Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Second Home Specialist in beeld: Portula Bouw & Ontwikkeling

Bij Second Home plaatsen we onze exposanten graag in de kijker. Zo gunnen we jou een blik ‘achter de schermen’ van onze sector. Erik van Riessen is de eigenaar van Portula Bouw & Ontwikkeling BV, de Nederlandse specialist in vakantiewoningen in Noorwegen. Hij en zijn enthousiast team zijn sinds 2005 vaste en graag geziene gasten op Second Home. Wij konden Erik enkele vragen stellen!

Dag Erik, vertel eens iets over Portula. Hoe is het allemaal begonnen?
“Noorwegen zit mij van jongs af aan in het bloed. Als kind ging ik er vaak op vakantie en op familiebezoek. Mijn vrouw Adla en ik hebben er ons eigen vakantiehuis, waar we vaak naartoe trekken met ons gezin of met vrienden. We weten dus wat het is om te dromen van een eigen vakantiewoning in Scandinavië én om die droom werkelijkheid te zien worden!”

“Portula Bouw & Ontwikkeling ontstond terwijl we onze eigen vakantiewoning aan het bouwen waren in Noorwegen en we merkten dat er steeds meer interesse kwam uit onze omgeving. We zijn gestart als agent voor woningen in Noorwegen en sinds 2005 zijn we actief als volledig zelfstandig bouwbedrijf dat zich bezighoudt met zowel verkoop, ontwikkeling als bouw in eigen beheer.”

Jullie hebben nog jonge kinderen. Kunnen jullie je professionele bezigheden vlot combineren met het gezinsleven?
“Een eigen bedrijf, de vele reizen die daarbij komen kijken én een gezin: het is soms een uitdaging. We beseffen wel dat we veel geluk hebben met ons werk: we zitten in een prachtig land, midden in de natuur en we doen wat we doen met plezier en passie. We gaan daar niet over klagen!” (lacht)

“Adla en ik hebben ervoor gekozen dat ik hoofdzakelijk reis en dat zijn de andere taken in het bedrijf op zich neemt, in combinatie met de zorg voor ons gezin. Dit geeft mij de nodige rust en vrijheid om me te focussen op de uitbouw van Portula. Zonder steun van mijn vrouw zou dit niet mogelijk zijn.”

“Onze kinderen hebben intussen een intense band opgebouwd met Noorwegen en ze kijken altijd uit naar de vakanties daar. Met ons gezin gaan we meestal twee keer per jaar naar ons eigen vakantiehuis in Vrådal, in de Noorse provincie Telemark. De kinderen houden van het buitenleven en gaan graag skiën, fietsen en varen met een bootje op het meer. Verder trekken we er regelmatig een dagje op uit. De zuidkust van Noorwegen bevindt zich op amper een uur rijden van onze vakantiewoning. Een aanrader is de kustplaats Kragerø, zeer sfeervol en levendig in de zomermaanden met uitstekende voorzieningen. Eveneens op een uur rijden ligt de studentenplaats Bø. Hier bevindt zicht het grootste waterpark van Noorwegen, voor de kinderen is dit uiteraard een dagtripje om naar uit te kijken!”

Waarom hebben jullie gekozen om vastgoed uit Noorwegen te verkopen?
“Naast genieten betekent een vakantiewoning in Noorwegen ook slim investeren. Dankzij olie, gas en waterkracht is Noorwegen een rijk en welvarend land geworden. Door de financiële en politieke stabiliteit blijft de vraag naar kavels en vakantiewoningen ook in economisch moeilijkere tijden op niveau. Bovendien zijn huizenkopers in Noorwegen wettelijk goed beschermd.”

“Het toerisme in Noorwegen zit al jaren in de lift dankzij de goede bereikbaarheid van het land. Daarmee stijgt ook de vraag naar vakantiewoningen. Maar liefst 30% van de mensen die op vakantie gaan in Noorwegen, verblijft in een gehuurd vakantiehuis. Daarentegen verhuurt slechts 2% van alle Noorse eigenaren hun eigen vakantiewoning, waardoor de vraag groter is dan het aanbod. Er is dus volop vraag naar vakantiewoningen om te huren in Noorwegen, vooral in regio’s waar het toerisme zich sterk ontwikkelt zoals Zuid-Noorwegen. Dit heeft als gevolg dat vakantiewoningen in die gebieden flink in waarde toenemen.”

Portula is sinds kort ook actief op de Duitse en de Engelse markt. Hoe pakken jullie dat aan?
“In 2019 hebben we onze grenzen verlegd en zijn we van start gegaan op de Duitse en Engelse markt. Uiteraard hebben we er eerst voor gezorgd dat onze organisatie hier volledig klaar voor was want we wilden kwaliteit en betrouwbaarheid blijven bieden. Werner Harsta is binnen Portula verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze nieuwe markten. Hij spreekt vloeiend Engels en Duits en kan voortbouwen op een jarenlange internationale product- en verkoopervaring in verschillende leidinggevende functies. En uiteraard heeft Werner ook een passie voor alles wat met Noorwegen te maken heeft!”

Een huis kopen in Noorwegen bij Portula

Ongetwijfeld zijn er veel bijzondere momenten geweest in de afgelopen jaren. Welke woning of verkoop is het meest blijven hangen?
“Dat zijn er te veel om op te noemen! Wij halen altijd veel voldoening en plezier uit projecten waar we samen met de klant tot een mooi resultaat komen. Veel mensen zeggen ons dat ze een speciale ‘chemie’ voelen met ons team. Wij luisteren naar wat ze willen en vertalen hun persoonlijke wensen naar hun droomwoning, alsof we een huis voor onszelf aan het bouwen zijn. Dit is ongetwijfeld een van de sterktes van onze organisatie!”

Hoe zie jij de toekomst van de second home markt?
“We zien dat onder andere grillige beursfluctuaties en soms zelfs boeterentes op spaargeld de aanleiding zijn om te investeren in een tweede woning. In een politiek en economische stabiel land als Noorwegen, met een toenemende vraag naar vakantiewoningen, schept dat boeiende kansen voor ons. Wij zijn positieve denkers!”

“Verder hebben we de belangstelling voor Noorwegen de voorbije jaren enorm zien groeien. Mensen zoeken een alternatief voor de zuidelijke landen waar het, zeker in het hoogseizoen, een drukte van belang is en voor sommige mensen gewoon te warm. Noorwegen wordt ook erg gewaardeerd om de veiligheid, de rust en het gezonde imago.”

Past het aanbod zich aan volgens de vraag in Noorwegen?
“We zien hier drie belangrijke evoluties:

  1. Noorwegen heeft altijd al een bepaalde aantrekkingskracht gehad door de overweldigende natuur, de dunbevolktheid en de rust. Van massatoerisme is geen sprake in Noorwegen, en dat is iets wat veel mensen vandaag de dag steeds meer appreciëren. Wij merken dat goed in het sterk aantal toegenomen aanvragen.
  2. Ondanks de grote vraag is er geen gebrek aan beschikbare kavels in Noorwegen. Wij kennen deze markt heel goed, terwijl het voor onze klanten niet altijd zo duidelijk is. We zien onszelf als een ‘middle man’ die de mensen van a tot z helpt om een verstandige, weloverwogen keuze te maken die perfect aansluit bij hun wensen. Daar steken we veel tijd en energie in. We geloven dat we daar echt het verschil mee maken.
  3. Het zuidoosten van Noorwegen kent twee duidelijke hoogseizoenen. Ten eerste is er het langste skiseizoen van Europa, met een uitdagend aanbod daaromtrent. Daarnaast zijn de zomers in Zuid-Oost Noorwegen zeer aangenaam. Ook dan is er veel vraag naar verhuur van vakantiewoningen. Wij helpen onze klanten om hun vakantiewoning in die periodes te verhuren, zodat ze er een mooi rendement uit kunnen halen.”

 

Welke drie tips heb jij op vlak van aankoopadvies voor toekomstige kopers?

  1. “Neem je tijd voor je iets beslist, informeer je goed vooraf en ga vooral op zoek naar een type woning die past bij de kavel en niet andersom.
  2. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de lokale wetgeving en regels, bijvoorbeeld door een tijdje te gaan proefwonen. Dit bieden wij standaard aan voor potentiële kopers.
  3. Investeren, renderen en genieten kunnen perfect samengaan. Veel van onze klanten zullen dat beamen!”

 

Hoe belangrijk is het voor jullie om aanwezig te zijn op de Second Home Beurs?
“Zeer belangrijk! In tegenstelling tot sommige andere landen zijn er weinig aanbieders van woningen in Noorwegen. Op Second Home krijgen wij veel bezoekers op onze stand die gericht op zoek zijn naar een Noorse vakantiewoning. We komen er ook regelmatig met mensen in contact die eigenlijk op zoek zijn naar een appartement of chalet in Zwitserland of Oostenrijk. Noorwegen is dan een verassende invalshoek met veel keuzemogelijkheden, en vaak weten we hen te overtuigen!”

“Al jarenlang staat de Second Home Beurs met stip genoteerd in onze agenda, het is een heel belangrijke beurs voor ons. We zijn fan van de vele persoonlijke contacten en de manier waarop de organisatie er telkens weer in slaagt om een groot aantal kwalitatieve bezoekers aan te trekken.” 

Als afsluiter: stel dat je moet kiezen tussen Nederland en Noorwegen… Wat doe je?
“Precies zoals wij het nu doen, namelijk beide landen afgewisseld. Wij beschouwen zowel Nederland als Noorwegen als ons ‘thuis’, waar we ons heel goed voelen!”

 

Contacteer Portula

Wil je contact opnemen met Portula, een kijkje nemen naar hun aanbod of zien op welke beurzen ze aanwezig zullen zijn? 

Klik dan snel door naar het profiel van Portula

 

Bron: interview met Tom van den Brink en Erik van Riessen.

 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Uitzending Way of Living RTL4

Als vaste partner van Second Home waren presentatoren Sanne en Arno ook afgelopen editie weer aanwezig op de Second Home Beurs in Utrecht voor de opnames van Way of Living.

Bekijk

Second Home eerste consumentenbeurs bij Jaarbeurs na versoepelingen

Van 18 tot en met 20 maart vindt bij Jaarbeurs in Utrecht de eerste consumentenbeurs, de Second Home Beurs, plaats, zonder maatregelen en controles. Twee jaar geleden stond de beurs klaar om open te gaan, maar werd ze als gevolg van de eerste lockdown afgelast. Voor Jaarbeurs en Second Home een symbolisch moment.

Bekijk

Second Home Specialist in beeld: HIP Estates

Bij Second Home plaatsen we onze exposanten graag in de kijker. Zo gunnen we jou een blik ‘achter de schermen’ van onze sector. Leen Vermeulen is de eigenaar van HIP Estates, een Belgische vastgoedmakelaar gespecialiseerd in villa’s en appartementen in Spanje. “Mijn man Steven en ik verloren 25 jaar geleden ons hart aan de Costa Blanca. We besloten om onze job als verzekeringsmakelaar in te ruilen voor één als vastgoedmakelaar in Spanje. De beste beslissing van ons leven!” vertelt ze ons

Bekijk

Second Home Specialist in beeld: B&D

Bij Second Home plaatsen we onze exposanten graag in de kijker. Zo gunnen we jou een unieke blik ‘achter de schermen’ van onze sector. Maarten Bökkerink van B&D France, gespecialiseerd in kwaliteitsvolle vakantiewoningen in Midden- en Zuid-Frankrijk, is er met zijn bedrijf al bij sinds de allereerste editie van de Second Home Expo. Tijd om hem enkele vragen te stellen!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden