Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Italiaans onroerend goed: de markt in 2015

Het jaar 2014 was interessant voor (buitenlandse) huizenkopers in Italië. Een groot aanbod van kwaliteitswoningen in alle prijsklassen en gebieden zorgde ervoor dat een record aantal van de relaties van ItaliaCasa hun droomhuis kon vinden. En dat tegen meestal gunstige prijzen. Het herstel van de markt, dat in het noorden al in 2013 zichtbaar werd, verplaatste zich nu ook naar midden-Italië waar het prijsniveau flink lager is dan 4 à 5 jaar geleden. Gecombineerd met een groot en interessant aanbod zorgt dat ook in 2015 voor een marktsituatie waar voor de huizenkoper veel voordeel te behalen is.

In het noorden blijven de bekende meren onverminderd populair en de vraag lijkt zich vanuit het buitenland ook te herstellen aan de Ligurische kust en in Piëmonte. Opvallend is de jaarlijks toenemende interesse in (luxe) woningen in de Italiaanse wintersportgebieden. In deze gebieden is door de jaren heen weinig gebouwd en ontwikkeld waardoor de vraag en het aanbod niet altijd in evenwicht zijn.

Als we meer in detail kijken naar midden-Italië, dan valt op dat er in de zgn. premium gebieden van Toscane zoals de Chianti en de heuvels rond Lucca een sterkere prijscorrectie heeft plaatsgevonden dan in de minder bekende gebieden zoals Garfagnana en Lunigiana. Hierdoor worden woningen in de bekendere gebieden ook bereikbaar voor kopers met een meer bescheiden budget. In Umbria en Le Marche zijn de prijscorrecties minder waarneembaar geweest, maar daar zijn de prijzen altijd al gunstiger geweest dan in het bekendere Toscane. In ieder geval zien we ook in Umbria en Le Marche een sterk en veelomvattend aanbod in alle prijsklassen. Tot slot constateren wij ook een stijging van de interesse in Lazio. De nabijheid van de eeuwige stad Rome maakt een aankoop in deze Italiaanse regio vanuit investeringsoogpunt zeer geschikt. Het landschap heeft (ten noorden van Rome) veel overeenkomsten met het zuiden van Toscane en Umbria, maar Lazio telt in vergelijking met deze regio's aanzienlijk minder Nederlandse en Belgische eigenaren van tweede huizen.

Voor wat betreft zuid-Italië is de situatie in veel van de regio's nog lastig. Een voorzichtig herstel lijkt in Puglia plaats te vinden waar de vraag naar de voor dit gebied zo typerende huizen weer toe lijkt te nemen. Na het grote enthousiasme voor de trulli lijkt het nu de beurt aan de iets minder exotische maar karakteristieke dorpswoningen en villa's met zeezicht in de Salento.

Voor het komende jaar verwachten wij een verder marktherstel in midden-Italië waarbij aangetekend dient te worden dat de vraag vanuit Italië zelf nog zeer zwak zal blijven. Het zijn met name de buitenlandse (tweede) huizenkopers die tot nu toe voor het herstel van de markt in de bekendere gebieden hebben gezorgd. Voor wie nog van de gevolgen van de afgelopen crisisjaren wil profiteren is 2015 een interessant jaar om stappen te zetten.

Bron: Italia Casa

Gerelateerde berichten

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Huis kopen in Italië: juridische aspecten

De aankoop van een tweede huis in het buitenland kan spannend zijn, maar ook riskant. Voordat je een handtekening zet onder een koopcontract voor een huis in Italië, is het verstandig om de juridische aspecten goed te checken. Hieronder een aantal tips voor een veilige aankoop.

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

In 7 stappen een vakantiewoning kopen in Italië

Een vakantiehuis in La Bella Italia: per favore si! Het koopproces van een huis in Italië bestaat uit enkele stappen. We zetten ze op een rijtje.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden