Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiewoning financieren met overwaarde

Investeren in een vakantiewoning is populair. Steeds meer mensen hebben genoeg geld om zich een tweede woning te veroorloven. Ze investeren in een vakantiewoning voor eigen gebruik, verhuur of een combinatie van beide.

Tevens wanneer je de vakantiewoning nog niet helemaal zelf kan betalen, zijn er mogelijkheden. Bijvoorbeeld door middel van een financiering. Zeker als je de overwaarde van je woning meeneemt in dit verhaal kan dat een interessante optie zijn.

Investeren in vakantiewoning de afgelopen jaren populair

Op dit moment heeft ongeveer 1 op de 20 huishoudens in Nederland een vakantiewoning in binnen- of buitenland. In de COVID-19 periode en het jaar dat daarop volgde, steeg de verkoop van vakantiewoningen in Nederland met maar liefst 70%.

Dat investeren in een vakantiewoning in 2023 ook nog steeds populair is bleek uit de enorme opkomst tijdens de Second Home Beurs in maart. Bijna 10.000 bezoekers bezochten de Jaarbeurs in Utrecht om hun zoektocht naar een vakantiewoning te starten.

 Financieren vakantiewoning met overwaarde

Een vakantiewoning in het buitenland financieren met overwaarde

Als je van plan bent om een vakantiewoning in het buitenland te kopen met een hypotheek, is het mogelijk om bij een bank in dat land aan te kloppen. Elke bank heeft namelijk zijn eigen regels en dat kan het lastig maken om zonder professionele begeleiding een hypotheek af te sluiten.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met een bank in Nederland in zee te gaan. Er zijn zeker mogelijkheden om de vakantiewoning te financieren met overwaarde uit de eerste woning. Stelregel hierbij is wel dat er voldoende inkomen is om de maandlasten te dragen. Eventueel rendement uit verhuur wordt hier over het algemeen niet in mee genomen.

Een vakantiehuis kopen als belegging

Als je een vakantiewoning koopt als belegging, kun je er voor kiezen om het gedeeltelijk te financieren. Je dient er rekening mee te houden dat je altijd 30 -40% van de woning zelf zal moeten financieren.

Daarnaast is het vaak niet mogelijk om bijvoorbeeld meubels en aankoopkosten te financieren. Toch kan het (gedeeltelijk) financieren van een vakantiewoning erg interessant zijn. Met het hefboomeffect dat ontstaat kun je een mooi rendement behalen op je eigen vermogen. Het wordt nog aantrekkelijker door de lage rentetarieven die banken op dit moment nog hanteren.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Bekijk

Vijf redenen om te investeren in een Noors vakantiehuis

Vijf redenen waarom investeren in vastgoed in Noorwegen een slimme zet kan zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden