Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

8 tips om je vakantiewoning duurzamer te maken

Duurzaamheid is een ‘hot topic’ waar je niet meer omheen kan. Ook bij de verhuur van een vakantiewoning is het aan te raden om er rekening mee te houden. Wij geven 8 haalbare tips om je vakantiewoning te verduurzamen.

Alsmaar meer mensen willen duurzaam op vakantie gaan. Om deze groep huurders aan te trekken, is het verstandig om je vakantiewoning stap voor stap duurzamer te maken. Los daarvan is het belangrijk om je steentje bij te dragen aan een meer duurzame wereld. Een vakantiewoning verduurzamen is helemaal niet ingewikkeld. Kleine inspanningen maken al een groot verschil. Wij helpen je op weg!

1. Isoleer je vakantiewoning
De eerste en misschien wel belangrijkste stap in de richting van een duurzame vakantiewoning is isoleren. Zeker nu de gas- en energieprijzen de pan uit swingen, kan je hier zeer veel mee besparen. Veel huurders vinden het belangrijk dat het vakantiehuis goed geïsoleerd is, zowel in de winter als in de zomer.

2. Kies voor groene energie
Als je veel belang hecht aan duurzaamheid, kies dan bewust voor een groene energieleverancier. Dit is misschien iets minder ‘zichtbaar’. Maar als een soort ‘unique selling proposition’ kan je wel toelichten aan potentiële huurders waarom je deze duurzame keuze maakt.

3. Zorg voor groene vervoersmiddelen
Bied een fiets, (elektrische) step of kaart van het openbaar vervoer aan, als extra service of tegen betaling. Zo kunnen ze veel van de omgeving zien terwijl ze zich verplaatsen op een milieuvriendelijke manier en hun auto niet hoeven te gebruiken. Wat je ook kan doen, is een laadpaal installeren of verwijzen naar de dichtstbijzijnde openbare laadpaal. Op die manier trek je huurders met een elektrisch voertuig aan.

4. Installeer zonnepanelen
Als het mogelijk is in jouw vakantiewoning, plaats dan zonnepanelen. Zo werk je mee aan een beter milieu en je bespaart op lange termijn ook nog eens flink op gaskosten. Niks dan voordelen!

5. Gebruik duurzame(re) apparatuur
Zorg voor milieuvriendelijke apparatuur in je vakantiewoning, bijvoorbeeld een elektrisch kookfornuis in plaats van een gasvuur. Hierdoor dalen de gaskosten en het verbruik en dat kan voor huurders een argument zijn om te kiezen voor jouw vakantiehuis.

6. Zorg dat afval kan gescheiden worden
Het lijkt iets kleins maar is iets waar mensen bewust mee bezig zijn: afval scheiden. Bied gescheiden afvalbakken aan in de keuken, bijvoorbeeld om plastic van ander restafval te scheiden. Voorzie een bak voor papier/karton en voor glas. Of verwijs de huurders naar een papier- en glascontainer in de buurt. Zij hebben er doorgaans geen probleem mee om afval te scheiden, integendeel.

7. Bied dekentjes aan
Praktisch en leuk: zorg dat er dekentjes aanwezig zijn voor de huurders, bijvoorbeeld voor in de stoel, op de bank of in bed. Op die manier vermijd je dat ze de verwarming voluit opendraaien. Tip: ga op zoek naar lokaal gemaakte dekentjes. Dat maakt het voor de huurders extra gezellig!

8. Poets milieuvriendelijk
Besteed aandacht aan de producten die je gebruikt om je vakantiewoning te poetsen. Er is tegenwoordig een groot aanbod aan milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen op de markt. Maak hier zeker gebruik van.

Door het volgen van deze tips snijdt het mes aan meerdere kanten; op de lange termijn kun je kosten voor energie besparen, je kunt een potentiele groep huurders aanspreken die duurzaamheid belangrijk vindt én je kunt je door deze (soms kleine) dingen onderscheiden van andere verhuurders.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning verhuren voor rendement

Investeren in een vakantiewoning is populair. Als je op het punt staat om in een vakantiehuis te investeren, neem dan zeker even de tijd om na te gaan wat je rendement kan zijn. In de meeste gevallen is het bezit van een vakantiehuis financieel voordelig en dus een verstandige beslissing. Toch is het belangrijk om je goed te informeren voordat je een woning koopt. Het is immers een grote investering die je niet elke dag doet.

Bekijk

4 redenen om een vakantiewoning te kopen in Nederland

Vroeger kochten Belgen en Nederlanders vaak een tweede woning in Frankrijk, Spanje of in een ander zonnig vakantieland. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor een vakantiehuis in eigen land. Wij zetten vier goede redenen op een rijtje voor een vakantiehuis in België of Nederland.  

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Uitzending Way of Living RTL4

Als vaste partner van Second Home waren presentatoren Sanne en Arno ook afgelopen editie weer aanwezig op de Second Home Beurs in Utrecht voor de opnames van Way of Living.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden