Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

NIE-nummer Spanje: wat is het en hoe vraag ik het aan?

Wie van plan is om een huis in Spanje te kopen zal er ongetwijfeld wel eens van gehoord hebben; het NIE-nummer. In dit artikel leggen we uit wat het is, waar je het voor nodig hebt en hoe je hem aanvraagt.

Wat is een NIE-nummer

Het NIE-nummer staat voor “Número de Identificación de Extranjero”. Letterlijk vertaald: "buitenlanderidentiteitsnummer". Het is een fiscaal identifictatienummer waarmee een Europese burger zich kan identificeren in Spanje.

Het beste kan je het vergelijken met het Nederlandse BSN nummer. Of het Belgische Rijksregisternummer alleen wordt het veel vaker gebruikt. Wil je langer dan drie maanden in Spanje blijven of een transactie in Spanje doen dan heb je er een nodig.

NIE-nummer aanvragen

Wanneer heb je het NIE-nummer nodig?

Het NIE-nummer heb je net als in Nederland en België op veel momenten nodig. Denk bijvoorbeeld aan: het afsluiten van abonnementen, identificatie in ziekenhuizen en klinieken en natuurlijk heb je hem nodig bij de aankoop van je droomhuis in Spanje.

Het is eigenlijk onmogelijk om als niet-resident grote aankopen te doen als je niet in het bezit bent van een NIE-nummer. 

Hoe vraag je het NIE-nummer aan?

Deze kan je op verschillende manieren aanvragen. Bijvoorbeeld bij de Spaanse ambassade in Nederland of het lokale politiekantoor in Spanje. Een andere optie is dat je de aanvraag laat regelen door de advocaat die je ondersteunt bij de aankoop van de woning in Spanje.

Kies je ervoor naar het politiebureau te gaan? Zorg er dan voor dat je de volgende zaken meebrengt:

-       Twee pasfoto’s
-       Paspoort of ID kaart
-       Ingevulde aanvraagformulieren

Naast deze drie zaken is soms ook een gezonde dosis geduld nodig. Het advies is dan ook om een afspraak te maken bij het betreffende kantoor. Je kunt het NIE-nummer dus ook aanvragen bij het Spaanse consulaat in Nederland. Je dient hiervoor een afspraak te maken en ook de bovenstaande documenten mee te nemen.

Meer informatie over het aanvragen van een NIE-nummer via de ambassade lees je op deze pagina.

Verreweg de makkelijkste manier om aan je NIE-nummer te komen is om de advocaat die je begeleid bij de aankoop een volmacht te geven. Alles wordt dan netjes voor je geregeld.

Verschil NIF- en NIE nummer

Het NIE-nummer wordt regelmatig in verwarring gebracht met het NIF-nummer. Het NIF-nummer is het nummer dat je nodig hebt bij het opstarten van een bedrijf in Spanje. Het nummer is tevens het BTW-nummer van het bedrijf.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Spaans energielabel voor je vakantiewoning: kans of bedreiging?

Heb je een vakantiewoning in Spanje of overweegt je te investeren in Spaans vastgoed? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving rondom het energielabel in Spanje.

Bekijk

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is populair. Veel mensen dromen van een eigen plek onder de Spaanse zon. Een plek waar je op je eigen terras kunt genieten van een vers gezette café con leche terwijl de ochtendzon de dag verwelkomt.

Bekijk

Hoe vind je de beste locatie voor je huis in Spanje?

In dit blog geven we tips en advies over hoe je de beste plek vindt om te wonen in Spanje.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden