Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur 29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Spanje tijdens de Corona-crisis

Je kunt op het moment geen nieuws meer lezen of het gaat over COVID-19 en de impact ervan op onze gezondheid of economie. Dat kan natuurlijk verlammend werken maar gelukkig zien we week na week het aantal besmettingen afnemen. Dat is goed nieuws en Spanje herrijst langzaam uit de lockdown. En daarmee komt ook nieuw toekomstperspectief. Een huis kopen in Spanje blijft immers voor veel mensen een droom. 

Het voorjaar is doorgaans hét moment om je te oriënteren op een aankoop en financiering voor een tweede woning in Spanje. Met de komst van COVID-19 zag de wereld er ineens anders uit. Omdat we niet kunnen reizen is een bezichtiging nu niet zo eenvoudig. Gelukkig zijn er inventieve oplossingen zoals virtueel huizen bezichtigen en adviesgesprekken voeren via video of telefoon, veel mogelijk. Een aankoop of een aanvraag van een Spanje hypotheek kan dus gewoon op afstand plaatsvinden.

Tijdens zo’n pandemie realiseren velen zich dat het leven niet vanzelfsprekend is.Daardoor krijgen we veel vragen van klanten. We hebben de top 5 vragen hieronder geselecteerd. Wellicht beantwoord dat ook jouw vragen. 

Kan je op dit moment een hypotheek afsluiten in Spanje?

Ja dat kan. Je kunt volledig op afstand hypotheekadvies krijgen, een offerte ontvangen en een bankrekening openen mits je woonachtig bent binnen de EU. Echter is het wel van belang dat je reeds in het bezit bent van een NIE. Dat is eigenlijk de enige voorwaarde. Een aanvraag NIE is het enige wat op dit moment (nog) niet mogelijk is maar wel noodzakelijk is voor een overdracht en Spanje hypotheek. Je zult namelijk IVA (BTW) bij nieuwbouw of overdrachtsbelasting (bij bestaande bouw) moeten betalen over je woning dus je hebt een fiscaal nummer nodig. In Spanje heet dat een NIE.

Zijn er vanwege COVID19 ook aangepaste verstrekkingsvoorwaarden bij Spaanse banken?

Nee, uiteraard kijkt de bank of COVID-19 impact heeft op je besteedbaar inkomen als ondernemer of wanneer je loondienst bent. Uiteindelijk zijn er, indien het inkomen voldoende is, geen bezwaren of aanpassingen in de voorwaarden. Wel is de rente iets gestegen de afgelopen 8 weken, echter wij verwachten dat dit slechts van tijdelijke aard is.

Sommige banken verlagen voor residenten de maximale bevoorschotting van 80% naar 70% van de waarde van de woning. Voor niet-residenten is 70% al het maximum.

Kan ik naar Spanje komen voor een bezichtiging of het tekenen van een overdracht?

Nee, dat is op dit moment (nog) niet mogelijk. We verwachten dat dit vanaf half juni weer toegestaan is, afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Wij adviseren klanten dan ook een volmacht af te geven aan hun advocaat. Middels die volmacht kan er gewoon gepasseerd worden, mits je in het bezit bent van een NIE. Je hoeft dan niet zelf naar Spanje te reizen. Je aankoop geschied dan volledig vanuit je “luie stoel”.

Wat doet de Spaanse vastgoedmarkt op het moment en dalen de prijzen ook?

Wil je een vakantiehuis kopen in Spanje en verwacht je een koopje? Op dit moment zien we weinig verandering in prijs. Uiteraard komen er kansen voorbij en zien we in sommige gevallen een lichte prijsdaling. Maar die zijn meer individueel van aard, het is geen marktbeweging in algemene zin. Nu het lijkt alsof we over de piek heen zijn van het COVID-19 verwachten we niet dat die daling doorzet.

 

Wat is een goed advies, nu kopen of juist wachten tot het najaar?

Onze mening is dat het goed moet voelen. Een aankoop van een woning in het buitenland is niet niks. Echter met de goede begeleiding van de juiste makelaar, advocaat en een bemiddelaar in Spanje hypotheken zoals onszelf, is een aankoop en financiering op afstand goed te doen. Als je eenmaal de beslissing hebt genomen zal je versteld staan hoe makkelijk het proces is indien je de juiste professionals daarvoor inschakelt.

Bron: Arie Gerritsen / masmas.eu

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

6 goede redenen om een vakantiewoning te kopen aan de Costa Blanca

De Costa Blanca is een populaire vakantiebestemming. Niet verwonderlijk: het is er heel goed wonen. Wij geven u 6 goede redenen om een vakantiewoning te kopen aan de Costa Blanca van Spanje.  

Bekijk

Hoe wordt een Spaanse vakantiewoning belast in Nederland?

Bent u de eigenaar van een vakantiewoning in Spanje of denkt u eraan om er één te kopen? Door het dubbelbelastingverdrag tussen Spanje en Nederland moet u enkel belastingen betalen in Spanje. Vergeet echter niet uw woning aan te geven bij de belastingen in Nederland, want ze telt mee voor uw totale vermogen.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden