Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Hauptwohnsitz vs. Zweitwohnsitz

Voor je een huis koopt in Oostenrijk, moet je goed weten of je de woning wilt gebruiken als ‘Hauptwohnsitz’ of als ‘Zweitwohnsitz’ (of ‘Freizeitwohnsitz’). Met andere woorden: koop je het huis als hoofdwoning om permanent te verblijven, of als vakantiewoning voor recreatieve doeleinden? In het tweede geval moet je over een Zweitwohnsitz vergunning beschikken. Hiermee kan je de woning als tweede woning gebruiken en meestal ook verhuren.

Hier knelt het schoentje: niet alle Oostenrijkse woningen mogen gebruikt worden als Zweitwohnsitz. Vooral de westelijke Bundesländer (Vorarlberg, Tirol, Salzburg) hanteren een strikte wetgeving. Deze gebieden zijn populair bij buitenlanders (vooral Duitsers en Nederlanders), die er massaal vakantiewoningen kopen. Als gevolg hiervan wordt het steeds moeilijker voor de plaatselijke bevolking om een huis te kopen. Daarom wordt de afgifte van nieuwe vergunningen voor Zweitwohnsitze beperkt en er gaan vaak lange bureaucratische procedures mee gepaard.

Een-vakantiehuis-met-Zweitwohnsitz-kopen-in-Oostenrijk

Vergunning is een must

Een tweede reden voor de strenge regelgeving is het hoge aantal illegale Zweitwohnsitze, waar de buitenlandse eigenaren alleen tijdens de vakanties en in het weekend wonen. Vroeger werd dit oogluikend toegestaan maar intussen moeten dergelijke woningen als Hauptwohnsitz worden aangemeld. Dit komt erop neer dat je bij de ondertekening van het koopcontract vastlegt dat je het pand niet voor recreatieve doeleinden zal gebruiken.

Het gebruik van een woning voor recreatieve doeleinden zonder Zweitwohnsitz vergunning is ten strengste verboden in Oostentijk en kan tot hoge boetes leiden. Het is dus cruciaal dat je voor de aankoop van een woning in Oostenrijk goed nagaat of ze al dan niet als Zweitwohnsitz mag gebruikt worden, welke vergunningen er nodig zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen.  Laat je daarom goed adviseren door een gerenommeerde makelaar of adviseur op de Second Home Beurs of zoek een contact via de Second Home portal website. Tenslotte, neem voordat je overgaat tot het kopen van een tweede woning contact op met de gemeente waar je van plan bent een huis te kopen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Subsidie op zonnepanelen in Spanje – hoe zit dat?

Zonnepanelen op je huis in Spanje. Hier vind je alle subsidieregelingen op een rij

Bekijk

Vermogensbelasting op je tweede woning in Frankrijk

Wat zijn de regels als het gaat om vermogensbelasting van onroerendgoed in Frankrijk? Lees er hier alles over

Bekijk

Verplichte opleiding voor makelaar aan de Costa Blanca

Wie de Costa Blanca bezoekt zal het al gemerkt hebben, op iedere hoek van de straat zie je makelaarskantoren. Dit komt mede doordat Spanje een populair land is om een vakantiewoning te kopen.

Bekijk

Nieuwe uitspraak inzake Nederlandse box 3

Berekende de Nederlandse fiscus de aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing wel op de juiste manier? 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden