Een huis kopen in Piemonte: de verborgen schat

De regio Piemonte in Noord Italië staat (nog) niet in de schijnwerpers. Als onopvallende tegenhanger van het welbekende Toscane en Umbrië, begint dit stukje Italië steeds meer kopers aan te trekken die op zoek zijn naar een karakteristiek Italiaans huis, tegen een lage prijs. Sinds enkele jaren worden hier dan ook haast ongemerkt de mooiste plekjes aan buitenlanders verkocht. Het bijna 11.000 ha door UNESCO gecertificeerd grondgebied laat niets te wensen over voor wie zoekt naar Italiaanse authenticiteit. De Piemontesen ontvangen de nieuwkomers met open armen en zien hun zo geliefde maar verlaten familiebezit een nieuwe bestemming krijgen.

Piemonte is van oorsprong een regio die sterk verbonden is met de land- en wijnbouw. De laatste decennia ziet het evenwel een gestage leegloop van haar jeugdige bevolking die noodgedwongen van het binnenland naar de stad verhuist om daar werk te zoeken. Dit betekent dat veel van de huizen die ooit de trots van de familie waren nu leeg staan. In combinatie met een verandering van het Italiaanse belastingstelsel, is het voor veel huiseigenaren niet meer gunstig om het ‘buitenverblijf’ van de familie te behouden. Daardoor komen op de meest bijzondere lokaties prachtige oude huizen beschikbaar. Mooie vrijstaande landhuizen, sommigen met fresco’s, voor minder dan 2 ton zijn dan ook geen uitzondering. Leuke dorpshuisjes zijn al beschikbaar voor om en nabij de 50.000 Euro. Talrijke oude ‘cascina’s’ (landboerderijen) wachten op een nieuwe eigenaar om er weer nieuw leven in te blazen door er bijv. een B&B van te maken.

Kortom, er is een leuk aanbod aan huizen tegen “interessante” prijzen. De locatie, faciliteiten en de staat van het huis spelen natuurlijk een belangrijke rol in de prijs, maar Basso Piemonte is momenteel zeker één van de meest interessante gebieden in Italië: centraal gelegen ten opzichte van belangrijke steden, luchthavens, de schitterende stranden van de Bloemenrivièra, skipistes en dit alles bovendien op slechts 1 dag rijden vanuit Nederland.

Tot nu toe heeft de regio Zuid Piemonte nooit echt de behoefte gehad zich in het buitenland te manifesteren. Met de diverse grote steden in de buurt was de werkgelegenheid voldoende, en dus was het aantrekken van toeristen uit het buitenland economisch niet noodzakelijk. Het binnenlandse toerisme beperkte zich veelal tot de dichtbij gelegen Bloemenrivièra of het berglandschap richting Aosta.

Echter, door de geleidelijke komst van buitenlanders die dit stukje ongerepte pure Italiaanse cultuur en schoonheid wél ontdekten en zich hier zijn komen vestigen, zijn de Piemontesen zich gaan realiseren dat ze in een bijzonder bevoorrechte omgeving leven:  het prachtige landschap, de wijnvelden die dankzij de bijzonder vruchtbare grond en het gunstige klimaat soepele en volle wijnen leveren, de vele soorten kaas, salami en zelfs hazelnootjes die het ‘IGP’ certificaat dragen (Indicazione Geografica Protetta), de typisch piemontese culinaire gerechten enz. Dit alles heeft er toe geleid dat er organisaties voor toerisme zijn opgericht met als doel Basso Piemonte de aandacht te geven die het verdient en een prominente plek te geven naast de andere al zeer bekende regio’s zoals Toscane, Marche, Umbrië enz. Oftewel, zoals de lokale experts met trots zeggen: ‘we hebben de ferrari in de garage, er hoeft alleen maar benzine in’!

Piemonte staat in de startblokken, het onroerend goed staat op nieuwe eigenaren te wachten met vastgoed prijzen op het allerlaagste niveau ooit.

Een uitstekend moment om in te stappen!

 

Bron: Relaxinitaly - Caroline Jans

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede huis: brengt het iets op?

Een tweede huis is heerlijk om je vrije tijd en vakanties in door te brengen. Maar levert investeren in een vakantiehuis ook financieel iets op?

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Bekijk

Webinar: Een huis kopen in Italië - Deel 2

Het kopen van een tweede woning is een serieuze zaak. Door je goed te laten informeren en gebruik te maken van de kennis en ervaring van experts, kom je goed voorbereid uit de startblokken.

Bekijk

Het belastingklimaat voor tweede woningbezitter in Italië

Droom je van een tweede woning in Italië? Dan hebben we goed nieuws, want Italië heeft een interessant belastingklimaat voor buitenlanders die er een vakantiewoning bezitten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden