Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Erfrecht: uw tweede huis in Spanje

Wellicht was u of waren uw ouders ooit in de gelukkige omstandigheid een huis in Spanje te kopen. In de jaren dat er nog helemaal geen sprake was van een financiële of economische crisis, plaatsten vele Nederlanders hun handtekening onder een koopcontract waardoor ze eigenaar werden van een eigen woning in Spanje. Sommigen kochten zo’n huis als belegging, anderen gebruikten het eerst voor de vakanties en zijn er na hun pensioen daadwerkelijk gaan wonen.

Misschien werd het huis nog in Spaanse peseta’s betaald en was de rente over de financiering van een tweede huis in die tijd nog aftrekbaar in Nederland. Een droom kwam uit. Een eigen tweede huis in Spanje. Dat werd Genieten en liefst zo lang mogelijk. In deze roes werd nauwelijks stilgestaan bij de gevolgen van een toekomstig overlijden van één van u, laat staan bij de juridische en fiscale gevolgen. Daar was het toen niet de tijd voor. Inmiddels bent u wat ouder en heeft u nog steeds dit dierbare bezit in Spanje. Wellicht bent u inmiddels in Spanje gaan wonen en bent u Spaans ingezetene geworden.

Heel veel vragen

Maar wat als één van de partners komt te overlijden. Is alles wel goed geregeld? Hoe zit het met de langstlevende bescherming in Spanje? Kunt u wel in uw huis in Spanje blijven wonen, of gaat (een deel van de) nalatenschap naar de kinderen? Is uw Nederlandse testament wel uitvoerbaar in Spanje en hoe zorgt u ervoor dat u of uw partner langstlevende bescherming geniet? En wat als u na een scheiding of overlijden van uw partner met iemand anders bent gaan samenwonen? Erkent Spanje samenwonen wel en wat zijn de juridische en fiscale gevolgen van samenwonen in Spanje?

De kinderen

Ook rijst de vraag of u de kinderen (die in de meeste gevallen nog in Nederland wonen) niet met een onevenredig hoge aanslag Spaanse erfbelasting opzadelt, als zij na uw overlijden uw Spaanse bezit erven. En in welk land betalen zij eigenlijk erfbelasting? In Nederland of in Spanje? En zijn er misschien mogelijkheden om te hoge erfbelasting in Spanje te voorkomen? Is het misschien een idee om het bloot eigendom aan de kinderen te schenken, zodat u het vruchtgebruik van de Spaanse woning houdt. Hoe regel je zoiets in Spanje?

Verschillen

Als u er lang over nadenkt zijn er wellicht heel wat vragen en onduidelijkheden die nu nog geregeld kunnen worden. Wacht daar niet te lang mee. Breng uw situatie nu en na het overlijden van u of uw partner in kaart. Spanje is namelijk niet het meest fiscaal vriendelijke land als het gaat om erven en schenken. Zeker niet voor ongehuwden en ook niet als uw erfgenamen niet in Spanje wonen. Bovendien zijn er grote verschillen tussen de autonome regio’s in Spanje die ieder hun eigen (fiscale) wetgeving hanteren.

Bron: Peter Gillissen, Uitgeverij Guide Lines

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Spaans energielabel voor je vakantiewoning: kans of bedreiging?

Heb je een vakantiewoning in Spanje of overweegt je te investeren in Spaans vastgoed? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving rondom het energielabel in Spanje.

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden