Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Hauptwohnsitz vs. Zweitwohnsitz

Voor je een huis koopt in Oostenrijk, moet je goed weten of je de woning wilt gebruiken als ‘Hauptwohnsitz’ of als ‘Zweitwohnsitz’ (of ‘Freizeitwohnsitz’). Met andere woorden: koop je het huis als hoofdwoning om permanent te verblijven, of als vakantiewoning voor recreatieve doeleinden? In het tweede geval moet je over een Zweitwohnsitz vergunning beschikken. Hiermee kan je de woning als tweede woning gebruiken en meestal ook verhuren.

Hier knelt het schoentje: niet alle Oostenrijkse woningen mogen gebruikt worden als Zweitwohnsitz. Vooral de westelijke Bundesländer (Vorarlberg, Tirol, Salzburg) hanteren een strikte wetgeving. Deze gebieden zijn populair bij buitenlanders (vooral Duitsers en Nederlanders), die er massaal vakantiewoningen kopen. Als gevolg hiervan wordt het steeds moeilijker voor de plaatselijke bevolking om een huis te kopen. Daarom wordt de afgifte van nieuwe vergunningen voor Zweitwohnsitze beperkt en er gaan vaak lange bureaucratische procedures mee gepaard.

Een-vakantiehuis-met-Zweitwohnsitz-kopen-in-Oostenrijk

Vergunning is een must

Een tweede reden voor de strenge regelgeving is het hoge aantal illegale Zweitwohnsitze, waar de buitenlandse eigenaren alleen tijdens de vakanties en in het weekend wonen. Vroeger werd dit oogluikend toegestaan maar intussen moeten dergelijke woningen als Hauptwohnsitz worden aangemeld. Dit komt erop neer dat je bij de ondertekening van het koopcontract vastlegt dat je het pand niet voor recreatieve doeleinden zal gebruiken.

Het gebruik van een woning voor recreatieve doeleinden zonder Zweitwohnsitz vergunning is ten strengste verboden in Oostentijk en kan tot hoge boetes leiden. Het is dus cruciaal dat je voor de aankoop van een woning in Oostenrijk goed nagaat of ze al dan niet als Zweitwohnsitz mag gebruikt worden, welke vergunningen er nodig zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen.  Laat je daarom goed adviseren door een gerenommeerde makelaar of adviseur op de Second Home Beurs of zoek een contact via de Second Home portal website. Tenslotte, neem voordat je overgaat tot het kopen van een tweede woning contact op met de gemeente waar je van plan bent een huis te kopen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden