Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Zwitserland

Aankoopinformatie

Een huis in Zwitserland: Wat moet u weten?

Het spirituele thuis van de wintersport en het hart van de Alpen, voor veel mensen is Zwitserland een droomlocatie voor een vakantiehuis. Maar is deze droom mogelijk? Het korte antwoord is "ja" Zwitserland is een confederatie van 26 kantons - elk met hun eigen grondwet, wetgevende macht, overheid en rechtbanken - Zwitserland heeft een reputatie als een complexe en sterk gereguleerde vastgoedmarkt. Om de zaken te vereenvoudigen, hebben we dit samengevat met de belangrijkste feiten die u moet weten bij het overwegen van het aankopen van Zwitsers onroerend goed: 

Kunnen buitenlanders een huis kopen in Zwitserland?

Ja, maar er zijn beperkingen opgelegd op zowel nationaal, regionaal en lokaal niveau over waar en wat, niet Zwitsers ingezetenen (buitenlanders), kunnen kopen.

Wat kan ik een huis kopen in Zwitserland?

Buitenlanders mogen alleen een woning kopen in een toeristisch gebied. Dus tenzij u Zwitsers bent of houder bent van een Zwitserse verblijfsvergunning, kunt u geen onroerend goed kopen in Genève, Basel, Zürich, Zug of een van de andere steden in Zwitserland. Buitenlanders mogen chalets en appartementen kopen in bijvoorbeeld de meeste Zwitserse skigebieden, omdat deze zich in toeristische gebieden bevinden.

De Lex Koller (de wet van Koller) heeft een vergunningensysteem ingesteld, zodat alleen bepaalde grondstukken in aanmerking komen voor buitenlands eigendom. Tevens is de verkoop van onroerend goed met een bewoonbaar oppervlak van meer dan 200 m2 netto aan buitenlanders beperkt. Af en toe zijn er uitzonderingen, maar dit is een goede vuistregel.

Meer recent heeft de Lex Weber (de Weber-wet) voorkomen dat bouwvergunningen worden verleend voor tweede huizen in alle gemeenten waar tweede woningen al 20% van de onroerend goed voorraad uitmaken. Er zijn een paar opmerkelijke uitzonderingen, bijvoorbeeld, waar pre-Weber-vergunningen (voor 2013) nog steeds geldig zijn of waar een speciale dispensatie is verleend door de gemeente.

Sinds 2013  mogen er alleen nog tweede woningen vergund worden die over een verhuurconcept met hotelservice beschikken. Dit zijn doorgaans projecten met 50 of meer met elkaar verbonden woningen en faciliteiten zoals een receptie, horeca en wellness.


Bron: First.

Meer informatie