Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Buitenlandse vakantiewoning en fiscale voordelen

Buitenlandse vakantiewoning en fiscale voordelen

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een buitenlandse vakantiewoning. In dit blog bespreken we waarom het kopen van een vakantiewoning in het buitenland fiscaal interessant kan zijn. Daarnaast delen we enkele overwegingen en tips voor het optimaliseren van deze voordelen.

Diversificatie van vermogen

Een van de belangrijkste voordelen van het bezitten van een buitenlandse vakantiewoning is het diversifiëren van uw vermogen. Het hebben van al uw activa in één land kan risicovol zijn, omdat het afhankelijk is van de economische en politieke omstandigheden van dat land. Door een tweede woning in het buitenland te bezitten, spreidt u uw vermogen over verschillende rechtsgebieden, wat kan helpen om uw financiële stabiliteit te vergroten.

Fiscale voordelen buitenlandse woning

Minder belastingdruk

De aankoop van een buitenlandse vakantiewoning kan leiden tot minder belastingdruk, vooral als het gaat om onroerendgoedbelasting. Verschillende landen hanteren verschillende belastingregels en tarieven voor buitenlandse eigenaren. Sommige landen bieden gunstige belastingregelingen voor niet-ingezetenen die onroerend goed bezitten, zoals verlaagde tarieven of belastingvrijstellingen. Het is essentieel om de belastingwetten van het specifieke land waarin je een vakantiewoning wilt kopen grondig te onderzoeken om te profiteren van deze voordelen.

Belastingheffing in het buitenland en Nederlandse box 3

De belastingheffing in het buitenland ligt meestal lager dan de box 3 heffing in Nederland. Daarom is het in de meeste situaties fiscaal gunstig om een vakantiewoning in het buitenland aan te schaffen. De heffing over de vakantiewoning is bijna altijd aan het buitenland toegewezen en de Nederlandse Belastingdienst geeft een vrijstelling.

In Nederland hoeft er geen belasting betaald te worden over de waarde van de woning in het buitenland. Over je spaargeld betaal je in Nederland box 3 heffing.  

Daarnaast is het zo dat wanneer je in Nederland woont, je over al je inkomen en vermogen belasting moet betalen. Waar dit ook verdiend of gelegen is. Om deze strijdigheid te compenseren geeft Nederland – onder meer voor woningen in het buitenland – een vrijstelling voor belastingheffing.

Belastingverdrag Nederland met buitenland

Een tweede woning in het buitenland zal in veel gevallen niet belast worden in Nederland, maar in het land waar de woning gelegen is. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten, waaronder de EU-landen.

De buitenlandse woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land. Hierdoor zouden de huurinkomsten van een tweede woning in het buitenland belast kunnen zijn, als dat land die huurinkomsten belast.

Gezien de fiscaal gunstige regelingen in het buitenland en de grillige aandelenmarkt kopen steeds meer mensen een tweede woning in het buitenland. Door de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting wordt er in Nederland geen belasting geheven over de waarde van uw vakantiewoning in het buitenland.

Erfbelasting en successierechten

Het overdragen van onroerend goed aan erfgenamen kan leiden tot aanzienlijke belastingverplichtingen. De fiscale voordelen van het kopen van een buitenlandse recreatiewoning kan zich uitstrekken tot successierechten en erfbelasting.

Sommige landen bieden gunstige regelingen voor erfgenamen, zoals verlaagde tarieven of vrijstellingen voor overzeese activa. Dit kan ervoor zorgen dat je erfgenamen minder belasting betalen bij het erven van een woning in het buitenland.

Overwegingen en tips

Hoewel er zeker fiscale voordelen zijn verbonden aan het kopen van een vakantiewoning in het buitenland, zijn er ook belangrijke overwegingen en tips om in gedachten te houden:

-          Juridisch en fiscaal advies: raadpleeg altijd een juridisch en fiscaal adviseur die gespecialiseerd is in internationale vastgoedtransacties en belastingwetgeving

-          Belastingverdragen: onderzoek de belastingverdragen tussen uw thuisland en het land waarin u wilt kopen, om te begrijpen welke regels van toepassing zijn

-          Onroerendgoedmarkt en regels: leer de onroerendgoedmarkt in het land van aankoop grondig kennen

 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden