Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Oostenrijk, veelzijdig en populair vakantieland

Oostenrijk is een prachtig land om op vakantie te gaan. Het staat bekend om zijn mooie natuur, rijk cultureel erfgoed en natuurlijk de vele aantrekkelijke wintersportgebieden. Het hele jaar door valt er heel wat te beleven in Oostenrijk! Bovendien is het een politiek stabiel land met een mooie centrale ligging in Europa vriendelijke inwoners die je met open armen verwelkomen. Dit alles maakt het interessant om een tweede woning te kopen in Oostenrijk.

Toerisme het hele jaar door

Machtige bergen, schitterende natuur, mooie steden (bv. Wenen, Innsbruck, Salzburg), lekkere wijnen, lokale gerechten om van te smullen: Oostenrijk beschikt duidelijk over heel wat troeven voor toeristen. Het is een geliefde vakantieplek in de winter én in de zomer. Het land richt zich volop op het ‘Ganzjahres Tourismus’. ’s Winters maken de enthousiaste sneeuwfanaten hun opwachting in wintersportgebieden als Saalbach, Königsleiten, Zillertal Arena en Gerlos. Het zomerseizoen begint steeds vroeger en eindigt alsmaar later. Dit komt onder andere doordat veel mensen tegenwoordig kiezen voor een actieve zomervakantie in plaats van een strandvakantie omdat ze de hoge temperaturen in het zuiden niet goed kunnen verdragen.

Aantrekkelijk klimaat

De wintermaanden staan in Oostenrijk vrijwel volledig in het teken van wintersport. Dankzij de veelal uitstekende weersomstandigheden voor allerlei wintersporten is het land een van de populairste skibestemmingen ter wereld. Het staat ook bekend om zijn gezellige après-ski. De zomers in Oostenrijk zijn gemiddeld warmer dan bij ons. Zelfs in de middelhoge berggebieden is het dan vaak warm en vrij zonnig. Op hoogtes boven de 1800 m zijn zomerse temperaturen uiteraard zeldzaam. Maar over het algemeen geldt dat het klimaat in de zomer erg aangenaam is, ideaal voor een actieve en ontspannende vakantie.

Interessant voor tweede woning

Kortom, het is interessant om een tweede verblijf te kopen in Oostenrijk. Enerzijds geniet je natuurlijk zelf van de vele troeven van het land. Anderzijds kan je als huiseigenaar bovengemiddelde rendementen behalen dankzij het dubbele verhuurseizoen. Dat Oostenrijk een populair land is om te investeren in een vakantiewoning, blijkt uit het feit dat nieuwbouwprojecten vaak al volledig verkocht zijn nog voor de bouwwerken eigenlijk moeten beginnen. Het is evenwel aan te raden om kritisch te zijn. Laat je niet misleiden door de mooie rendementen die beloofd worden want dat is niet altijd het geval in de praktijk. Kijk ook goed naar het toegestane gebruik van de tweede woning. Het is vaak niet mogelijk om een huis te kopen enkel voor eigen gebruik en niet voor verhuur. Je hebt hier een toestemming voor nodig en die is er in niet altijd. Anderzijds moet je goed opletten of je de woning of het appartement überhaupt mag verhuren want ook dit is niet altijd toegestaan. Daarom is het een goed idee om je te laten bijstaan door een organisatie met kennis van zaken, zoals Alpendreams.

Wees voorzichtig

Nog een aandachtspunt: wanneer je tijdens je zoektocht op het internet informatie aanvraagt bij een Oostenrijkse makelaar, zit je voor dat bepaalde pand/object ook vast aan die makelaar. Koop je het uiteindelijk via een andere weg of een andere makelaar bij wie je het ook hebt gezien, dan is het mogelijk dat je een dubbele provisie moet betalen. Oostenrijkse makelaars zijn op dat vlak goed beschermd. Hou er ook rekening mee dat men in Oostenrijk geen onderscheid maakt tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Een Oostenrijkse makelaar neemt in de meeste gevallen beide rollen op zich.

Aantrekkelijk rendement mogelijk

Aan welke prijzen mag je je verwachten als je een vakantiehuis in Oostenrijk koopt? Dit varieert per regio. In de populairste gebieden schommelen de (netto) nieuwbouwprijzen tussen 4.000 € en 5.000 € per m². Dit zijn betaalbare prijzen, in vergelijking met andere Europese vakantielanden. Bestaande panden en woningen of appartementen in regio’s als Karinthië of de Steiermark zijn over het algemeen iets goedkoper. Het te behalen rendement op een tweede huis in Oostenrijk hangt eveneens af van de regio. Gemiddeld is een rendement van 2.500 € netto per bed per jaar zeker haalbaar. Als je daarbij nog eens optelt dat de Oostenrijkse overheid veel inspanningen doet om het toerisme te stimuleren, is Oostenrijk zonder twijfel een prima land om te investeren in een vakantiewoning.

Oostenrijk in de kijker

Oostenrijk is een veelzijdig land met veel troeven voor tweedeverblijvers én vakantiegangers:

- Geliefd bij toeristen in winter en zomer
- Ideaal voor actieve vakantie
- Populairste skigebieden ter wereld
- Aangenaam klimaat in de zomer
- Bloeiende huizenmarkt
- Interessante vastgoedprijzen
- Aantrekkelijk rendement mogelijk
 

Bron: Alpendreams

Gerelateerde berichten

Bekijk

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis.

Bekijk

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden