Een tweede huis: brengt het iets op?

Een tweede huis is heerlijk om je vrije tijd en vakanties in door te brengen. Maar levert investeren in een vakantiehuis ook financieel iets op?

Veelbelovend rendement

Zo’n 75% van de mensen die een vakantiehuis kopen, beschouwen het als een investering. Dat blijkt uit cijfers van Second Home. Op de bank levert hun spaargeld niks op en door hun tweede woning te verhuren, kunnen ze een mooi rendement behalen. We zien vandaag dan ook veel advertenties voor vakantiehuizen die een mooi rendement van 4% of soms tot 8% of 10% beloven. Dit klinkt fantastisch maar het is belangrijk dat je je hier goed over informeert.

Als er een aantrekkelijk rendement beloofd wordt, is het goed om kritisch te zijn:

Is het rendement bruto of netto? Gaan er nog kosten vanaf, bijvoorbeeld voor onderhoud en administratie?

Om een rendement te behalen hoger dan 4%, moet je je vakantiehuis ongeveer 65% van de tijd kunnen verhuren. Dit betekent dat je zelf “maar” 35% van de tijd gebruik kan maken van je huis en het zo goed als de hele zomer en in de schoolvakanties moet verhuren, want dat zijn de piekperiodes. Stel jezelf de vraag: wil je dit echt? Want dan kan je niet zelf genieten van je vakantiehuis op de momenten dat jij het wil. 

Belasting op huuropbrengst

De fiscus beschouwt een tweede huis als vermogen. Dit betekent dat het in box 3 valt van je belastingsaangifte. Je moet vermogensrendementsheffing betalen op de WOZ-waarde van het huis. Het bedrag van deze heffing hangt af van je vermogen:

· Er geldt een vrijstelling van 50.000 € per persoon (100.000 € per stel).
· Boven deze vrijstelling betaal je:

o Tot 100.000 €: heffing van 0,59%
o Tussen 100.000 € en 1 miljoen €: heffing van 1,4%
o Meer dan 1 miljoen €: heffing van 1,76%

·       Deze tarieven gelden voor 2021 en worden jaarlijks aangepast.

Over de huuropbrengsten van je vakantiehuis moet je geen belastingen betalen. Als je kosten maakt om het huis te verhuren of te onderhouden, mag je die niet aftrekken van de belastingen. 

Geld lenen voor een vakantiehuis

Een tweede huis kan je betalen met je eigen geld of je kan een lening aangaan. Banken zullen bijna nooit het gehele bedrag van een vakantiehuis financieren. Over het algemeen geven ze een hypotheek van 50% tot 70% van de waarde van de woning. Het andere deel moet je zelf betalen. De hypotheekrente is meestal iets hoger dan de hypotheek van het huis waar je woont. Je kan de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting. Dat kan enkel als je officieel in het huis woont. Je mag wel de schuld aftrekken van je vermogen in box 3 van je belastingsaangifte.

Een lening aangaan voor een vakantiehuis maakt het financieel minder interessant. Om een netto rendement van 4% te behalen, moet je het vaak verhuren. Als je voor je lening intussen rente moet betalen, blijft er van dit rendement niet veel meer over. Maar als je een vakantiewoning wil voor je eigen plezier, zonder er geld aan te verdienen, is het niet onverstandig om er een lening voor af te sluiten. Dan geniet je van de lage rente en dat maakt het wel weer interessant.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Bekijk

Een vakantiewoning als belegging: Prive of BV?

Op dit moment zoekt iedereen naar manieren om zijn/haar geld meer te laten renderen dan op een spaarrekening tegen een historisch lage rente. Het investeren in een vakantiewoning voor de verhuur kan zo’n manier zijn. Daarbij mag de fiscale kant van de zaak niet worden onderschat. Maar als u het slim regelt, kunt u soms een mooi rendement na belastingen halen. Hierna komt aan de orde de situatie dat de woning wordt gekocht als belegging in privé of in de BV.

Bekijk

Webinar: Een huis kopen in Italië - Deel 2

Het kopen van een tweede woning is een serieuze zaak. Door je goed te laten informeren en gebruik te maken van de kennis en ervaring van experts, kom je goed voorbereid uit de startblokken.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden