Bezoek de beurs

30 sept. - 2 okt. 2022 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Hauptwohnsitz vs. Zweitwohnsitz

Voor je een huis koopt in Oostenrijk, moet je goed weten of je de woning wilt gebruiken als ‘Hauptwohnsitz’ of als ‘Zweitwohnsitz’ (of ‘Freizeitwohnsitz’). Met andere woorden: koop je het huis als hoofdwoning om permanent te verblijven, of als vakantiewoning voor recreatieve doeleinden? In het tweede geval moet je over een Zweitwohnsitz vergunning beschikken. Hiermee kan je de woning als tweede woning gebruiken en meestal ook verhuren.

Hier knelt het schoentje: niet alle Oostenrijkse woningen mogen gebruikt worden als Zweitwohnsitz. Vooral de westelijke Bundesländer (Vorarlberg, Tirol, Salzburg) hanteren een strikte wetgeving. Deze gebieden zijn populair bij buitenlanders (vooral Duitsers en Nederlanders), die er massaal vakantiewoningen kopen. Als gevolg hiervan wordt het steeds moeilijker voor de plaatselijke bevolking om een huis te kopen. Daarom wordt de afgifte van nieuwe vergunningen voor Zweitwohnsitze beperkt en er gaan vaak lange bureaucratische procedures mee gepaard.

Vergunning is een must

Een tweede reden voor de strenge regelgeving is het hoge aantal illegale Zweitwohnsitze, waar de buitenlandse eigenaren alleen tijdens de vakanties en in het weekend wonen. Vroeger werd dit oogluikend toegestaan maar intussen moeten dergelijke woningen als Hauptwohnsitz worden aangemeld. Dit komt erop neer dat je bij de ondertekening van het koopcontract vastlegt dat je het pand niet voor recreatieve doeleinden zal gebruiken.

Het gebruik van een woning voor recreatieve doeleinden zonder Zweitwohnsitz vergunning is ten strengste verboden in Oostentijk en kan tot hoge boetes leiden. Het is dus cruciaal dat je voor de aankoop van een woning in Oostenrijk goed nagaat of ze al dan niet als Zweitwohnsitz mag gebruikt worden, welke vergunningen er nodig zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen.  Laat je daarom goed adviseren door een gerenommeerde makelaar of adviseur op de Second Home Beurs of zoek een contact via de Second Home portal website. Tenslotte, neem voordat je overgaat tot het kopen van de woning  contact op met de gemeente waar je van plan bent een huis te kopen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis.

Bekijk

Financiering van uw tweede huis in het buitenland

Wie geen eigen vermogen bezit, heeft weinig keuze. En zal geld moeten lenen om een tweede huis in het buitenland te financieren. Als u wél over eigen middelen beschikt – privé of binnen een BV – kunt u overwegen om eigen geld in de tweede woning te investeren. Welke manier van financieren is het voordeligst? En waar hangt dat vanaf?

Bekijk

ABN AMRO partner Second Home

Het kopen van een tweede huis begint bij financiële duidelijkheid, een betrouwbare financieel adviseur is hierbij essentieel.  Als partner van Second Home zijn de specialisten van ABN AMRO op de beurs aanwezig om al uw vragen te beantwoorden.

Bekijk

Gambia: onbekend maakt onbemind

Op het moment dat je besloten hebt te investeren in een tweede huis, denk je niet snel aan Gambia. Ook op de Second Home beurs hoor ik vaak; ‘oei, dat is ver weg!’. Vaak bedoelen bezoekers dan nog niet eens letterlijk ver weg, maar ‘ver van mijn bed’. Vaak zien mensen Afrika als een land, terwijl het werelddeel groter is dan Amerika, Europa, India, China en Japan bij elkaar. Bij velen trekt het avontuur wel, maar zij laten zich verhinderen door vooroordelen en ongegronde angst.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden