De fiscale aspecten van een vakantiehuis in Portugal

Denk je eraan een vakantiewoning te kopen in Portugal? Houd dan rekening met de fiscale gevolgen. Informeer je hier duidelijk vooraf over. Een belangrijk onderscheid is of het huis in Portugal als hoofdverblijf wordt gezien of als tweede woning. We geven wat uitleg bij beide situaties.

Woning in Portugal als hoofdverblijf

Als het recreatiewoning je hoofdverblijf wordt, is het mogelijk dat je als inwoner van Portugal gezien wordt en niet meer van Nederland. In dat geval moet je de woning niet meer aangeven bij de Nederlandse belastingen. Het betekent wel dat je emigreert naar Portugal, waardoor je in Nederland een M-biljet moet indienen. Dit verschilt van het reguliere P-biljet omdat de Nederlandse belastingdienst andere informatie nodig heeft om de juiste belastingen in Nederland te berekenen. Het M-biljet zal je laatste belastingbiljet zijn in Nederland, tenzij je Nederlandse bronnen van inkomsten blijft hebben in de periode dat je in Portugal woont. Het feit dat je inwoner van Portugal bent geworden, betekent dat je in Portugal aangifte moet doen van je inkomsten. Ook het huis hoort daarbij.

Huis in Portugal is je vakantiewoning

In dit geval blijf je inwoner van Nederland. Het huis in Portugal wordt meegenomen in de belastingaangiften in beide landen. In Nederland moet de waarde van de woning (op 1 januari van het betreffende belastingjaar) aangegeven worden in box 3 als inkomsten uit onroerende goederen. Tegelijkertijd heeft Portugal het recht om belasting te heffen op de woning. Om dubbele belasting te vermijden, hebben Nederland en Portugal een belastingverdrag afgesloten waardoor Nederland een aftrek kan verlenen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen in Portugal: 11 redenen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Bekijk

Een huis kopen in Portugal, dit zijn de 10 redenen

Vrijstelling van belasting is maar één reden om te kiezen voor Portugal. Portugal is een gewild emigratieland geworden en staat op de 5e plaats van de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s etc. ondersteunen de keus. De titel van dit artikel heeft waarschijnlijk uw aandacht getrokken, maar alhoewel het niet voor iederéén geldt, zijn er redenen te over om te kiezen voor wonen in Portugal. We geven er hier maar 10!

Bekijk

Waarom een huis kopen in Portugal

Een huis kopen in Spanje is al jaren populairder dan een huis in Portugal. Toch stijgt de laatste jaren de interesse in Portugal.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden