Bezoek de beurs

29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Als je daar toch een woning zou hebben.....

Een tweede woning op dat mooie vakantieplekje in Frankrijk of een ander buitenland kan aantrekkelijk zijn, ook als belegging, maar er komt wel wat bij kijken.

Ook zo’n mooi oud huis, fraai boerderijtje met een lapje grond erbij of aantrekkelijk appartement gezien op vakantie, voor eigenlijk helemaal niet zo veel geld? U bent de enige niet. Net als de gewone woningmarkt kreeg de markt voor tweede huizen een grote klap door de crisis. En net als bij de gewone woningmarkt trekt de vraag de laatste jaren weer aan, vooral in Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal, de traditioneel populaire landen en – opvallend – Oostenrijk als gewilde nieuwkomer. Zo’n tweede woning kan ook aantrekkelijk zijn, om zelf te gebruiken voor de vakanties en/of als belegging. Tijd om toe te slaan, helemaal met deze lage rentes, zou je zeggen. Er zijn wel wat dingen die u moet weten en bedenken voordat u de handtekening zet.

Financiering
Die is aanzienlijk minder simpel dan bij een ‘gewone’ woning. Financiering is ook niet in alle landen mogelijk, dus reken jezelf niet bij voorbaat rijk. In Nederland is ABN Amro nog de enige bank die een tweede woning in het buitenland financiert, tegen strenge condities en in een beperkt aantal landen en dan ook nog alleen voor vermogende klanten met minimaal een miljoen euro vrij vermogen. Aspirant-kopers moeten zich dus ook bij lokale banken in het buitenland oriënteren, ook vanwege betere condities en een lagere hypotheekrente. Dit kan nog weleens een procent schelen. De taal- barrière en cultuurverschillen maken het vaak echter niet gemakkelijk.

Belastingen
De hypotheekrente voor een tweede woning is al jaren niet meer aftrekbaar. De waarde van de woning, minus de schuld, hoort thuis in box 3, waardoor er effectief 1,2 procent belasting over geheven wordt. Om te voorkomen dat u dubbele belasting betaalt, heeft Nederland met een groot aantal landen belastingverdragen afgesloten. U kunt de woning natuurlijk ook verhuren, als de financier daarvoor tenminste toestemming geeft. Over eventuele huurinkomsten betaalt de verhuurder in principe belasting. De wet- en regelgeving verschilt per land en vaak ook per regio. Let op aftrekposten en breng dit vooraf goed in kaart. Laat u, ook vooraf, adviseren door een deskundige.

Een tweede woning, met de bijbehorende huurinkomsten, kan ook een interessante belegging zijn. Voor pakweg een kwart van de kopers speelt dat argument een belangrijke rol. Rendementen van 5 tot 7 procent op jaarbasis (los van een eventuele waardestijging) worden realistisch genoemd, althans als een gespecialiseerde partij het regelt.

 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen aan de Costa de la Luz: de voordelen

De populariteit onder mensen die een vakantiewoning zoeken in dit gebied neemt toe. De voordelen? Lees ze hier

Bekijk

Woning kopen in Spanje? De belangrijkste documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees hier welke

Bekijk

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Wist je dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Bekijk

Vakantiewoning financieren met overwaarde

Een vakantiewoning financieren met overwaarde? Dat kan een interessante optie zijn. In dit blog lees je hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden