Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Zweden

Aankoopinformatie

Een huis in Zweden: Wat moet u weten?

Zweden is qua totale landoppervlakte het vijfde grootste land in de Europese Unie maar is erg dunbevolkt; er wonen slechts +/- 10,5 miljoen mensen in Zweden. Het financiële centrum van Zweden bevindt zich in de hoofdstad Stockholm, tevens het financiële centrum van Noord-Europa. Zweden kent een hoge urbanisatiegraad; 80 procent van de inwoners leeft in verstedelijkte regio’s. Het kopen van Zweeds vastgoed (bijvoorbeeld als belegging) wordt over het algemeen als eenvoudig en transparant beschouwd en er zijn geen beperkingen voor buiten­landers die willen investeren in een tweede woning in Zweden.

Woningprijzen in Zweden

De woningprijzen in Zweden zijn met name op het platteland relatief laag. Het feit dat Zweden politiek stabiel is, een goed georganiseerd land en eenvoudig en snel bereikbaar is vanuit Nederland maken het kopen van een vakantiehuis in Zweden nog aantrekkelijker.

Het kopen van een tweede huis in Zweden is een lang traject waar doorgaans meerdere jaren overheen gaan. Je begint met een (online) oriëntatie, een of meerdere bezoeken aan de Second Home Beurs om zo kennis en inspiratie op te doen en in contact te komen met een makelaar die woningen in Zweden aanbiedt. Uiteraard heb je je dan al verdiept in welke regio je iets wilt kopen, het budget dat je te besteden hebt en of je er zelf wilt gaan wonen of het ook wil aanbieden voor de verhuur. Daarnaast is het handig om ook over de volgende (praktische) zaken goed na te denken voordat je een vakantiewoning koopt in Zweden:

- Wordt er in de regio van mijn keuze ook goed Engels gesproken?
- Hoe is het weer gedurende de seizoenen? 
- Is het land in het laagseizoen ook interessant om naartoe te reizen?
- Zijn er bepaalde gezondheidsrisico’s in het land of de regio?
- Kan je je tweede huis goed met de auto bereiken?
- Moet je vliegen? Check dan of er regelmatige verbindingen zijn.
- Hoe is het gesteld met het openbaar vervoer ter plaatse?
- Hoe zit het met de (juridische) regelgeving omtrent de aankoop van een tweede woning in het gebied?


Is je hart helemaal vol van een huisje op het Zweedse platteland en overweeg je te kopen, dan zijn er nog een aantal dingen goed om te beseffen:

Een huisje met veel grond (tuin) vraagt ook veel onderhoud; ben je bereid dat zelf te doen in je vrije tijd? Zo nee, houd dan rekening met de extra onderhoudskosten;
Met name de authentieke Zweedse houten huizen zijn erg onderhoudsgevoelig, ben je zelf klusser en heb je de tijd dan maakt dit het extra leuk. Ben je niet handig dan kan dit extra kosten met zich meebrengen; Als je huis afgelegen ligt, houd dan rekening met extra reistijd en reiskosten. Vanuit Nederland ‘een weekendje naar Zweden’ is vanwege deze reistijd, los van een bezoek aan de grote steden, vaak geen optie. Controleer of je huis ook in de winter als er een dik pak sneeuw ligt ook goed bereikbaar is!
Zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn zoals centrale verwarming zijn dat zeker op het Zweedse platteland niet! Verdiep je goed in de voorzieningen van het huis en ook hoe deze functioneren bij een strenge winter.
Alle punten gecheckt en nog steeds enthousiast? Dan ben je klaar om een vakantiehuis te kopen in Zweden!

Een huis kopen in Zweden

Makelaar heet "mäklare" in het Zweeds en net als in Nederland bemiddelen zij bij het zoeken naar (koop)huizen en appartementen. Zweden kent geen aankoopmakelaars; makelaars werken voor zowel de koper als de verkopende partij. De meeste makelaars spreken (net als de meeste Zweden) goed Engels, toch is het raadzaam dit van te voren even te checken om teleurstelling en mogelijke miscommunicatie te voorkomen. Online zijn ook handige checklist woordenlijsten te vinden met Zweedse woorden en begrippen die goed van pas kunnen komen bij de aankoop van een huis.

Omdat het aanbod in Zweden erg beperkt is, is het eigenlijk geen optie om ´af te dingen´ bij de aankoop. Als er veel vraag is kan de prijs zelfs boven de vraagprijs uitkomen omdat meerdere geïnteresseerden uitgenodigd worden om de woning te bezoeken en een bod uit te brengen en elkaar zo kunnen overbieden. Ben jij of zijn jullie de gelukkigen die de woning toegewezen krijgen? Let dan goed op want tot het moment dat jij de aanbetaling van 10% hebt gedaan en je het 'köpekontrak' ondertekend hebt, kan een andere koper nog overbieden! Zorg dus dat je het geld voor de aanbetaling tot je beschikking hebt zodat je snel kunt schakelen. De verkoper hoeft trouwens niet per se te gaan voor het hoogste bod, hij kan het ook gunnen aan iemand met een lager bod.

Het 'köpekontrak' wordt ondertekend door de koper, de verkoper en als derde partij de makelaar (geen notaris). De kosten zijn doorgaans voor de verkopende partij. Als je een huis koopt is het van belang om te weten dat de koop altijd schriftelijk vastgelegd moet worden, mondelinge afspraken zijn niet geldig. Om je vervolgens als nieuwe eigenaar in te schrijven in het kadaster, wordt er een "lagfart" aangevraagd bij de Lantmäteriet (de Zweedse topografische dienst vergelijkbaar met het Kadaster). De makelaar kan je vaak ook helpen met de aansluitingen van het water en de electra.

Goed om te weten: bij de aankoop van een tweede huis in Zweden zijn er nog een aantal eenmalige kostenposten waar je rekening mee moet houden. Voornamelijk in het geval van oudere huizen wordt een technische inspectie aangeraden, kosten variëren maar komen doorgaans uit op circa duizend euro. Je betaalt als koper ook overdrachtsbelasting (1,5% van de koopsom) en na de overdracht de kosten voor het overzetten van het eigendom. Koop je een huisje op het platteland, dan kan het zo zijn dat je als buitenlandse koper toestemming moet vragen aan de gemeente om het onroerend goed te mogen kopen. Dit is een zgn. ‘förvärvstillstånd’ en de kosten kunnen oplopen tot zo’n 400 euro.

Meer informatie