Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Hongarije

Aankoopinformatie

Een vakantiehuis kopen in Hongarije

Om een woning te kopen in Hongarije, heb je geen makelaar nodig. Er zijn wel een aantal stappen die je zeker moet volgen. Een overzicht!

Kadastercontrole
Voor je een huis koopt in Hongarije, moet je eerst een kadastercontrole laten uitvoeren door een Hongaarse advocaat. Hiervoor moet je het kadasternummer van het vastgoed opvragen. Hou er rekening mee dat het kadaster hier kosten voor aanrekent.

Koopcontract
Maak samen met de Hongaarse huiseigenaar een afspraak met een advocaat in Hongarije. Die zal het koopcontract opstellen. Als je niet naar Hongarije kan komen, kan je de transactie ook regelen bij het Hongaarse consulaat in Nederland of België. Wanneer de verkoper en de koper akkoord zijn, wordt het koopcontract ondertekend.

Betaling van de koopsom
Het koopcontract bevat alle afspraken over de te betalen aankoopprijs. Alles is hierbij in feite mogelijk. Meestal betaalt de koper meteen na de ondertekening van het contract 10% tot 20% van de totale koopsom. Vlak voor de overdracht wordt dan het resterende bedrag betaald.

Deze voorafbetaling wordt in het Hongaars ‘foglaló’ genoemd, wat ‘reservering betekent. Het komt erop neer dat je een claim legt op het huis dat je wil kopen. Als je als koper de koop annuleert na betaling van de foglaló, verlies je de voorafbetaling. Als de verkoper van de koop afziet, moet hij de voorafbetaling dubbel terugbetalen aan jou als koper.

Overdracht van het onroerend goed

Wanneer de volledige koopsom betaald is, komt het vastgoed op naam van de nieuwe eigenaar te staan. Dan ben je de trotse eigenaar van een huis in Hongarije! Het duurt gemiddeld 1 maand voordat het Hongaarse kadaster deze wijziging heeft doorgevoerd.

Zo’n 3 tot 6 maanden na de aankoop van het vastgoed zal je een bericht krijgen van de Hongaarse overheid om de overdrachtsbelasting te betalen. Die bedraagt doorgaans 4% van het aankoopbedrag zoals dat in het koopcontract beschreven staat.

Meer informatie