Bezoek de beurs

29 - 30 januari 2022 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 18 - 20 maart 2022 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Sparen of investeren in een vakantiewoning in Spanje

De rente op spaartegoeden in Nederland is begin 2016 onder de 1 procent gedaald. Bij de grote banken zullen ook de hoogste spaarrentes in 2016 onder dit percentage dalen. De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in januari 0,6 procent. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verwacht voor de komende vijf jaar een gemiddelde inflatie van 1,2 procent per jaar. Tel daarbij de vermogensbelasting op en de conclusie is al snel dat in de meeste gevallen het aanhouden van gespaard vermogen op de bank geld kost, en dat het vermogen langzaam in waarde daalt. We hebben anno 2016 te maken met historisch lage rendementen. Na vijf jaar belastingheffing en inflatie is de spaarder vijf procent armer geworden. Financieel econoom Auke Plantinga van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat de spaarrentes de komende jaren nog verder zullen dalen.

Sparen loont dus niet, maar wat dan wel?

Beleggen en het daarmee gepaarde risico is niet voor iedereen geschikt. Actief zijn op de beurs vereist kennis én durf. Bovendien moet je als belegger de tijd hebben en het geld wat langer kunnen missen. Een bijkomende negatieve factor voor Belgen is dat de zogenaamde speculatietaks van kracht is met ingang van 1 januari 2016. Particulieren die in België persoonsbelasting betalen, moeten 33 procent belasting betalen over de behaalde koerswinst. Investeren in stenen kan een prima alternatief zijn. Banken in Nederland verwachten dat de waarde van vastgoed zal stijgen. Niet veel, maar het rendement zal zeer waarschijnlijk hoger zijn dat wat andere vermogenscategorieën opleveren. Vastgoed behoudt zijn waarde ook goed bij hoge inflatie.

Investeren in vastgoed in Spanje

Wie zijn geld niet wil laten wegkwijnen op een spaarrekening doet er goed aan de voordelen van aankoop van vastgoed in Spanje eens op een rijtje te zetten. De prijzen van woningen in Zuid-Spanje zijn momenteel laag. De vastgoedcrisis heeft in Andalusië en met name aan de Costa del Sol hard toegeslagen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de waarde van huizen en appartementen de voorbije jaren aanzienlijk is gedaald. Kopers kunnen hier hun voordeel mee doen. Op dit moment hebben we in Zuid-Spanje te maken met een aantrekkende markt. Langzaamaan stijgt de waarde van vastgoed en hiermee ook de prijs.

Nú kopen

U wilt een huis kopen in Spanje? Het beste instapmoment is aangebroken. Langer wachten levert het risico op van prijsverhogingen. Bij nieuwbouwprojecten aan de Costa del Sol zien wij per maand de prijzen van appartementen stijgen. Kostte een nieuwbouw appartement met twee slaapkamers en twee badkamers in Elviria, in de omgeving van Marbella, drie maanden geleden nog € 180.000, inmiddels is de aankoopprijs van dezelfde appartementen in de nieuwe fases gestegen naar € 197.000. Spanje zit in de lift van de economische groei. Dat betekent dat investeren in vastgoed in Spanje een verstandige keuze kan zijn. Het best af is diegene die de tweede woning grotendeels met eigen geld kan betalen. Een deel van het vermogen kan nu worden weggehaald van de geld kostende spaarrekening.

Een zogenaamde cash buyer, degene die de woning in zijn geheel contant kan afrekenen, heeft het bijkomende voordeel dat er wat extra op de aankoopprijs kan worden afgedongen. De verkoper zal immers blij zijn met een versnelde aankoopprocedure zonder hypotheekaanvraag. De waarde van de tweede woning wordt belast in box 3 van het Nederlandse belastingstelsel. Voordeel van het afsluiten van een gedeeltelijke hypotheek is dat de lening in mindering wordt gebracht op de waarde. Spaanse banken verstrekken over het algemeen een hypotheek van 70 procent van de getaxeerde waarde van de woning.

Wonen en verhuren aan de Costa del Sol

Wie droomt er nu niet van een huis onder de zon? De Costa del Sol, letterlijk de kust van de zon, heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters en telt gemiddeld 325 zonnige dagen per jaar. Deze kust is niet alleen vanwege het gezonde klimaat zo populair, maar ook vanwege het gezellige Marbella, de decadente haven van Puerto Banús, cultuurstad Málaga, de vele indrukwekkend mooie golfbanen, de schone stranden en de vele restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. De Costa del Sol is tevens een prima uitvalsbasis voor het achterland, met bekende steden als Granada, Sevilla en Córdoba, de prachtige natuur van Andalusië en de witte dorpen. De goede infrastructuur behelst moderne en uitstekend onderhouden snelwegen, een spoorwegnet en busverbindingen. De luchthaven van Málaga biedt een verbinding met nagenoeg alle grote luchthavens van Europa.

Deze keur aan positieve kanten maakt dat een investering in een woning aan de populaire Costa del Sol een slimme zet is. De verhuuropbrengsten zijn bovengemiddeld hoog en de kans op verhuur is groot, ook in de winter. Concluderend kunnen we stellen dat de aankoop van een woning in Zuid-Spanje een waardevolle investering is in de breedste zin van het woord.

De Costa del Sol is de zonovergoten plek waar uw verlepte spaartegoeden weer tot leven komen.

Rob Schaart, ROS Makelaars

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning op de Balearen: Ibiza, Formentera, Mallorca of Menorca

De eilanden hebben overeenkomsten op het gebied van klimaat en stranden maar ook verschillen, zowel op het gebied van toerisme als cultuur.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Belastingen bij verhuur van je tweede woning in Spanje

Als je eigenaar bent van een (tweede) woning in Spanje en die verhuurt, ben je verplicht om dit aan te geven bij de belastingen. Hierbij moet je rekening houden met een aantal regels. Een beknopt overzicht!

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden