Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Oostenrijk, hier moet je op letten

Hou je van sneeuw en wintersport? Dan droom je er misschien van om een huis te kopen in Oostenrijk. De Oostenrijkse skigebieden zijn een populaire bestemming voor Belgen en Nederlanders om een vakantiewoning te kopen. Behalve een echt wintersportland is Oostenrijk een veelzijdig vakantieland het hele jaar door, met tal van sport- en vrijetijdsmogelijkheden.

Op zoek naar een vakantiehuis in Oostenrijk?

Je kan niet ‘zomaar’ alle Oostenrijkse huizen of appartementen kopen als vakantieverblijf. Er heerst een strikte wetgeving hieromtrent. Als je een huis gevonden hebt dat geschikt is voor vakantiedoeleinden, moet je jezelf de vraag stellen wat je ermee wil doen. Verhuren of niet?

Vakantiewoning niet verhuren: Als je de woning niet wil verhuren, heb je minder mogelijkheden. Je moet dan zoeken naar een huis met bestemming ‘Zweitwohnsitz’. Dit is de enige manier om de woning alleen als vakantiehuis te gebruiken, zonder verhuurverplichting. Dergelijke woningen zijn schaars in Oostenrijk omdat nieuwe panden niet meer deze bestemming krijgen. Hierdoor zijn ze vaak duur, maar wel zeer waardevast.

Vakantiewoning wel verhuren: Wie het huis wel wil verhuren, heeft meer mogelijkheden. Sowieso moet je opletten dat het huis de juiste bestemming heeft. Vanuit investeringsoogpunt is het interessant om eigen gebruik van de woning te combineren met verhuur.

Huis in Oostenrijk verhuren: mogelijkheden

Bij vrijwel alle toeristische nieuwbouwprojecten is er een verplichting tot verhuur. Hoe groter het project, hoe strenger de verplichting vaak is. Denk vooraf goed na over wat jij wil als eigenaar/verhuurder. Wil je zelf beslissen aan wie je verhuurt en veel zelf regelen? Of heb je graag dat alles geregeld wordt voor jou? Zoek op basis daarvan een nieuwbouwproject dat bij je past.

In Oostenrijk wordt er het hele jaar door goed verhuurd met een gemiddelde bezettingsgraad tussen 22 en 40 weken, afhankelijk van de regio. Je kan rekenen op een verhuurrendement van 4 à 8 %, afhankelijk van de grootte van het project en de regio waarin het zich bevindt. Als je op zoek bent naar een mooi rendement, is het goed om niet enkel te kijken naar locaties in de grote skigebieden bij de piste. Dit betekent niet per definitie een garantie op rendement.

Laat je goed adviseren en begeleiden

Er komt heel wat bij kijken als je een huis wil kopen in Oostenrijk. De wet- en regelgeving verschilt bovendien vaak per deelstaat. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de juiste beslissing te nemen. Het is aan te raden om je tijdens je zoektocht naar een Oostenrijkse vakantiewoning te laten begeleiden door specialisten. Zij helpen je om het huis van je dromen te vinden en alles vlot af te handelen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis.

Bekijk

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden