Bezoek de beurs

29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Verplichte opleiding voor makelaar aan de Costa Blanca

Wie de Costa Blanca bezoekt zal het al gemerkt hebben, op iedere hoek van de straat zie je makelaarskantoren. Dit komt mede doordat Spanje een populair land is om een vakantiewoning te kopen. De andere reden is het feit dat makelaar in Spanje een vrij beroep is. Dit beroep kun je uitoefenen zonder enige vorm van scholing. Daarnaast is er ook geen wetgeving die een makelaar verplicht bepaalde diploma’s te halen. 

Verplichte opleiding voor makelaars

Hier komt nu verandering in. Vanaf oktober moet elke makelaar die woningen verkoopt aan de Costa Blanca beschikken over de juiste papieren. Het gaat op dit moment alleen nog om de regio Comunidad Valencia, waar de Costa Blanca onder valt. Voor de andere regio’s in Spanje gelden op dit moment nog geen regels.

Om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen dient een makelaar:

-    Een erkende opleiding als makelaar te volgen in Spanje, gevolgd door een examen
-    Een waarborgfonds openen ten bedrage van minstens 60.000 euro
-    Een verzekering beroepsaansprakelijkheid hebben van minstens 600.000 euro
-    Over een kantoor beschikken dat toegankelijk is voor klanten, al dan niet op afspraak

Deze wetgeving is ook van toepassing op makelaars die niet continu in Spanje wonen of werken. Een Nederlandse makelaar die je helpt bij de zoektocht naar je droomwoning in Spanje dient dus vanaf nu ook over de juiste papieren te beschikken. Daarnaast is de Nederlandse makelaar verplicht om niet alleen een fysiek kantoor in Spanje te hebben, maar ook een Spaanse fiscale entiteit en een Spaans BTW nummer.

Verplichte opleiding makelaar Costa Blanca

Makelaars buiten de regio

Makelaars actief buiten de comunidad Valencia zijn dus nog niet verplicht te beschikken over de juiste papieren. Echter, een makelaar die niet beschikt over de juiste papieren mag geen woningen meer aanbieden in de regio comunidad Valencia. Een makelaar met bijvoorbeeld een kantoor en Spaanse entiteit in Murcia, mag dan geen woningen verkopen in de regio comunidad Valencia als hij niet over de juiste papieren beschikt.

Verplicht vanaf 16 oktober

De wetgeving  gaat in vanaf maandag 16 oktober 2023. Officieel mag een makelaar die niet beschikt over de juiste papieren zijn beroep niet meer uitvoeren. Uiteraard kun je als koper je makelaar vragen naar zijn papieren. Deze zijn te herkennen aan de begincode RAICV- gevolgd door 4 cijfers.

Bron: Immo-toro

Gerelateerde berichten

Bekijk

Subsidie op zonnepanelen in Spanje – hoe zit dat?

Zonnepanelen op je huis in Spanje. Hier vind je alle subsidieregelingen op een rij

Bekijk

Vermogensbelasting op je tweede woning in Frankrijk

Wat zijn de regels als het gaat om vermogensbelasting van onroerendgoed in Frankrijk? Lees er hier alles over

Bekijk

NIE-nummer Spanje: wat is het en hoe vraag ik het aan?

In dit artikel leggen we uit wat het NIE-nummer is, waar je het voor nodig hebt en hoe je hem aanvraagt

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden