Bezoek de beurs

30 sept. - 2 okt. 2022 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Bankbeslag Spanje: Hoe werkt dat precies?

Wil je een huis kopen in Spanje? Dan kom je zeker ook woningen tegen die te koop worden aangeboden uit 'bankbeslag'. Maar, wat betekent bankbeslag in Spanje? Hoe komt het dat er zoveel huizen en appartementen uit bankbeslag werden/worden verkocht in Spanje? Is het vandaag nog interessant om een woning uit Spaans bankbeslag te kopen? Waarop moet je letten?

Wat is bankbeslag?

Als je op zoek bent naar een huis of appartement in Spanje, kom je regelmatig huizen tegen onder de noemer ‘bankbeslag, 'van de bank', ‘gedwongen verkoop’ of ‘teruggenomen door de bank’.Het betreft hier huizen die gedwongen verkocht moeten worden. Zeker tijdens vastgoedcrisis van 2007-2008 kwam in Spanje veel vastgoed op de markt voor spotprijzen. In het voorafgaande decennium hadden Europeanen namelijk massaal geïnvesteerd in Spaans vastgoed aan een redelijk hoge prijs. Veel mensen waren hiervoor een lening aangegaan omdat de rente vrij toen laag stond. Sommigen kochten zelfs meerdere appartementen of huizen in één keer. Bij het uitbreken van de crisis konden ze hun zware lening(en) niet meer afbetalen en moesten ze hun investering met verlies verkopen of de hypotheek laten lichten door de bank. De banken kwamen hierdoor in het bezit van een berg onroerend goed. Dit is ‘bankbeslag’. 

Aangezien de banken geen stenen maar euro’s in hun portefeuille wilden, deden ze het vastgoed van de hand om het uitgeleende geld terug te krijgen. Dit gebeurde ver onder de marktprijzen met kortingen van 50% tot 70% op de oorspronkelijke aankoopprijs. Heel wat particulieren haalden voordeel uit dit bankbeslag om een villa te kopen in Spanje.

Maar, nog even ter verduidelijking: een woning uit bankbeslag hoeft niet altijd een woning te zijn die dateert uit de crisis. Dit kan ook evengoed een hedendaagse nieuwbouw zijn waarvan de eigenaars de lening niet meer konden betalen.

Aandachtspunten bij een aankoop uit bankbeslag 

Als je een huis of appartement aankoopt uit bankbeslag in Spanje, moet je op een aantal zaken letten:

  • Ondanks hun financiële expertise zijn banken geen vastgoedexperten. Hun doel is om zoveel mogelijk uitgeleend geld uit hun vastgoedportefeuille terug te ontvangen met zo weinig mogelijk kosten. Verwacht als koper geen uitgebreide dienstverlening of ondersteuning van de bank. Veel onderhandelingsruimte bieden ze doorgaans niet.
  • Uit bankbeslag worden ook soms appartementen of huizen aangeboden van failliete projectontwikkelaars. Hier moet je opletten voor gebreken in het gebouw die nooit werden geïdentificeerd omdat het project niet werd opgeleverd. Bovendien kunnen leidingen en toestellen die al jaren niet gebruikt zijn problemen opleveren en extra kosten met zich meebrengen. Laat zeker de vergunningen controleren want sommige projectontwikkelaars beginnen al te bouwen nog voor ze groen licht gekregen hebben. Als ze dan failliet gaan, zijn de vergunningen nog steeds niet in orde.
  • Koop je een woning in een urbanisatie in bankbeslag? Hou rekening met gemeenschappelijke kosten voor het onderhoud en herstellen van gemeenschappelijke delen (muren, daken, hallen, trappen, garage, zwembad, tuin…). Ga na of er een vereniging van eigenaren bestaat en door hoeveel eigenaren de kosten moeten gedragen worden (hoe minder eigenaren, hoe hoger de kosten voor die je moet betalen).
  • Heb je een koopje gezien? Online ziet alles er altijd mooi uit maar ga zeker ter plaatse kijken. Problemen en mankementen zie je niet op foto’s. Hou er rekening mee dat de bankbedienden na de crisis de beste panden eerst zelf hebben opgekocht. Maar, er komen nog steeds nieuwe woningen bij door: bedrijven die failliet gaan, personen die hun lening niet meer kunnen afbetalen,...
  • Het is aan te raden om een beroep te doen op een advocaat gespecialiseerd in vastgoedtransacties om je te begeleiden bij je aankoop. Zo ben je zeker dat alles correct verloopt en dat je niet voor verrassingen komt te staan later.

Maak je geen zorgen:

Normaal verloopt de verkoop van een woning uit bankbeslag via een makelaar en een advocaat. De advocaat zal alles controleren zoals de bouwvergunning, nummer kadastraal, of de gemeenschapskosten betaald zijn, of er nog een openstaande hypotheek is, onroerende voorheffing,...  Deze kosten dienen allemaal vereffend te worden voordat de koop doorgaat, dit is ook zo bij een particuliere verkoop. Pas als er voor alles groen licht is kan de verkoop doorgaan. 

 

Is een woning kopen in Spanje uit bankbeslag nog interessant?

In het algemeen geldt: als het te mooi is om waar te zijn, is het niet interessant. Het is een feit dat er vlak na de crisis heel wat koopjes te doen waren op de Spaanse vastgoedmarkt. Vandaag de dag zijn er zeker mooie woningen te koop uit bankbeslag. Maar, er zijn zo goed als geen buitenkansjes meer te vinden. De Spaanse Consumentenorganisatie (OCU) waarschuwde in 2015 al dat eigendommen uit bankbeslag niet altijd goedkoper zijn dan huizen en appartementen die via een makelaar of particulier worden aangeboden, en dat je voorzichtig moet zijn met dumpingprijzen omdat er vaak een addertje onder het gras zit. 

Desondanks is de Spaanse vastgoedmarkt vandaag nog steeds aantrekkelijk. Je krijgt veel waar voor je geld en het heerlijke klimaat het hele jaar door krijg je er gratis en voor niks bij. Ideaal voor levensgenieters! Het verschil met de periode net na de crisis van 2008 is dat het vastgoed nu een normale prijs heeft en een gestage positieve evolutie toont. Er wordt gekocht met beschikbare middelen, in tegenstelling tot de overinvesteringen op basis van kredieten in 2008. De Spaanse vastgoedmarkt is vandaag dus duurder maar ook stabieler. Kwaliteit heeft een prijs!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Een vakantiewoning op de Balearen: Ibiza, Formentera, Mallorca of Menorca

De eilanden hebben overeenkomsten op het gebied van klimaat en stranden maar ook verschillen, zowel op het gebied van toerisme als cultuur.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Belastingen bij verhuur van je tweede woning in Spanje

Als je eigenaar bent van een (tweede) woning in Spanje en die verhuurt, ben je verplicht om dit aan te geven bij de belastingen. Hierbij moet je rekening houden met een aantal regels. Een beknopt overzicht!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden