Alles wat je moet weten over het verhuren van je vakantiewoning

Je moet met heel wat zaken rekening houden als je je tweede huis wil verhuren. Mág je de woning wel verhuren, en hoe zit het met belastingen en verzekeringen? We zetten het op een rijtje.

Huurinkomsten

Als je van het verhuren van je tweede woning geen ondernemingsactiviteit maakt, hoef je de opbrengsten uit de verhuur niet als inkomsten aan te geven bij de Belastingdienst. Ben je van plan om naast de verhuur ook maaltijden of linnengoed aan te bieden, of de vakantiewoning te verhuren via een toeristische dienst, dan worden de huurinkomsten wel belast.

Verhuur voor kleine ondernemers

Voor kleine ondernemers die een tweede huis willen verhuren, is er de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Als je hiervoor in aanmerking komt, hef je geen BTW op de verhuur. Je kan ook geen BTW terugvragen voor de kosten die je voor het vakantieverblijf maakt. Het hangt van verschillende factoren af of de KOR voor jou interessant is. Informeer je dus goed op voorhand.

Verhuur en verzekeringen

Ga je je vakantiewoning verhuren? Dan moet je dit laten weten aan de verzekeraar voor de opstal- en de inboedelverzekering. Vergeet niet om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Want als een huurder tijdens zijn verblijf schade ondervindt van iets dat gebeurt in de vakantiewoning, kan hij je daar aansprakelijk voor stellen.

Gemeentelijke eisen en regels

Informeer bij je gemeente naar de regels eisen voor de verhuur van een vakantiewoning. Die zal je ook vertellen welke regels er gelden voor de verhuur van een vakantiehuis. Daarnaast betaal je toeristenbelasting aan de gemeente. Het exacte bedrag is afhankelijk van de gemeente. Deze toeristenbelasting mag je doorrekenen aan je huurders.

Verhuur en veiligheidseisen

In elke verblijfsruimte van een vakantiehuis in Nederland moet een rookmelder hangen (conform het Bouwbesluit uit 2012). Je moet ook zorgen voor een brandblusser en een touwladder (als er meerdere verdiepingen zijn). Stel een vluchtplan op en hang het op een goed zichtbare plek (bv. de voordeur). De gemeente heeft het recht om je vakantiewoning te controleren op het naleven van het Bouwbesluit. Voor buitenlandse vakantiehuizen gelden weer andere regels, laat je hierover goed informeren.

Verhuur van een appartement

Als je vakantiewoning een appartement is, is er wellicht een VvE (Vereniging van Eigenaren). Die kan de verhuur verbieden, bijvoorbeeld door het risico op waardevermindering van de andere appartementen. Informeer je goed vooraf.

Verhuur van een woning in een vakantiepark

Bevindt je vakantiewoning zich in een vakantiepark? Hou er rekening mee dat er speciale regels (kunnen) gelden voor de verhuur. Dus ook hier geldt: doe van tevoren navraag bij het vakantiepark, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De vakantiewoning zelf verhuren of uitbesteden

Je kiest zelf of je je vakantiewoning op eigen houtje gaat verhuren of de verhuur uitbesteedt. Ga je ze maar af en toe verhuren? Dan is het goed te doen om het zelf te regelen. Als je het huis (zeer) vaak wil verhuren, is het verstandig om te werken met een boekingskantoor. Uiteraard betaal je daarvoor maar het bespaart je heel wat tijd en beslommeringen. De keuze is aan jou.

Win advies in bij een expert

Ook op fiscaal vlak zijn er heel wat zaken waarop je moet letten als je je vakantiewoning wil verhuren. Het is aan te raden om een goede financieel adviseur onder de arm te nemen, die je kan helpen om de fiscale voor- en nadelen op te lijsten. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt. Let er bij de keuze van een financieel adviseur wel op dat hij erkend is door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belastingen bij verhuur van je tweede woning in Spanje

Als je eigenaar bent van een (tweede) woning in Spanje en die verhuurt, ben je verplicht om dit aan te geven bij de belastingen. Hierbij moet je rekening houden met een aantal regels. Een beknopt overzicht!

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Bekijk

BTW-regeling bij de aankoop van een vakantiewoning

Ga je een vakantiewoning kopen dan heb je de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen. Om voor deze terugvordering in aanmerking te komen moet je uiteraard wel aan een paar regels voldoen. We zetten ze op een rijtje!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden