Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiewoning in Oostenrijk biedt gedegen rendement

Alle schakeringen groen óf spierwit, dat is wat toeristen aantreffen als zij Oostenrijk bezoeken. ’s Winters kom je er in een witte wereld, waar het ofwel sneeuwt, of de zon schijnt. In dat land is het nog echt winter.

‘s Zomers is die witte wereld veranderd in een lieflijk, groen berglandschap waar je eindeloos kunt genieten van heel veel buitenactiviteiten, waaronder wandelen. Volgens Robert Hubers is het er in de zomer ook zeker warmer dan in Nederland of België. “Het ligt immers ook een stuk zuidelijker.” Hubers is deskundige op het gebied van aankoop van woningen als investering. Hij adviseert mensen die overwegen een tweede verblijf in Oostenrijk te kopen en wijst hen de weg door de complexe wet- en regelgeving. “De meeste kopers van een tweede verblijf in Oostenrijk (95 procent), zoeken een manier om een fatsoenlijk rendement op hun investeringen te behalen. Geld op de bank of een spaarrekening zet allang geen zoden meer aan de dijk en aandelenmarkten blijven onrustig en onzeker. Een tweede verblijf is met een rendement op eigen vermogen van zo’n zes tot negen procent een goede investering. Het voordeel is dat de huizenmarkt in Oostenrijk stabiel is en dat tijdens de crisis ook is gebleven. De prijzen stijgen zelfs iets. Dat betekent dat als je een tweede verblijf voor een groot deel van het jaar verhuurt, je een aardig rendement op je investeringen kunt krijgen.”

Lange seizoenen
En die verhuur zit in Oostenrijk wel snor, meent Hubers. Het land heeft twee belangrijke seizoenen: een lange winter, waarin de wintersport centraal staat, en een lange zomer, die weer andere toeristen trekt. “Dit zijn dan toeristen die het liggen op een strand in het hoogseizoen een beetje zat zijn en op zoek gaan naar rust, in combinatie met activiteiten in de natuur.” Oostenrijk ligt bovendien centraal in Europa. Hierdoor het niet alleen makkelijk bereikbaar voor Nederlanders en andere West Europeanen, maar ook voor toeristen uit de voormalige Oostblok- landen en zelfs het Midden-Oosten. “Die toenemende stroom toeristen biedt garanties voor optimale verhuurmogelijkheden.”

En dat is wat investeerders willen: “zekerheid van een gedegen rendement”, zegt Hubers. De huuropbrengst in Oostenrijk is vanzelfsprekend belast, maar er is een vrijstelling van elfduizend euro per persoon en alle kosten, inclusief de hypotheek, zijn aftrekbaar. Alles bij elkaar opgeteld, betaal je in de praktijk geen of nauwelijks belasting. Een rendement van zes tot negen procent is zeker haalbaar. Bij een investering van bijvoorbeeld twee ton aan eigen middelen, is dat al gauw twaalf tot achttienduizend euro per jaar.”

Overigens is de wet- en regelgeving rond het kopen en verhuren van een woning in Oostenrijk wel vrij complex. Hubers adviseert mensen dan ook zeker met een professionele, onafhankelijke aankoopbegeleider in zee te gaan.

Bron: investeren in morgen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning verhuren voor rendement

Investeren in een vakantiewoning is populair. Als je op het punt staat om in een vakantiehuis te investeren, neem dan zeker even de tijd om na te gaan wat je rendement kan zijn. In de meeste gevallen is het bezit van een vakantiehuis financieel voordelig en dus een verstandige beslissing. Toch is het belangrijk om je goed te informeren voordat je een woning koopt. Het is immers een grote investering die je niet elke dag doet.

Bekijk

4 redenen om een vakantiewoning te kopen in Nederland

Vroeger kochten Belgen en Nederlanders vaak een tweede woning in Frankrijk, Spanje of in een ander zonnig vakantieland. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor een vakantiehuis in eigen land. Wij zetten vier goede redenen op een rijtje voor een vakantiehuis in België of Nederland.  

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Uitzending Way of Living RTL4

Als vaste partner van Second Home waren presentatoren Sanne en Arno ook afgelopen editie weer aanwezig op de Second Home Beurs in Utrecht voor de opnames van Way of Living.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden