Verhuur tweede huis zorgt voor interessant rendement

Websites als Airbnb en het Nederlandse Micazu schudden reisbranche op met marktplaatsen voor vakantiehuizen.

Of het nu om een boor, een vakantiehuis of een taxirit gaat: steeds meer particulieren doen onderling zaken, in plaats van met bedrijven. Micazu, een puur Nederlandse online marktplaats waar vakantiegangers huizen direct bij eigenaren boeken, groeit dan ook als kool. „Want waarom zou je nog bemiddelingskosten betalen, als je eenvoudig direct bij de particuliere eigenaar kunt boeken?”, zegt manager Jens van den Broek (37).

Net als de website Airbnb, wereldwijd inmiddels een geduchte concurrent van hotels, schudt het in 2010 opgerichte Micazu de traditionele reismarkt flink op. Het aantal boekingen groeit razendsnel. Duizenden eigenaren bieden er hun huis aan, zonder tv-commercials en billboardacties.
Op het kantoor in Delft werken slechts zes mensen. Vanuit het familiebedrijf Dirk van den Broek, van onder meer de Dirk-supermarkten en -slijterijen, kreeg Van den Broek namelijk mee: ‘eerst geld verdienen, dan pas grote investeringen doen.’

Waarom is jullie online marktplaats alleen voor Nederlanders bedoeld?
„Nederlanders hebben overal ter wereld vakantiehuizen. Via onze site kun je zo terecht in onder meer Spanje, Frankrijk en Italië. In je eigen taal een huurwoning regelen en tips vragen over de omgeving is niet alleen handig; je kunt ook gemakkelijker nagaan met wie je te maken hebt. Het is dus betrouwbaar en vertrouwd.”

Is dat de belangrijkste oorzaak achter jullie succes?
„Dat denk ik wel. Maar door de ‘tussenhandel’, de traditionele verhuurorganisaties, te passeren, is het ook mogelijk veel goedkoper uit te zijn, vaak wel 20 tot 30 procent. Al bepalen de eigenaren zelf hun huurprijs.”

Waar verdienen jullie dan je geld mee?
„Voor een advertentie op onze website betalen eigenaren een vast bedrag per jaar of een percentage over de huursom. Inmiddels zijn het er zo’n 5.750, maandelijks komen er op dit moment zo’n 150 bij. Voor dat geld krijgen ze van ons ook advies over hoe ze hun woning aantrekkelijk maar realistisch
kunnen aanprijzen, inclusief tips voor huurders over waar zij zelf hun boodschappen halen, waar hun favoriete restaurant zit, enzovoort. De kracht van het concept is volgens mij daarom ook: ‘live like a local’, net als bij Airbnb.”

Wat bedoelt u daarmee?
„Steeds meer mensen vinden het veel leuker om direct met andere particulieren zaken te doen. Via Airbnb boeken mensen onder meer appartementen van anderen, die bijvoorbeeld zelf een weekend weg zijn, in plaats van een hotelkamer. Je voelt je zo veel minder een toerist.”

Is het ook een voorbeeld van de nieuwe ‘deeleconomie’?
„Je bezit delen met anderen en daar nog wat mee verdienen ook, is inderdaad een trend. Je hebt nu zelfs websites die jou in contact brengen met iemand in de buurt die eten over heeft, of van wie je een boor kunt lenen. Een ander voorbeeld is Uber, dat brengt mensen die een taxirit zoeken via een app in contact met particulieren die iets bijverdienen als chauffeur. Dankzij dit soort initiatieven kunnen mensen, zoals ook de eigenaren van ‘onze’ huizen, niet alleen geld verdienen of juist besparen. Ze komen ook nog eens in contact met andere mensen. Dat is vaak veel leuker zakendoen dan met bedrijven.”

Voor informatie kunt u ook surfen naar www.micazu.nl
Wilt u meer weten over ontwikkelingen in de vakantiehuizenmarkt? Neem gerust contact op met Jens van den Broek via 06-81933806 of via jens@micazu.com.

Micazu / JENS VAN DEN BROEK
Brabants Dagblad door Jelte Posthumus

Foto: Noordzee Residence Cadzandbad

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis met 2 of 3 slaapkamers kopen?

Veel mensen die een vakantiehuis willen kopen vragen zich af of ze een huis moeten kiezen met 2 of 3 slaapkamers. Het hangt ervan af wat het doel is van de woning: voor eigen gebruik of om te verhuren.

Bekijk

Zelf je vakantiehuis verhuren in 6 stappen

Heb jij een tweede woning en denk je erover na om deze te gaan verhuren als je er zelf niet bent? Op deze manier maak je een leuk rendement. In dit artikel vertellen we in 6 stappen hoe je dat het beste aanpakt.  Er zijn grofweg 6 stappen die je moet volgen.

Bekijk

Een vakantiehuis kopen voor verhuur rendement

In de meeste verkoopbrochures ligt de focus sterk op het vakantiehuis zelf; wat is de oppervlakte, de architectuur, de inrichting en op welke plek is de kavel gelegen? Zijn dat ook de aspecten die de verhuur aantrekkelijk maken?

Bekijk

Sparen of investeren in een recreatiewoning?

U zult ongetwijfeld wel eens met de gedachte spelen. Je arm sparen of toch maar iets anders doen met je geld.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden