Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

De fiscale aspecten van een vakantiehuis in Portugal

Denk je eraan een vakantiewoning te kopen in Portugal? Houd dan rekening met de fiscale gevolgen. Informeer je hier duidelijk vooraf over. Een belangrijk onderscheid is of het huis in Portugal als hoofdverblijf wordt gezien of als tweede woning. We geven wat uitleg bij beide situaties.

Woning in Portugal als hoofdverblijf

Als het recreatiewoning je hoofdverblijf wordt, is het mogelijk dat je als inwoner van Portugal gezien wordt en niet meer van Nederland. In dat geval moet je de woning niet meer aangeven bij de Nederlandse belastingen. Het betekent wel dat je emigreert naar Portugal, waardoor je in Nederland een M-biljet moet indienen. Dit verschilt van het reguliere P-biljet omdat de Nederlandse belastingdienst andere informatie nodig heeft om de juiste belastingen in Nederland te berekenen. Het M-biljet zal je laatste belastingbiljet zijn in Nederland, tenzij je Nederlandse bronnen van inkomsten blijft hebben in de periode dat je in Portugal woont. Het feit dat je inwoner van Portugal bent geworden, betekent dat je in Portugal aangifte moet doen van je inkomsten. Ook het huis hoort daarbij.

Huis in Portugal is je vakantiewoning

In dit geval blijf je inwoner van Nederland. Het huis in Portugal wordt meegenomen in de belastingaangiften in beide landen. In Nederland moet de waarde van de woning (op 1 januari van het betreffende belastingjaar) aangegeven worden in box 3 als inkomsten uit onroerende goederen. Tegelijkertijd heeft Portugal het recht om belasting te heffen op de woning. Om dubbele belasting te vermijden, hebben Nederland en Portugal een belastingverdrag afgesloten waardoor Nederland een aftrek kan verlenen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom het goed is om te investeren in een vakantiewoning in Portugal

Als je investeert in een vakantiewoning in het buitenland, ontsnap je aan de vermogensrendementsheffing van box 3 uit je belastingaangifte. De heffing over een vakantiewoning in het buitenland gebeurt namelijk in het land waar de woning gelegen is. Denk je eraan om van je vakantiehuis je eerste woning te maken? Dan moet je rekening houden met de fiscale gevolgen. In Portugal kunnen deze zeer voordelig uitpakken.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Een tweede huis: brengt het iets op?

Een tweede huis is heerlijk om je vrije tijd en vakanties in door te brengen. Maar levert investeren in een vakantiehuis ook financieel iets op?

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden