Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiewoning kopen van een Spaanse bank

Denk je aan het kopen van een vakantiewoning in Spanje en wil je weten wat Spaanse banken te bieden hebben uit faillissementsverkoop? Lees dan verder. In dit artikel leggen we namelijk uit hoe je te werk gaat, waar je terecht kan voor meer informatie en waar je nog meer aan moet denken.

Wist je dat een huis kopen in Spanje van een Spaanse bank via bankbeslag vrij eenvoudig is? Eigenlijk is het een kwestie van een formulier invullen op de website van het makelaarskantoor dat de woning van de bank aanbiedt. En een beetje geduld. Binnen enkele dagen kan je een telefoontje verwachten van een medewerker van het makelaarskantoor. Dit is meestal een dochteronderneming of een kantoor gelieerd aan de bank die het pand in bezit heeft. Vervolgens prik je samen een datum voor het bezichtigen van het verblijf in Spanje. Je avontuur kan beginnen!

Bankfiliaal bezoeken niet zinvol

Om het aankopen van een huis van een Spaanse bank via beslag zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het advies om rechtstreeks contact op te nemen met het makelaarskantoor van de betreffende bank. Een bezoek aan het bankfiliaal heeft geen zin. Ervaring leert dat ze niet meer informatie over de woning hebben. De bankmedewerkers verwijzen je weer door naar het makelaarskantoor en de website waar je meestal alle informatie kan vinden.

Huis kopen van Spaanse bank

Een bod uitbrengen op je vakantiewoning

Zodra je denk: dit is hem! Dan breng je een bod uit. Wellicht wil je een startbod uitbrengen dat lager is dan de vraagprijs die op de website vermeld staat. Daar ben je uiteraard vrij in. Dit bod neemt de bank in overweging. Maar, wil je geen risico lopen dat je misgrijpt? Biedt dan de vraagprijs van de woning die op de website staat.

Houd er rekening mee dat, zodra het bod geaccepteerd is, de aanbetaling direct voldaan moet worden. Eerder neemt de bank je bod niet in overweging. Deze aanbetaling kan variëren van € 3.000,- tot 10% van het bedrag dat je geboden hebt.

Banken in Spanje hanteren dit systeem om er zeker van te zijn dat ze met serieus geïnteresseerden te maken hebben. Zo voorkomen ze veel onnodig werk. Het verschilt hoe lang het daarna duurt voordat de bank een beslissing neemt over je voorgestelde bod. Dat kan variëren tussen één week tot één maand.

Waarom duurt dit zo lang?

Kort gezegd: om vriendjespolitiek en mogelijk corruptie tegen te gaan. Om dat tegen te gaan is er besloten dat er op lokaal niveau bij de bank niets wordt beslist.

Alle biedingen worden voorgelegd aan een speciaal in het leven geroepen commissie. Deze commissie beslist ergens in Spanje op het hoofdkantoor van de betreffende bank over de kwestie. Mocht je met een genationaliseerde bank te maken hebben, met andere woorden een bank in eigendom van de staat, dan kijkt zelfs de Spaanse nationale bank over de schouder mee.

Bod geaccepteerd of afgewezen

Ontkurk de champagne maar! Zodra je bod geaccepteerd is bevestigt het makelaarskantoor dit per e-mail en krijg je verdere instructies. Vanaf dan is het dertig dagen aftellen tot je naar de Spaanse notaris gaat om de koopakte te tekenen. Daar zal de aanbetaling met de koopsom verrekend worden.

Is je bod afgewezen? Dat is even balen. Je zal je zoektocht opnieuw moeten beginnen. De aanbetaling die je gedaan hebt wordt dan netjes teruggestort op het rekeningnummer dat je eerder opgaf op het biedingsformulier.

Biedingensysteem bij veel animo

Het kan natuurlijk voorkomen dat er meer mensen interesse hebben in de woning die je op het oog hebt. In dit geval stap de Spaanse bank over op een biedingssysteem. Door middel van dit systeem kan de bank de hoogste prijs voor de te koop staande woning realiseren.

Wil je aan dit bied-spel meedoen? Lever je bod dan schriftelijk in bij de Spaanse notaris. Hierna is het makelaarskantoor van de bank aan zet. Zij verstrekken je verdere informatie over het wanneer en waar je je bod kan doen.

Onderhandelen over de prijs is lastig als je te maken hebt met een biedingensysteem. Het systeem waar de Spaanse banken mee werken is helaas verre van flexibel te noemen.

Bod alleen uitbrengen als je de middelen hebt

Weet je nog niet precies hoe je de Spaanse woning moet gaan financieren? Dan is het uiteraard niet verstandig om een bod te doen op een Spaans verblijf uit bankbeslag. Een lening is wellicht een optie.

Heb je een financiering nodig? Zorg er dan voor dat je dit ruim van te voren geregeld hebt. Dat scheelt je later een hoop zorgen. Helemaal fijn is het natuurlijk als je de woning uit eigen middelen kan betalen.

Wist je trouwens dat wanneer je, nadat je bod is geaccepteerd en je je bedenkt je je aanbetaling verliest? Houd hier dus rekening mee. Het zou zonde zijn als je de aanbetaling verliest zodra je de woning toch niet afneemt.

Controleer altijd de documenten

Ook al koop je een huis van de bank, controleer toch altijd goed alle documenten die bij de koop horen. Let vooral op de bouwkwaliteit. Vaak schort het aan voldoende onderhoud door de laatste eigenaar bij woningen uit bankbeslag. Het is dan ook verstandig in wat budget voor onderhoud en renovatie apart te zetten.

Hulp nodig? Stel je vraag

Heb je een interessante vakantiewoning gevonden maar wil je toch nog graag wat meer informatie? Vraag professionele hulp.

Een mooi startpunt is een bezoek aan de Second Home Beurs. Hier staan diverse Spaanse makelaars die jou wegwijs kunnen maken in de wondere wereld van het kopen van een huis van een Spaanse bank. Zij begeleiden je graag in elke fase van het aankoopproces.

Ben je er dan toch, dan is het interessant eens naar het seminar programma te kijken. Er worden namelijk dagelijks lezingen gegeven over de koop van een vakantiehuis in Spanje. Maar ook zijn er seminars over de fiscale en juridische aspecten met betrekking tot de koop van een vakantiewoning.

Gerelateerde berichten

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Bekijk

Voordelen en nadelen van een vakantiewoning kopen

Een eigen toevluchtsoord in de natuur: wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de voordelen en nadelen op een rij

Bekijk

Spaanse belastingen en het kopen van een vakantiewoning

Raak voordat je een vakantiewoning koopt in Spanje vertrouwd met de Spaanse belastingen. Hier de belangrijkste op een rij

Bekijk

Staatssecretaris Van Rij licht box-3 stelsel toe tijdens Second Home beurs in Maastricht

De Second Home beurs in Maastricht kijkt uit naar de komst van staatssecretaris Van Rij op zondag 21 januari. Tijdens de beurs, die zaterdag 20 en 21 januari gehouden in de Mecc Maastricht, licht hij in seminar 1 om 12:00 uur het nieuwe box-3 stelsel toe. Veel (tweede) woningbezitters en potentiële kopers hebben vragen rondom dit thema. Een uitgelezen kans om onduidelijkheden te verhelderen en vragen te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden