Prijzen vakantiewoningen Oostenrijk stijgen gestaag

Het is niet overal kommer en kwel met de huizenprijzen in de Eurozone. De prijzen in Oostenrijk zijn stabiel en zelfs de afgelopen jaren flink gestegen. Uit een publicatie van de Oostenrijkse Wirschaftskammer en andere onderzoeken is gebleken dat ook in 2012 de prijzen weer met gemiddeld 5% zijn gestegen. Deze trend is al jaren gaande en in de periode 2005 – 2011 is een woning in Oostenrijk gemiddeld 20% duurder geworden. Het is dus niet voor niets dat de Oostenrijkers al jaren het motto “GrundbuchstattSpahrbuch” hebben.

Groeiend toerisme is een belangrijke reden

De verhuur van vakantiechalets in Oostenrijk groeit ieder jaar en de markt heeft bewezen absoluut niet conjunctuurgevoelig te zijn. Volgens Belvilla-directeur Hedwig Wassing (Belvilla is één van de grootste verhuurders van vakantiewoningen via internet) zijn er in Oostenrijk de afgelopen winter al weer 10% meer chalets geboekt dan het vorig seizoen.

Dat de vraag naar vakantiewoningen in Oostenrijk stijgt, is niet vreemd want het is één van de belangrijkste vakantielanden ter wereld.  Oostenrijk is gemakkelijk bereikbaar en populair bij toeristen uit de Benelux, Duitsland en Engeland. Door een toenemend welvarende middenklasse ontdekken ook steeds meer vakantiegangers uit de omringende landen Oostenrijk als het ideale vakantieland.

Tot nog niet zo lang geleden had men in Oostenrijk voornamelijk keuze uit een hotel of pension. Veel vakantiegangers geven er toch liever de voorkeur aan om te verblijven in een eigen accommodatie. Het gevoel van vrijheid en ruimte en het lekker kunnen verblijven in je eigen huis spreekt veel mensen aan.

Deze vraag heeft zich de afgelopen jaren omgezet in veel ontwikkeling in nieuwbouw van chalets en appartementen. Niet alleen in de bekende gebieden zoals Tirol en het Salzburgerland maar ook in Steiermark en Karinthië is er veel gebouwd. Echter de behoefte aan een tweede huis in Oostenrijk lijkt ook in 2012 nog steeds erg groot.

Andere redenen

Een andere reden van het duurder worden van woningen in Oostenrijk zijn de toenemende bouwkosten. De Oostenrijkse bouwindex is in 2011 en 2012 gemiddeld met 3,5% per jaar gegroeid. Als belangrijkste reden wordt daarvoor gegeven de gestegen loonkosten en de grote vraag (wereldwijd) naar grondstoffen zoals hout. Veel gespecialiseerde houtfabrieken welke produceren voor de houtbouw in Oostenrijk kennen een grote export naar Azie.

Jeroen van der Werff, directeur NextHome
25 september 2102
Bronnen:WKO, Statistik Austria, Belvilla, NextHome

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen in Oostenrijk, hier moet je op letten

Hou je van sneeuw en wintersport? Dan droom je er misschien van om een huis te kopen in Oostenrijk. De Oostenrijkse skigebieden zijn een populaire bestemming voor  Belgen en Nederlanders om een vakantiewoning te kopen. Behalve een echt wintersportland is Oostenrijk een veelzijdig vakantieland het hele jaar door, met tal van sport- en vrijetijdsmogelijkheden.

Bekijk

Hoe zit het met belasting en btw op verhuurinkomsten in Oostenrijk

De aankoop van een vakantiehuis in Oostenrijk blijft ongekend populair. Veel Oostenrijk liefhebbers zijn op zoek naar een alternatief voor hun spaargeld waar zij zelf ook van kunnen genieten.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

 

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips.

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Nederlanders in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden