Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Prijzen vakantiewoningen Oostenrijk stijgen gestaag

Het is niet overal kommer en kwel met de huizenprijzen in de Eurozone. De prijzen in Oostenrijk zijn stabiel en zelfs de afgelopen jaren flink gestegen. Uit een publicatie van de Oostenrijkse Wirschaftskammer en andere onderzoeken is gebleken dat ook in 2012 de prijzen weer met gemiddeld 5% zijn gestegen. Deze trend is al jaren gaande en in de periode 2005 – 2011 is een woning in Oostenrijk gemiddeld 20% duurder geworden. Het is dus niet voor niets dat de Oostenrijkers al jaren het motto “GrundbuchstattSpahrbuch” hebben.

Groeiend toerisme is een belangrijke reden

De verhuur van vakantiechalets in Oostenrijk groeit ieder jaar en de markt heeft bewezen absoluut niet conjunctuurgevoelig te zijn. Volgens Belvilla-directeur Hedwig Wassing (Belvilla is één van de grootste verhuurders van vakantiewoningen via internet) zijn er in Oostenrijk de afgelopen winter al weer 10% meer chalets geboekt dan het vorig seizoen.

Dat de vraag naar vakantiewoningen in Oostenrijk stijgt, is niet vreemd want het is één van de belangrijkste vakantielanden ter wereld.  Oostenrijk is gemakkelijk bereikbaar en populair bij toeristen uit de Benelux, Duitsland en Engeland. Door een toenemend welvarende middenklasse ontdekken ook steeds meer vakantiegangers uit de omringende landen Oostenrijk als het ideale vakantieland.

Tot nog niet zo lang geleden had men in Oostenrijk voornamelijk keuze uit een hotel of pension. Veel vakantiegangers geven er toch liever de voorkeur aan om te verblijven in een eigen accommodatie. Het gevoel van vrijheid en ruimte en het lekker kunnen verblijven in je eigen huis spreekt veel mensen aan.

Deze vraag heeft zich de afgelopen jaren omgezet in veel ontwikkeling in nieuwbouw van chalets en appartementen. Niet alleen in de bekende gebieden zoals Tirol en het Salzburgerland maar ook in Steiermark en Karinthië is er veel gebouwd. Echter de behoefte aan een tweede huis in Oostenrijk lijkt ook in 2012 nog steeds erg groot.

Andere redenen

Een andere reden van het duurder worden van woningen in Oostenrijk zijn de toenemende bouwkosten. De Oostenrijkse bouwindex is in 2011 en 2012 gemiddeld met 3,5% per jaar gegroeid. Als belangrijkste reden wordt daarvoor gegeven de gestegen loonkosten en de grote vraag (wereldwijd) naar grondstoffen zoals hout. Veel gespecialiseerde houtfabrieken welke produceren voor de houtbouw in Oostenrijk kennen een grote export naar Azie.

Jeroen van der Werff, directeur NextHome
25 september 2102
Bronnen:WKO, Statistik Austria, Belvilla, NextHome

Gerelateerde berichten

Bekijk

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis.

Bekijk

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden