Vakantiewoning in Oostenrijk biedt gedegen rendement

Alle schakeringen groen óf spierwit, dat is wat toeristen aantreffen als zij Oostenrijk bezoeken. ’s Winters kom je er in een witte wereld, waar het ofwel sneeuwt, of de zon schijnt. In dat land is het nog echt winter.

‘s Zomers is die witte wereld veranderd in een lieflijk, groen berglandschap waar je eindeloos kunt genieten van heel veel buitenactiviteiten, waaronder wandelen. Volgens Robert Hubers is het er in de zomer ook zeker warmer dan in Nederland of België. “Het ligt immers ook een stuk zuidelijker.” Hubers is deskundige op het gebied van aankoop van woningen als investering. Hij adviseert mensen die overwegen een tweede verblijf in Oostenrijk te kopen en wijst hen de weg door de complexe wet- en regelgeving. “De meeste kopers van een tweede verblijf in Oostenrijk (95 procent), zoeken een manier om een fatsoenlijk rendement op hun investeringen te behalen. Geld op de bank of een spaarrekening zet allang geen zoden meer aan de dijk en aandelenmarkten blijven onrustig en onzeker. Een tweede verblijf is met een rendement op eigen vermogen van zo’n zes tot negen procent een goede investering. Het voordeel is dat de huizenmarkt in Oostenrijk stabiel is en dat tijdens de crisis ook is gebleven. De prijzen stijgen zelfs iets. Dat betekent dat als je een tweede verblijf voor een groot deel van het jaar verhuurt, je een aardig rendement op je investeringen kunt krijgen.”

Lange seizoenen
En die verhuur zit in Oostenrijk wel snor, meent Hubers. Het land heeft twee belangrijke seizoenen: een lange winter, waarin de wintersport centraal staat, en een lange zomer, die weer andere toeristen trekt. “Dit zijn dan toeristen die het liggen op een strand in het hoogseizoen een beetje zat zijn en op zoek gaan naar rust, in combinatie met activiteiten in de natuur.” Oostenrijk ligt bovendien centraal in Europa. Hierdoor het niet alleen makkelijk bereikbaar voor Nederlanders en andere West Europeanen, maar ook voor toeristen uit de voormalige Oostblok- landen en zelfs het Midden-Oosten. “Die toenemende stroom toeristen biedt garanties voor optimale verhuurmogelijkheden.”

En dat is wat investeerders willen: “zekerheid van een gedegen rendement”, zegt Hubers. De huuropbrengst in Oostenrijk is vanzelfsprekend belast, maar er is een vrijstelling van elfduizend euro per persoon en alle kosten, inclusief de hypotheek, zijn aftrekbaar. Alles bij elkaar opgeteld, betaal je in de praktijk geen of nauwelijks belasting. Een rendement van zes tot negen procent is zeker haalbaar. Bij een investering van bijvoorbeeld twee ton aan eigen middelen, is dat al gauw twaalf tot achttienduizend euro per jaar.”

Overigens is de wet- en regelgeving rond het kopen en verhuren van een woning in Oostenrijk wel vrij complex. Hubers adviseert mensen dan ook zeker met een professionele, onafhankelijke aankoopbegeleider in zee te gaan.

Bron: investeren in morgen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Alles wat je moet weten over het verhuren van je vakantiewoning

Je moet met heel wat zaken rekening houden als je je tweede huis wil verhuren. Mág je de woning wel verhuren, en hoe zit het met belastingen en verzekeringen? We zetten het op een rijtje.

Bekijk

BTW-regeling bij de aankoop van een vakantiewoning

Ga je een vakantiewoning kopen dan heb je de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen. Om voor deze terugvordering in aanmerking te komen moet je uiteraard wel aan een paar regels voldoen. We zetten ze op een rijtje!

Bekijk

Hoe bereken je het rendement van een vakantiewoning?

Een vakantiewoning kopen is een uitstekende manier om je geld slim te investeren én om te genieten van je eigen plek onder de zon. Als je je tweede huis (gedeeltelijk) verhuurt, kan je er bovendien een mooi rendement uit halen.

Bekijk

Een huis kopen in Oostenrijk, hier moet je op letten

Hou je van sneeuw en wintersport? Dan droom je er misschien van om een huis te kopen in Oostenrijk. De Oostenrijkse skigebieden zijn een populaire bestemming voor  Belgen en Nederlanders om een vakantiewoning te kopen. Behalve een echt wintersportland is Oostenrijk een veelzijdig vakantieland het hele jaar door, met tal van sport- en vrijetijdsmogelijkheden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden