Zo is het in Zweden niet ongewoon om vakantiewoningen tegen te komen die niet geschikt zijn voor gebruik in de winter. Dat kan met veel dingen te maken hebben. Bijvoorbeeld het bevriezen van het water uit eigen bron. Maar ook de verwarming van het huisje kan te wensen overlaten. Het is niet standaard om, net als in Nederland, een CV-ketel te hebben. Enkele elektrische radiatoren, een boiler en een open haard kunnen meer dan voldoende zijn om je huis in Zweden te verwarmen, al zorgt dit wel voor flinke energiekosten.

Soms is het zo dat er wel een CV-ketel aanwezig is, maar dat deze op hout gestookt wordt. Dan moet je niet alleen elke paar uur wat hout op het vuur gooien, maar het apparaat moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Zo niet, dan mag je hem niet gebruiken.

Wat de eisen voor stoken op hout zijn en hoeveel geld het gaat kosten om de CV weer werkbaar te krijgen, zijn belangrijke dingen om te weten. Deze kosten kan je meenemen in de uiteindelijke prijs die je voor het huisje wilt betalen. De makelaar kan hier meestal wel enig inzicht in geven.

Een ander voorbeeld is dat oudere woningen vaak gebouwd zijn met asbesthoudende materialen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar mocht de lokale overheid bepalen dat dit weg moet, dan zijn de kosten wel voor jou. Twijfel je dus over de materialen van bijvoorbeeld het dak, vraag dan na waar het uit vervaardigd is.

Overbieden voorkomen: stel een prijslimiet

Kom je dan je perfecte idyllische Zweedse vakantiehuisje tegen waar alles aan klopt, laat je dan nog steeds niet gek maken. Doordat de prijs bij het biedproces in sommige gevallen met enkele tientjes tot enkele honderden euro’s per bod stijgt, kan je makkelijk veel hoger uitkomen dan je zou willen.

Natuurlijk kun je altijd op het laatste moment afhaken en je bod intrekken. Want ook voor jou geldt dat zolang er geen handtekening staat, je nog op je besluit kan terugkomen.

De Zweedse woningmarkt is redelijk transparant en daar kan jij je voordeel mee doen. Zo kun je op de Zweedse versie van Funda: hemnet.se, de Zweedse verkoopprijzen van woningen tot enkele jaren terug vinden. De prijzen van vergelijkbare woningen kan je zo makkelijk vergelijken. Op basis van die informatie kan je een eerlijke prijs voor je droomhuis (plus misschien wat sentimentele waarde) bepalen.

Biedingen kunnen ook in Zweden enorm uit de hand lopen. Het blijft dus verstandig om voor jezelf vooraf een prijslimiet te bepalen en je daar aan te houden.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Zweden

Droom je van een vakantiewoning in Zweden? Een huis kopen in Zweden verloopt anders dan in Nederland en België. Daarom enkele aandachtspunten op een rijtje. Wil je meer uitgebreide informatie? Lees dan het Landendossier over Zweden !

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden