Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Meer buitenlanders kopen Nederlandse recreatiewoning

De verkoop van recreatiewoningen is aan een flinke opmars bezig. Dat blijkt uit een studie van makelaarsorganisatie NVM. Woordvoerder Roeland Kimman ziet een verklaring in de gunstige marktomstandigheden. “Vooral het aantal nieuwbouwwoningen stijgt. Om een woning aantrekkelijk te maken voor verhuurders, moet je rekening houden met de eisen van toeristen. Laat je daarnaast goed adviseren door kenners om de financiële risico’s te beperken.”

Stabiele economie niet zonder risico’s

De economie draait op volle toeren en de markt voor recreatiewoningen herademt. Vooral het lage rendement op spaargeld zet de consument aan om een vakantiewoning aan te kopen. “Zo brengt het tenminste iets op. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Door schommelingen op de vastgoedmarkt kunnen de huizenprijzen dalen. Als je rekening houdt met een verkooptijd van om en bij de 500 dagen, is het niet verstandig om al je spaargeld in een recreatiewoning te stoppen. Want als je plots geld nodig hebt, loop je een groot risico,” zegt Roeland Kimman.

Kust als koploper

De kustregio is populair, zowel bij Nederlanders als bij buitenlandse toeristen. “Vooral een vakantiewoning in Zeeland, Friesland, de Waddeneilanden en de streek rond het Ijsselmeer zijn erg in trek bij Duitsers en Belgen. Het voorbije jaar zagen we dan ook een flinke stijging in de buitenlandse vraag naar Nederlandse vakantiewoningen in deze gebieden. Om tegemoet te komen aan de vraag worden er veel nieuwe huizen gebouwd. Maar liefst 40% van de kopers heeft interesse in een nieuwbouwwoning,” weet Roeland Kimman.

Stijgend aantal nieuwe recreatiewoningen

Zo’n 25% van de kopers wil hun tweede woning uitsluitend zelf gebruiken; 53% koopt voor eigen gebruik én voor verhuur. Wie de recreatiewoning vooral als investering ziet en opbrengst wil halen uit huurgeld (19%) koopt doorgaans in een populair gebied in de buurt van de eerste woning. “Bij deze mensen is de vraag naar nieuwbouw groot, meestal in vakantieparken. Projectontwikkelaars spiegelen hen vaak een gegarandeerd verhuurrendement voor maar vermelden niet dat het risico op de garantie op de huuropbrengsten in de aankoopprijs vervat zit. Je mag er dus niet van uitgaan dat je je aankoop volledig hebt terugverdiend na de vooropgestelde 3 tot 5 jaar,” aldus Roeland Kimman.

Goed advies is belangrijk

Om een recreatiewoning aantrekkelijk te maken voor huurders kan je zorgen voor een goed uitgeruste keuken, een regendouche, een smart-tv, een open haard en een jacuzzi. Ook goede voorzieningen in de buurt zijn een pluspunt. “Als de recreatiewoning in een vakantiepark staat, zorg dan dat je op de hoogte bent van de verhuurvoorwaarden. Misschien moet je een deel van je opbrengsten afstaan of dien je bij te dragen in de onderhoudskosten van bijvoorbeeld het zwembad. Laat je goed begeleiden door een kenner zoals een aankoopmakelaar. Zo vermijd je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan die je een financiële kater kunnen bezorgen,” besluit Roeland Kimman.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Bekijk

Voordelen en nadelen van een vakantiewoning kopen

Een eigen toevluchtsoord in de natuur: wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de voordelen en nadelen op een rij

Bekijk

Spaanse belastingen en het kopen van een vakantiewoning

Raak voordat je een vakantiewoning koopt in Spanje vertrouwd met de Spaanse belastingen. Hier de belangrijkste op een rij

Bekijk

Staatssecretaris Van Rij licht box-3 stelsel toe tijdens Second Home beurs in Maastricht

De Second Home beurs in Maastricht kijkt uit naar de komst van staatssecretaris Van Rij op zondag 21 januari. Tijdens de beurs, die zaterdag 20 en 21 januari gehouden in de Mecc Maastricht, licht hij in seminar 1 om 12:00 uur het nieuwe box-3 stelsel toe. Veel (tweede) woningbezitters en potentiële kopers hebben vragen rondom dit thema. Een uitgelezen kans om onduidelijkheden te verhelderen en vragen te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden