De vakantie gaat nooit met pensioen

Uit de media hebben we kunnen vernemen dat er rond de feestdagen weer grote aantallen mensen op weg gaan naar de skigebieden in de Oostenrijkse sneeuw. Veel vakantiegangers zullen ook dit jaar weer hun vakantie doorbrengen in een comfortabel wintersportchalet of appartement aan de skipiste. Vakantie is van alle tijden en ook in de toekomst zal dat wel zo blijven. Zelfs in deze onrustige economische tijden is de vakantie voor veel mensen nog steeds een belangrijke levensbehoefte. Vakantiegangers kiezen er steeds vaker voor om de welverdiende vakantie door te brengen in een mooi en comfortabel vakantiehuis. Men vindt het vaak gezelliger om bij elkaar te zitten en ‘s avonds knus een spelletje te doen bij de openhaard, dan dat men zich terug moet trekken in de hotelkamer.

Kosten delen

Een tweede huis is er in alle prijsklassen, maar uit de verhuurresultaten van de gespecialiseerde verhuurorganisaties blijkt dat vooral de accommodaties in het hogere segment populair zijn. Werd de wintersportvakantie voorheen doorgebracht in een luxe 4-sterren hotel met alles erop en eraan, tegenwoordig kiest men vaak uit een huis met een fraaie inrichting, luxe badkamers en een sauna. Daarnaast is het verblijf in een vakantiehuis vaak veel goedkoper dan in een hotel. Families en vriendenclubs die samen een groot huis met meerdere slaapkamers huren, delen de kosten en zijn dan veel voordeliger uit. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat het investeren in een chalet of appartement in Oostenrijk een stijgend rendement biedt en uitstekend geschikt is voor de particuliere belegger. Een jaarlijkse toename van huurinkomsten met meer dan tien procent is geen vreemd verschijnsel. Nu de spaarrentes de inflatie niet meer bijbenen, is men op zoek naar alternatieven. Veel kopers van een vakantiewoning geven aan dat ze iets verstandigs willen doen met hun spaargeld, maar er ook wel plezier aan willen beleven. Het chalet wordt gebruikt voor de eigen vakanties en als men het huis zelf niet gebruikt levert de huur een aardig inkomen op.

Aanvulling op pensioen

Steeds vaker wordt gekozen voor aankoop van een vakantiewoning als aanvulling op een onzekere pensioenbelegging. In de meeste gevallen kiest men voor een combinatie van een hypotheek en eigen geld in een verhouding van 50/50 procent. De lage Oostenrijkse hypotheekrente van momenteel 2,25 procent, maakt het mogelijk dat de huurinkomsten grotendeels gebruikt kunnen worden voor de aflossing van de niet al te hoge hypotheek. Binnen afzienbare tijd is het vakantiehuis dan schuldenvrij. Naast een mooi bezit kan men door de huurinkomsten uitzien naar een aantrekkelijke aanvulling op het pensioen. Dat een Oostenrijkse vakantiewoning een gewilde investering is, blijkt ook uit het aanbod van projecten op de Secondhome beurzen. Traditioneel voeren landen als Spanje en Frankrijk de boventoon maar Oostenrijk is steeds prominenter aanwezig op de beurs. Dat is ook wel begrijpelijk, want het land heeft een enorme traditie als vooraanstaand vakantieland in zowel zomer als winter, met een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers uit alle Europese landen. Daarnaast blijkt de Oostenrijkse economie stabiel en is de waardevastheid van het onroerend goed, met een jaarlijks gemiddelde stijging van 5 procent, hoog.

Deze bijdrage is in samenwerking met Jeroen van der Werff, directeur NextHome tot stand gekomen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Oostenrijk, veelzijdig en populair vakantieland

Oostenrijk is een prachtig land om op vakantie te gaan. Het staat bekend om zijn mooie natuur, rijk cultureel erfgoed en natuurlijk de vele aantrekkelijke wintersportgebieden. Het hele jaar door valt er heel wat te beleven in Oostenrijk! Bovendien is het een politiek stabiel land met een mooie centrale ligging in Europa vriendelijke inwoners die je met open armen verwelkomen. Dit alles maakt het interessant om een tweede woning te kopen in Oostenrijk.

Bekijk

Bouwhausse in Oostenrijk

Oostenrijk noteert naar rato van het aantal inwoners de hoogste toeristische activiteit in Europa.

Bekijk

Toenemende belangstelling tweede huis

Een tweede huis in het buitenland is booming bij onze Zuiderburen.

Bekijk

Tweede huis als alternatief voor lage spaarrente?

Per saldo groeit de waarde van uw zuurverdiende spaargeld momenteel nauwelijks. Bijna 80% van ons vermogen houden we aan in spaargeld.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden