Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips.

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Nederlanders in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Tirol neemt bijna de helft van alle wintersportbezoekers voor zijn rekening. Salzburg is goed voor een groeiend percentage van 25 procent. Toch zijn er ook in Vorarlberg, Stiermarken, Opper-Oostenrijk en Karinthië mooie skigebieden. Winters Oostenrijk heeft sowieso voor elk wat wils: van grote aaneengesloten skigebieden met honderden kilometers piste tot kleine, authentieke skigebieden met veel persoonlijk contact, weg van de drukte. Denk bij de locatiekeuze goed na over uw eigen voorkeur en die van het soort gasten aan wie u wilt verhuren.

Oostenrijk is een echt wintersportparadijs. Je kunt er niet alleen skiën op perfect geprepareerde pistes. Er zijn ook volop mogelijkheden om te langlaufen, toerskiën, rodelen, snowboarden, sneeuw(schoen)wandelen of bijvoorbeeld een romantische tocht te maken met de paardenslee. Daarnaast zijn er volop wellnessvoorzieningen. Een gevarieerd aanbod in de omgeving van uw woning is belangrijk als u die wilt verhuren. Lang niet iedereen wil immers elke vakantiedag skiën en binnen vriendengroepen en families zijn er altijd wel niet-skiërs. Het is een pre als die zich in een skigebied toch prima kunnen vermaken.

Appartement of huis kopen in een wintersportoord

Dat het interessant is om een appartement of huis in een wintersportoord te bezitten, weten niet alleen veel Nederlanders, maar ook Duitsers en Oostenrijkers uit de grote steden. De vastgoedprijzen in Oostenrijk zijn dan ook niet mis. Het voordeel is dat de markt er erg stabiel is en een investering daarom redelijk waardevast. Dat betekent dat u bij de aanschaf van een tweede woning weinig risico loopt. Daar staat tegenover dat het te verwachten rendement (op de koopprijs plus kosten koper) relatief bescheiden is: 2 tot maximaal 4 procent.

Hoe groter het skigebied en hoe dichter bij de piste, hoe duurder de woning. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Het aantal kavels rond de liften is beperkt en er komen in de grote skigebieden weinig tot geen kavels bij. Toch is een ligging vlakbij de piste niet per definitie de beste keuze. Er kan ook geluidsoverlast zijn: denk aan après-ski-bars of sneeuwkanonnen die ’s nachts draaien. Rustzoekers zullen dat juist niet waarderen. Is de prijs voor een ski in ski out-locatie te hoog, dan haalt u wellicht een beter rendement met een appartement of huis verder van de piste, waar de eventueel lagere huuropbrengsten worden gecompenseerd door een lagere aanschafprijs.

Als wintersporter heeft u het al gemerkt: een skivakantie in de Alpen is de laatste jaren minder sneeuwzeker geworden. Omdat die trend door de klimaatverandering onomkeerbaar lijkt, investeren Oostenrijkse skigebieden volop in technische besneeuwing. Als ze hun gasten al geen sneeuwzekerheid kunnen bieden, dan in elk geval skizekerheid. Daardoor blijft uw investering in een woning ook op de lange termijn interessant. Dat daarnaast het zomerseizoen langzaam terrein wint, maakt het kopen van een tweede woning alleen maar aantrekkelijker. Er kan dan van twee seizoenen geprofiteerd worden.

Woning kopen in Oostenrijk

Woning kopen in Oostenrijk: Let op het energieverbuik

Misschien is het niet het eerste waaraan u denkt bij de aanschaf van een woning in Oostenrijk, maar het al dan niet energiezuinig zijn van uw eigendom is wel degelijk een punt om op te letten. Vraag bij de aankoop van een pand vooraf naar de ‘Energieausweis’, waarin het energieverbruik is berekend op basis van de toestand van vensters, deuren en wanden (zoals gebruikt materiaal en isolatie) en de kwaliteit van de verwarmingsbron. De verkoper is verplicht dit bij aankoop te overleggen. Eventuele zwakke plekken in de energiehuishouding van uw aankoop worden zo snel zichtbaar.

In Oostenrijk wordt nog veel met olie gestookt. Vanaf 2020 mogen echter in nieuwbouwwoningen in Oostenrijk geen olieketels meer worden geïnstalleerd en vanaf 2050 moeten ze als verwarmingsbron compleet verdwenen zijn. Interessante alternatieven zijn elektrische verwarming, Fernheizung (een soort stadsverwarming) of bijvoorbeeld een houtpalletketel. Omdat er in de winters soms gedurende langere periodes sneeuw op het dak ligt, leveren zonnepanelen helaas niet altijd het gewenste resultaat. Zeker als u uw woning vooral in de winter gebruikt en juist minder in de zomer als de zon de meeste energie levert.

De regels omtrent toeristisch verhuur zijn de afgelopen jaren regelmatig aangepast en verschillen ook nog eens per deelstaat. Hierdoor is het niet altijd direct duidelijk of het door u geliefde pand wel of niet verhuurd mag worden. Laat u daarom goed voorlichten en zorg ervoor dat u alleen een beëdigd makelaar(konzessionierter Immobilienmakler) inschakelt. Tijdens de opleiding voor dit beschermde beroep komen naast bouwkundige zaken ook onderwerpen als ruimtelijke ordening en juridische aspecten aan de orde: allemaal zaken waar u straks als huiseigenaar mee te maken krijgt.

 

Bron: Oostenrijk Magazine

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis.

Bekijk

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden