Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiehuis kopen in Zweden

Wil je een vakantiewoning kopen in Zweden? Een huis kopen in Zweden verloopt helemaal anders dan in Nederland en België. Daarom enkele aandachtspunten op een rijtje.

Tweede huis kopen in Zweden? Dit zijn belangrijke punten waar je op moet je letten!

Locatie
Informeer je over de locatie van de woning. Zorg dat ze goed gelegen is en dat je geen uren moet rijden naar de bakker of naar de school. Dat klinkt als 'logisch' maar de afstanden zijn in Zweden veel groter en zeker in de winter zijn bepaalde wegen slecht(er) begaanbaar of zelfs helemaal afgesloten.

Witgoed
Bij de verkoop van een huis in Zweden is witgoed (wasmachine, koelkast, kookfornuis, vaatwas) doorgaans inbegrepen, ook als de toestellen in minder goede staat verkeren.

Watervoorziening
De meesten woningen zijn aangesloten op de gemeentelijke waterleiding maar op het platteland hebben sommige huizen een eigen bron en/of riolering. Vraag hier zeker naar als je een huis gaat bekijken.

Makelaars
In Zweden zijn er geen aankoopmakelaars: makelaars werken zowel voor verkopers als voor kopers. De meesten spreken Engels, maar controleer dit even voor dat je afspreekt om misverstanden en miscommunicatie te voorkomen! Er zijn ook bemiddelingsbureaus van Belgische of Nederlandse emigranten. Zij helpen je tijdens je zoektocht naar een woning. Het voordeel is dat ze dezelfde taal spreken, al moet je wel betalen voor hun diensten en hebben ze niet dezelfde bevoegdheden als makelaars.

Tips om huizen te bezichtigen in Zweden

Een huis gevonden dat je aanspreekt? Denk aan de volgende zaken als je het gaat bezichtigen:

Bepaal van te voren hoeveel je kan besteden
Moet je een hypotheeklening aangaan voor het huis in Zweden? Informeer je vooraf bij enkele banken in de gemeente/stad waar je wil gaan wonen en/of je vakantiewoning wilt kopen. Op die manier weet je welk bedrag je te besteden hebt. Bovendien is het in Zweden belangrijk om persoonlijk contact te hebben met banken. Als buitenlander kan je meestal een lening krijgen tot 75 procent van de verkoopprijs. Een lening aangaan bij een Belgische of Nederlandse bank is niet aan te raden: die geven vrijwel nooit hypotheken voor buitenlandse woningen.

Kopers bieden tegen elkaar op
Als meerdere potentiële kopers geïnteresseerd zijn in een huis, is het normaal dat ze tegen elkaar opbieden zoals op een veiling. Hou er rekening mee dat de woning dan meestal verkocht wordt voor een hoger bedrag dan de vraagprijs. Toch zijn er ook huizen die voor een lagere prijs verkocht worden, zeker als ze al lang te koop staan.

Opties zijn niet mogelijk
In Zweden kun je geen optie nemen op een woning die je aanspreekt. Als je bedenktijd nodig hebt, maak het dan niet te lang want het risico bestaat dat een andere koper misschien met het huis aan de haal gaat.

Bouwkundige inspectie
Ben je serieus geïnteresseerd om een huis te kopen? Dan moet je het bouwkundig laten inspecteren vóór de aankoop. Je kan hiervoor een beroep doen op een bouwkundig expert of ‘besiktningsman’. Vraag hem ook om naar de elektriciteit en de waterleiding te kijken. Stel dat er gebreken zijn, dan kan je dit gebruiken om een lagere prijs te bekomen van de verkoper. Het is mogelijk dat de verkoper het huis al laten inspecteren heeft. Hij (of de makelaar) zal je het rapport laten inkijken. Het is niet verplicht om een extra inspectie te voorzien maar je kan het overwegen als ‘second opinion’.

Aanbetaling verplicht
Als je een huis wil kopen in Zweden, is een mondelinge toezegging niet rechtsgeldig. Het volstaat ook niet om je handtekening onder het koopcontract te zetten. De verkoop is pas rechtsgeldig nadat je 10 procent van de overeengekomen koopsom betaald hebt. Breng dit snel in orde zodat het huis op het laatste moment niet aan iemand anders wordt verkocht. Tip: in het koopcontract kan je ontbindende voorwaarden laten opnemen, bijvoorbeeld voor als je de financiering niet rond krijgt. Dit kan ook handig zijn als je twijfelt over de staat van de woning. Overleg best met je makelaar hoe je dit formuleert.

vakantiehuis-kopen-in-Zweden

Vakantiewoning kopen in zweden: andere kosten

Je moet 1,5 procent van de koopsom (plus administratiekosten of ‘lagfart’) betalen voor de inschrijving in het kadaster. De pandbrief (‘pantbrev’) is nog een andere kostenpost. Die heb je nodig om een lening aan te gaan voor het huis. Een pandbrief kost 2% van het te lenen bedrag (plus eventuele administratiekosten). Ten slotte betaal je als woningbezitter jaarlijks belasting op onroerend goed. Die komt overeen met 1% van de getaxeerde waarde.

Je ziet, een huis kopen in Zweden is niet ingewikkeld maar het verloopt wel anders dan in België en Nederland. Er zijn enkele andere regels en je krijgt te maken met mensen met een verschillende taal en cultuur. Hou hier zeker rekening mee als je een vakantiewoning of tweede huis wil kopen in Zweden.

Wil je meer uitgebreide informatie over het kopen van een tweede huis in Zweden? Lees dan het Landendossier over Zweden! Kijk ook zeker even naar het actuele woningaanbod met vakantiewoning in Zweden.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden