Bezoek de beurs

25 - 26 Januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 21 - 23 maart 2025 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiehuis kopen: aantrekkelijker dan ooit

Veel interesse in aankoop vakantiehuis door prijsdalingen en lage rente

Door de lage rente op spaargeld, de stijgende inflatie en de gedaalde huisprijzen is de aankoop van een vakantiehuis in Spanje, Italië of Frankrijk interessanter dan ooit.

Vakantiehuizen in Spanje: opmerkelijke prijsdaling

De prijzen van de huizen in Spanje liggen vandaag gemiddeld een kwart lager dan in 2007. Voor € 150.000 vind je een nieuwbouwwoning met 2 slaapkamers en 2 badkamers. In sommige regio’s zijn de prijzen nog steeds dalend maar aan de kust en 15 kilometer richting binnenland is er een stijging merkbaar. Wees kritisch voor superkoopjes, vooral in volgebouwde gebieden. Veel van deze vakantiehuizen hebben bijvoorbeeld geen degelijke verwarming. In Spanje is er overigens een verschil tussen de huizenmarkt voor Spanjaarden en buitenlanders. In tegenstelling tot buitenlanders, houden Spanjaarden niet van witte muren, een ruim terras en grote glaspartijen.

Midden-Italië populair voor vakantiehuizen

In Italië is de huizenprijs gedaald met 15% sinds 2010. Niet zo dramatisch als in Spanje dus. Dit komt doordat er in Italië geen projectontwikkeling plaatsvond maar veeleer een herontwikkeling van bestaande vakantiecomplexen en -huizen. Een tweede huis in Italië is geen goedkope investering. In rijke regio’s, zoals het Comomeer, is het prijsniveau vergelijkbaar met het Gooi: vanaf € 6.000 per vierkante meter. Midden-Italië (Toscane, Umbrië, Le Marche) is een populaire streek voor tweede huizen. Door de crisis zijn de prijzen gedaald, waardoor het interessant is om er nu een vakantiehuis aan te schaffen.

Stabiele huizenmarkt in Frankrijk

In Frankrijk is de prijs van vakantiehuizen al een tijdje stabiel. In de Provence kunnen de prijzen hoog oplopen maar voor € 400.000 vind je er een mooi huis. In de Dordogne kan je al iets leuks kopen voor € 250.000. Ook de Fransen zelf kopen veel tweede huizen. Zij gaan vooral op zoek naar comfort, terwijl Belgen en Nederlanders een zwak hebben voor sfeer en gezelligheid.

Fiscale wijziging zet aan tot het kopen van een vakantiehuis

De vraag naar tweede huizen vanuit Nederland is in stijgende lijn, met een groei in Spanje. Wellicht moeten we de oorzaak zoeken bij de wijziging van de vermogensrendementsheffing, die op 1 januari 2017 van kracht ging. Wie meer dan € 245.000 bezit, moet voortaan nog meer geld afstaan aan de fiscus. Het gevolg is dat veel Nederlanders een huis in het buitenland kopen om deze belasting te vermijden. In bepaalde landen zijn er vrijstellingen voor de vermogensbelasting, bijvoorbeeld in Frankrijk. Als je je huis er niet verhuurt, hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Toch is de fiscale wijziging op zich geen reden om plots een tweede huis te gaan kopen. Je betaalt immers wel plaatselijke belastingen en een huis vergt sowieso heel wat onderhoud.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Spaans energielabel voor je vakantiewoning: kans of bedreiging?

Heb je een vakantiewoning in Spanje of overweegt je te investeren in Spaans vastgoed? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving rondom het energielabel in Spanje.

Bekijk

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is populair. Veel mensen dromen van een eigen plek onder de Spaanse zon. Een plek waar je op je eigen terras kunt genieten van een vers gezette café con leche terwijl de ochtendzon de dag verwelkomt.

Bekijk

Wat zijn de kosten van een vakantiewoning?

Voordat je die grote investering gaat doen doe je er verstandig aan de kosten in kaart te brengen. Hier een aantal op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden