Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Waarom het goed is om te investeren in een vakantiewoning in Portugal

Als je investeert in een vakantiewoning in het buitenland, ontsnap je aan de vermogensrendementsheffing van box 3 uit je belastingaangifte. De heffing over een vakantiewoning in het buitenland gebeurt namelijk in het land waar de woning gelegen is. Denk je eraan om van je vakantiehuis je eerste woning te maken? Dan moet je rekening houden met de fiscale gevolgen. In Portugal kunnen deze zeer voordelig uitpakken.


Een vakantiewoning in Portugal

Portugal kent geen vermogensbelasting, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. Als je een vakantiewoning bezit in Portugal, moet je hierdoor ‘slechts’ één heffing betalen op jaarbasis: de ‘Imposto Municipal sobre os Imóveis’ (IMI). In Portugal betaal je geen inkomstenbelasting voor het eigen gebruik van je vakantiewoning (in Spanje wel). Als je inkomsten haalt uit het (gedeeltelijke) verhuur van je huis, betaal je hierop 28% Portugese inkomstenbelasting (‘Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares’, IRS).

Van je vakantiehuis je eerste woning maken
Als je beslist om van je tweede woning in Portugal je eerste woning te maken, word je na je emigratie een inwoner van Portugal. Vanaf dat moment moet je in Portugal belastingen betalen op je wereldinkomen. Heb je nog inkomsten in Nederland? Dan gebeurt de belastingheffing in Portugal of in Nederland, afhankelijk van de bron van de inkomsten. Als je bijvoorbeeld nog eigenaar bent van vastgoed in Nederland, dan blijft Nederland daar belastingen op heffen. Je spaargeld en pensioeninkomsten worden na je emigratie belast in Portugal.

Voordelig voor niet-gewone ingezetenen
Niet-gewone ingezetenen van Portugal (residentes não habituais) genieten van een fiscaal voordeel. Hun pensioen is gedurende 10 jaar vrijgesteld van de Portugese inkomstenbelasting (IRS). Je betaalt als niet-gewone ingezetene dus belasting op je pensioeninkomen in je moederland. Voor Nederlanders pak deze regelgeving gunstig uit. Als je je wil inschrijven als niet-gewone ingezetene van Portugal wilt, moet je aan 3 vooraarden voldoen:

- Je bent de afgelopen 5 jaar geen belastingplichtige geweest in Portugal.

- Je bent de afgelopen 5 jaar aantoonbaar fiscaal resident geweest buiten het territorium Portugal.

- Je ontvangt je inkomen uit een ander land dan Portugal.         

Om de bovenstaande redenen is het dus interessant om te investeren in een tweede woning in Portugal. Los van deze interessante voordelen is Portugal natuurlijk ook een heerlijk vakantieland met een aangenaam klimaat, bruisende steden, prachtige natuur en lekker eten.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Een tweede huis: brengt het iets op?

Een tweede huis is heerlijk om je vrije tijd en vakanties in door te brengen. Maar levert investeren in een vakantiehuis ook financieel iets op?

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden