Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede huis in Frankrijk in 5 stappen

Bepalen wat u zoekt: Dat is soms moeilijker dan het klinkt. Iedereen heeft wel enkele keuzecriteria in gedachten, waarvan sommige door logica ingegeven zijn en andere van maar “sentimentele” aard. Een lijst opmaken is een goed uitgangspunt om de wensen duidelijker te omschrijven en de prioriteiten op orde te zetten.

Stap 1 De juiste vragen stellen

Het budget
Over welk bedrag beschikt u? Voorziet u contant of op krediet te kopen? Zou een kleine bijkomende lening veel veranderen aan de kenmerken van het goed dat u zoekt? Merk op : de boven- en ondergrens van het budget vastleggen blijkt heel nuttig te zijn om een zoektocht te verfijnen en om over een aanbod te onderhandelen als het zover is.

De omgeving
In de stad, op het platteland, in de bergen of aan zee? Hoe ver van uw werkplek? Handelszaken, diensten, een school, uw lievelingshobby of -sport, … De buurtvervoermiddelen en de bereikbaarheid moeten ook mee in overweging genomen worden.

Het essentiële
Hoeveel kamers? Met of zonder tuin? Welk type gebouw? Ziet u renovatiewerken zitten? Bent u bereid enig decoratiewerk te (laten) doen of absoluut niets? Wilt u er het hele jaar wonen of enkel tijdens vakantieperiodes? Met het antwoord op die vragen zult u zich beter kunnen “richten” op uw toekomstige eigendom.

Het primordiale
Zicht op zee? In een klein gehucht? Midden in een stad? Aan de voet van de skipistes? Wilt u een haard, een bepaald type verwarming of dakbedekking, een zwembad…? Als een bepaald criterium absoluut doorslaggevend is voor uw keuze, kunt u dat beter van bij het begin vastleggen. Dat is een belangrijk gegeven dat u tijd zal uitsparen tijdens uw zoektocht.

Stap 2 Eigendommen bezoeken

Het is tegelijk opwindend en ook altijd een beetje stresserend. Aarzel niet om aan uw agent alle inlichtingen te vragen die u nuttig acht. Stel hem vragen en vraag hem eventueel om het eigendom dat u interesseert, meerdere keren te bezoeken. op verschillende dagen en verschillende tijdstippen van de dag.

Stap 3 Een bod doen

Als uw keuze vastligt, moet u een bod doen. Dat is een formeel voorstel en u kunt er geen meerdere tegelijk doen. Meestal komt het overeen met de prijs die gevraagd wordt, maar het mag ook iets lager zijn. Volg het advies van uw agent: hij heeft ervaring met het onderhandelen en zal als bemiddelaar optreden tussen u en de verkoper. Hij zal alles doen om een overeenkomst tussen de twee partijen te bewerkstelligen. Als het bod aanvaard wordt, zal het eigendom voorlopig van de markt gehaald worden en zal uw agent alle nodige elementen voor de transactie beginnen verzamelen.

Het verkoopcompromis
Een verkoopcompromis ondertekenen is in de praktijk onontbeerlijk. Dit wordt gedaan wanneer de koper en de verkoper zeker zijn dat ze de verkoop willen sluiten, maar bepaalde gegevens nog ontbreken om de zaak helemaal af te ronden (zoals voorkooprecht, hypotheek, …). De koper moet een borg storten van 5 à 10% van het verkoopbedrag (som die geblokkeerd wordt op de rekening van de notaris tot de ondertekening van de definitieve akte). Het verkoopcompromis wordt meestal opgesteld door onze juridische dienst. Onze gediplomeerde notaris is daardoor altijd in staat om u alle nodige inlichtingen te verstrekken.

De clausules
Het compromis moet een aantal verplichte gegevens bevatten: de oorsprong en een gedetailleerde beschrijving van het goed, de verkoopprijs en de betaalmodaliteiten, de leveringstermijn, het resultaat van het DDT (= technisch diagnosedossier), … Maar het staat de twee partijen vrij om daar specifieke clausules aan toe te voegen. De enige verplichte opschortende clausule heeft betrekking op het verkrijgen van een lening. Als de koop door de ontlening gefinancierd wordt, wordt de kandidaat-koper van zijn verbintenis bevrijd als hij de gevraagde lening niet binnen de voorziene termijn krijgt. Hij recupereert in dat geval het integrale bedrag van de borg. De koper die niets ontleent, moet nadrukkelijk in het compromis vermelden dat hij verzaakt aan het wettelijk voorrecht. Andere voorbeelden van opschortende clausules : een stedenbouwkundig attest of een bouwvergunning krijgen, afwezigheid van erfdienstbaarheid of voorkooprecht… Rekening houdend met de omvang van de verbintenissen van iedereen, bevatten de verkoopcompromissen over het algemeen opschortende clausules die de transactie verhinderen doorgang te vinden in geval van een voorval dat onafhankelijk van de wil van beide partijen gebeurt.

Recht van voorkoop
Het recht van voorkoop is een wettelijk of contractueel recht dat aan bepaalde private of publieke personen verleend wordt om een goed met voorrang op enige andere verwerver te verwerven. De notaris moet het bestaan van rechten van voorkoop nagaan. Er zijn er veel en ze kunnen betrekking hebben op gebieden met uitgestelde aanleg (GUA), kwetsbare en natuurgebieden, de SAFER (Société d’aménagement foncier et d’établissement rural), een huurder enz. Als er zulk een recht is, moet de notaris overgaan tot de “vrijmaking” ervan, d.w.z. dat hij aan de houder van het recht moet voorstellen om het goed met voorrang te verwerven.

De kosten
De geafficheerde prijzen van de eigendommen zijn agentschapskosten inbegrepen, maar de kosten van de notariële akte (ten laste van de koper) zullen er nog bijgeteld moeten worden. De bedragen daarvan variëren naar gelang van de streek en de prijs van het goed en situeren zich tussen de 6 en 9% van de netto-verkoopprijs. Er kan niet over onderhandeld worden, want ze vertegenwoordigen de lasten die aan de Staat doorgestort moeten worden.

Grondbelasting: ze wordt betaald in functie van de datum van de aankoop van het eigendom, pro rata van het lopende jaar.
Woningtaks: wordt betaald door de persoon die het genot van het goed heeft per 1 januari van het betreffende jaar.

Tien dagen – bedenktijd
Een particulier die een verkoopcompromis ondertekent, beschikt over een termijn van 10 dagen om zich terug te trekken. De termijn begint te lopen vanaf de dag na de betekening van de akte. Daarna zal hij de gestorte borg niet meer kunnen recupereren.

Stap 4 De verkoopakte

De notaris legt de datum vast voor de ondertekening van de definitieve akte (ongeveer drie maanden na de ondertekening van het compromis). Die zal plaatsvinden in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het agentschap. De authentieke akte is het officiële document dat van u een eigenaar zal maken. Volgens artikel 1650 van het Burgerlijk Wetboek « bestaat de hoofdverplichting van de koper in het betalen van de prijs op de dag en de plaats bij de koop bepaald », te weten het hele bedrag van de transactie, inclusief de prijs van het eigendom, de agentschapskosten en de notariskosten.

Als het goed vrij verkocht wordt, heeft de verkoper als hoofdverplichting om het goed aan de verwerver af te leveren, bijvoorbeeld door hem de sleutels te overhandigen. De aflevering komt overeen met de verwerver die in genot treedt van het goed, meestal op de datum van de ondertekening van de verkoopakte.

Stap 5 Gefeliciteerd – u bent de nieuwe eigenaar !

Gerelateerde berichten

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Wat zijn de kosten van een vakantiewoning?

Voordat je die grote investering gaat doen doe je er verstandig aan de kosten in kaart te brengen. Hier een aantal op een rij

Bekijk

Vermogensbelasting op je tweede woning in Frankrijk

Wat zijn de regels als het gaat om vermogensbelasting van onroerendgoed in Frankrijk? Lees er hier alles over

Bekijk

Vakantiewoning in Frankrijk: Welke belasting moet ik betalen?

Heb je een huis in Frankrijk of wil je een vakantiewoning kopen? Dan kom je in aanraking met verschillende soorten belastingen. Dat lijkt veel, maar de Franse fiscus is nog steeds gunstiger voor de tweede huis bezitter in vergelijking met Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden