Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Dutch retirement income: taxable in Portugal or not?

The Netherlands cannot tax the Dutch retirement pay. Portugal – A man has been living in Portugal since 2008. His income consists, amongst others, of his Dutch wage and Dutch retirement income amounting to € 67,891. According to the Portuguese tax law a kind of balance method applies. The investment may be deducted from the taxable retirement pay. That is why the man declares his retirement pay for the amount of € 10,184, which equals about 15% of the gross retirement pay.

According to the Dutch tax inspector the tax treaty assigns the taxation rights on retirement pay in that case to the Netherlands, because only 15% of the retirement pay is effectively taxed in Portugal. In another, previous procedure, the Court said that it agreed with the inspector. However, in higher appeal the Court of Den Haag has decided that this is not correct. The discussion arises from the explanation of article 18 of the treaty. The main rule according to the Court is that the treaty assigns the taxation authority on the retirement pay to the country of residence (in this case Portugal). However, the source country (the Netherlands) is allowed to tax when the retirement pay in the country of residence is ‘included in the taxation’ for less than 90%. According to the Court the retirement pay is, in line with the Portuguese law, entirely taxable in Portugal. In contrast to what the inspector says, the Court thinks that it is not relevant whether in Portugal almost the entire retirement pay is effectively taxed.

According to the national legislation of Portugal the entire retirement pay is taxable in Portugal. The fact whether tax is effectively levied is not relevant.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom het goed is om te investeren in een vakantiewoning in Portugal

Als je investeert in een vakantiewoning in het buitenland, ontsnap je aan de vermogensrendementsheffing van box 3 uit je belastingaangifte. De heffing over een vakantiewoning in het buitenland gebeurt namelijk in het land waar de woning gelegen is. Denk je eraan om van je vakantiehuis je eerste woning te maken? Dan moet je rekening houden met de fiscale gevolgen. In Portugal kunnen deze zeer voordelig uitpakken.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Een tweede huis: brengt het iets op?

Een tweede huis is heerlijk om je vrije tijd en vakanties in door te brengen. Maar levert investeren in een vakantiehuis ook financieel iets op?

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden