Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen op Bonaire? Uw eigen stukje tropisch Nederland

Het gaat ons economisch weer voor de wind en het kopen van een vakantiehuis als investering is razend populair. Dat is goed te merken aan de drukte op afgelopen edities van de Second Home beurzen waar grote aantallen mensen zich oriënteren voor de aankoop van een tweede huis.

Wie aan een vakantiehuis denkt als investering, ontkomt er niet aan zich ook een goed beeld te vormen van de verhuurbaarheid. Populaire vakantielanden als Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk maar ook Nederland zijn dan vanzelfsprekende bestemmingen. Als we aan Nederland denken als bestemming voor een vakantiehuis, dan ligt Bonaire niet direct voordehand. Toch is het interessant om dit eiland eens nader te bekijken.

Huis kopen op Bonaire: Authentiek eiland en kwaliteitstoerisme

Het eiland staat wereldwijd te boek als een top 3 duik- en snorkelbestemming, maar toch valt er meer te beleven. Bonaire is ook een mekka voor de liefhebbers van de wind- en kitesurfsport en een sterk groeiend aantal vakantiegangers komt voor het aangename klimaat en de relaxte lifestyle graag naar het eiland.

Hoewel Bonaire in grootte niet onderdoet voor Aruba en Curaçao is het met 20.000 inwoners verreweg het dunst bevolkt. Je vindt hier geen massatoerisme met hoteltorens, maar kleinschalige resorts met hippe beach clubs, uitstekende restaurants en luxe villa’s. Dit alles omgeven door een ruige ongerepte kust met prachtige natuurstranden en nationale parken.

Bonaire is ook het meest authentiek van de Benedenwindse ABC eilanden. Vanaf het moment dat je aankomt op  het eiland  voel je de relaxte en ongedwongen Caribische sfeer. Het is hier goed toeven en steeds meer mensen weten de weg naar dit paradijselijke eiland voor hun tweede huis te vinden.

Stabiel Nederlands bestuur met een uitstekend niveau aan voorzieningen, duurzame groei van kwaliteitstoerisme en een progressief economisch beleid.

Sinds de staatkundige wijzigingen van de Nederlandse Antillen in 2010 heeft Bonaire anders dan Curaçao, Aruba en St. Maarten, de status van een Nederlandse gemeente.  De bevolking wordt vertegenwoordigd door een eilandsraad en de Nederlandse overheid (Rijksdienst Caribisch Nederland) is naast het centrale gezag verantwoordelijk voor justitie, onderwijs, volksgezondheid en immigratie.

Sinds Bonaire bij Nederland hoort is er een nieuw tijdperk aangebroken met veel nieuwe kansen en mogelijkheden. Deze zijn door de overheid in 2015 in een 10 jaren plan tot 2025 vastgelegd. Centraal staan o.a. een sterk bestuur, een Nederlands aanvaardbaar voorzieningenniveau en groei van de economie en het toerisme waarbij duurzaam gebruik en behoud van natuur centraal staan.

Om deze doelen te realiseren worden er jaarlijks tientallen miljoenen geïnvesteerd in infrastructuur (wegennetwerk, zee- en luchthaven), voorzieningen (ziekenhuis, scholen, brandweer), stimulering van het ondernemings- en investeringsklimaat (geen vennootschapsbelasting en 5% dividendbelasting).

Gunstig belastingklimaat

Hoewel Bonaire onderdeel is van Nederland wijkt de belastingwetgeving in belangrijke mate af van de Nederlandse regelgeving. Bonaire kent bijvoorbeeld geen omzetbelasting (BTW) maar een algemene bestedingsbelasting (ABB) en huurinkomsten zijn vrijgesteld van deze belasting.

Op vermogenswinst en over huurinkomsten wordt op Bonaire ook geen inkomstenbelasting geheven. Hiervoor in de plaats kent men de vastgoedbelasting. Deze belasting is niet gerelateerd aan daadwerkelijke huurinkomsten maar aan de waarde van de vakantiewoning (grond en opstal).

De vastgoedbelasting bedraagt (inclusief opcenten) 0,805% van de waarde per 1 januari. Er geldt een belastingvrije voet van USD 70.000 (de valuta op Bonaire is de Amerikaanse dollar). Dit bedrag mag dus op de te belasten waarde in mindering worden gebracht.

De overheid op Bonaire stimuleert investeringen in nieuw (recreatief en ander) vastgoed en er is een investeringsvrijstelling van toepassing. Gedurende de eerste 10 jaar betalen de eigenaren van een vakantiewoning uitsluitend vastgoedbelasting over de waarde van de grond.

Er is ook een verdrag gesloten ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Dat betekent dat indien u uw spaargeld uit box 3 aanwendt voor een vakantiehuis op Bonaire u over dit geld vermogensrendementsheffing bespaard.

Bonaire maakt samen met Aruba en Curaçao geografisch gezien deel uit van de Benedenwindse eilanden. Deze eilanden vallen buiten de orkaanzone‘s en hebben dus geen last van orkanen en tornado’s.

Bron: Grandwindsockbonaire

Gerelateerde berichten

Bekijk

Het startpunt naar jouw droomhuis op Bonaire

Maar waar begin je en waar moet je aan denken in het proces van het kopen van een huis op dit prachtige eiland?

Bekijk

Vakantiewoning kopen op Bonaire: een aantal aandachtspunten

Houdt deze handige aandachtpunten in gedachten bij de bezichtiging van je droomhuis in de tropische Cariben

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden