Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiewoning kopen op Curaçao: Waar moet je op letten?

Het kopen van een vakantiewoning in Curaçao klinkt voor velen als een droom. Het prachtige eiland met zijn kristalheldere water, witte stranden en gastvrije bevolking trekt jaarlijks vele toeristen, en het is begrijpelijk dat je hier je eigen stukje paradijs wilt bezitten. Maar waar begin je? En waar moet je specifiek op letten?

Hieronder beschrijven we praktische tips en aandachtspunten voor Nederlanders die overwegen een vakantiehuis op Curaçao te kopen.

Financiële tips voor de aankoop van een huis op Curaçao

Allereerst, stel een helder budget op. Houd niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele renovatiekosten. Misschien heb je ook nog nieuwe meubels nodig voor de vakantiewoning, vergeet deze niet mee te nemen in je budget.

Denk ook aan de vaste kosten die bij het bezitten van een huis in het buitenland komen kijken. Die hierbij aan kosten zoals belastingen, verzekeringen en onderhoud.

Het krijgen van een hypotheek in Curaçao kan een uitdaging zijn voor niet-ingezetenen. Een alternatief is het financieren van de vakantiewoning met eigen middelen of door een hypotheek in Nederland af te sluiten, waarbij het huis in Nederland als onderpand dient.

Waar wil je een vakantiewoning kopen op Curaçao?

In welke wijk wil je een vakantiewoning op Curaçao? De locatie van je vakantiewoning is cruciaal. Wil je dicht bij het strand zitten, of geef je de voorkeur aan de rust en de natuur in het binnenland? Populaire wijken voor vakantieverhuur zijn Jan Thiel, Pietermaai en de stranden van Westpunt.

Controleer de nabijheid van voorzieningen zoals supermarkten, restaurants en medische diensten. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar het verhoogt ook de verhuurbaarheid van je vakantiehuis. Zeker wanneer je de vakantiewoning wilt verhuren is het goed om onderzoek te doen naar wensen van potentiële huurder.

Juridische tips bij de aankoop van een huis op Curaçao

De juridische aspecten van het kopen van onroerend goed in Curaçao kunnen anders zijn dan je gewend bent. Het is verstandig om een lokale advocaat of notaris in te schakelen die gespecialiseerd is in onroerend goed transacties. Zij kunnen je door het hele proces leiden, van het controleren van de eigendomsdocumenten tot het adviseren over lokale wetten en belastingen.

Indien je van plan bent om je vakantiewoning te verhuren, zorg dan dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving en eventueel benodigde vergunningen.

een huis kopen op curacao

Een huis kopen op Curaçao, waar moet je op letten?

De bouwstandaard in Curaçao kan anders zijn dan in Nederland. Laat een technische keuring uitvoeren door een professional om eventuele constructieproblemen of noodzakelijke reparaties aan het licht te brengen voordat je de aankoop afrondt.

Zorg voor een goede opstal- en aansprakelijkheidsverzekering die past bij het lokale risicoprofiel, inclusief bescherming tegen natuurrampen zoals orkanen.

Overweeg hoe je het beheer van de vakantiewoning gaat regelen, vooral als je niet permanent op het eiland woont. Er zijn diverse bedrijven op Curaçao die dit voor je kunnen beheren, van schoonmaak en onderhoud tot de verhuur van de vakantiewoning.

Valkuilen bij je aankoop

Onderschatting van kosten:
Een veelgemaakte fout is het onderschatten van de totale kosten verbonden aan de aankoop en het onderhoud van een vakantiewoning in het buitenland.

Veronderstellen dat verhuren eenvoudig is:
Hoewel Curaçao een populaire bestemming is, kan het verhuren van je vakantiewoning uitdagingen met zich meebrengen, zoals seizoensgebonden schommelingen en concurrentie.

Niet lokaal oriënteren:
Neem de tijd om het eiland en de lokale markt te leren kennen voordat je overgaat tot een aankoop. Een impulsieve beslissing kan leiden tot teleurstellingen.

Laat je informeren op de Second Home Beurs

Een vakantiewoning op Curaçao kan een droom zijn die uitkomt, en met de juiste voorbereiding en kennis kan deze droom een succesvolle investering worden. Door aandacht te besteden aan bovenstaande tips en valkuilen, kun je een weloverwogen keuze maken die bijdraagt aan vele jaren van plezier op dit prachtige eiland.

Op de Second Home Beurs zijn altijd wel makelaars aanwezig met aanbod uit Curaçao. Zij kunnen je informeren over het aankoopproces van een vakantiewoning en direct antwoord geven op al je vragen.  

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden