Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Second Home Specialist in beeld: Elxis Greek Real Estate Services

Bij Second Home plaatsen we onze exposanten graag in de kijker. Deze keer richten we de spotlights op Giorgios Gavriilidis, eigenaar van het bedrijf Elxis Greek Real Estate Services. Al sinds 1999 mogen we Giorgios en zijn enthousiaste team op onze beurs verwelkomen. Met meer dan 50 beursdeelnames in België en Nederland zijn ze een van onze oudste en trouwste exposanten!

 

Dag Giorgios, we kennen elkaar nu al 20 jaar. Hoe is het voor jou begonnen als makelaar op de second home markt?

“Bij de oprichting 1991 bood Elxis brede juridische dienstverlening aan tussen Nederland en Griekenland, waaronder de afhandeling van onroerendgoedtransacties in Griekenland. Een van onze klanten, zelf een Nederlands jurist, was zo lovend over onze begeleiding dat hij het Griekse consulaat opbelde om positieve feedback over ons te geven. De mensen van het consulaat benaderden ons vervolgens om te vragen of ze ons mochten aanbevelen aan partijen die ook dergelijke assistentie zochten. Mond-aan-mond reclame is en blijft de beste reclame, want via tevreden klanten kregen we op een gegeven moment zoveel mensen doorverwezen dat we ons naast juridische begeleiding ook in de bemiddeling bij de aankoop van Grieks vastgoed begonnen te specialiseren. Zo is het begonnen.”

“Eind jaren negentig namen we voor het eerst deel aan de Second Home Beurs, die toen nog 2 keer per jaar in Utrecht werd georganiseerd. We zijn inmiddels een van de oudste exposanten, met meer dan 50 deelnames in Nederland en België. Naast ons kantoor in Utrecht hebben we vandaag ook een tweede kantoor in Thessaloniki, Griekenland.”

Vanwaar de keuze om Grieks vastgoed te verkopen op de Belgische en Nederlandse markt?

“De twee vennoten van ons bedrijf – Vangelis en ikzelf – zijn van Griekse afkomst en onze core business was altijd gericht op Griekenland. Ons motto luidt ‘Thuis in Griekenland’ en dat kan je zowel letterlijk als figuurlijk opvatten. We kennen Griekenland door en door en hebben een enorme passie voor het land. Het heeft ongelofelijk veel te bieden: 138 bewoonde eilanden, een enorme kustlijn met prachtige stranden, interessante prijzen en de legendarische Griekse gastvrijheid. Onze keuze voor Griekenland is zeer logisch en we bieden geen woningen in andere landen aan. Van oorsprong zijn wij vooral actief op de Belgische en de Nederlandse markt. Maar ons klantenbestand breidt de laatste jaren uit, binnen én buiten Europa.”

“Griekenland is uniek in Europa omdat er geen massaprojecten zijn. Alles is kleinschalig en daardoor een stuk authentieker. De blauwwitte huisjes en idyllische stranden zijn een bekende Griekse ‘trademark’ die bij velen tot de verbeelding spreekt. Griekenland is een zeilparadijs en heeft een enorme schat aan geschiedenis en cultuur, waardoor er voor elk wat wils is. Ook het binnenland is magisch en heeft zelfs geweldige skipistes, om maar een klein voorbeeld te geven van de diversiteit. Bovendien heeft Griekenland de laagste criminaliteitscijfers van de hele Europese Unie. Iedereen kan veilig de straat op en er is veel sociale controle.”

“Weet je, ik zou uren kunnen praten over Griekenland… Ik merk de laatste jaren dat mensen die vroeger verre bestemmingen zochten, nu liever dichter bij huis hun tweede verblijf willen hebben. En als je alles op een rijtje zet, is de keuze niet moeilijk… Denk zeker ook aan de prijzen van het Griekse vastgoed: het zijn de meest aantrekkelijke van Zuid-Europa. Dé grootste aantrekkingskracht van Griekenland is en blijft volgens mij de oprechte Griekse gastvrijheid. Als je één keer in Griekenland geweest bent, weet je waar ik het over heb. Dat welgekomen, warme en authentieke gevoel laat de mensen nooit meer los!”

Leuk dat jouw zoon Dion nu ook in het bedrijf zit! Waar zit precies de kracht in jullie organisatie?

“Dion startte 5 jaar geleden bij ons en is inmiddels volledig partner. Zijn aanwezigheid betekent een enorme boost voor het bedrijf en het is erg leuk om met hem te werken. Dion behoort tot een jongere generatie maar gaat zeer serieus met het vak en onze klanten om. Door zijn studies is hij onze dragende kracht op vlak van innovatie en marketing. Wij denken meer in woorden, de jongere generatie in beelden en gerichte boodschappen. Binnen Griekenland is Dion onze Kreta-expert, waar hij grote delen van het jaar verblijft. Dit is een pluspunt aangezien een aanzienlijk deel van ons woningaanbod zich daar bevindt. Door zijn inzet en passie zijn al onze klanten laaiend enthousiast over hem!”

“Zelf werk ik meestal in ons kantoor in Thessaloniki, vanwaar ik samen met de aan ons kantoor verbonden advocaten alle juridische zaken in goede banen leid. Ik vind het ook heerlijk om klanten bij een bezichtiging te begeleiden en samen met hen tussen de olijfbomen te staan op de plek waar hun huis gebouwd zal worden. Vangelis runt ons kantoor in Utrecht en verzorgt de meeste intakegesprekken met klanten voor ze naar Griekenland afreizen.”

“De kracht van ons bedrijf is onze juridische expertise van bijna 30 jaar in dit vak, in combinatie met onze persoonlijke benadering. Waar het ons om gaat, is dat mensen een gevoel van zekerheid bij ons hebben. Vooraleer iemand in het vliegtuig stapt om een villa ta gaan bezichtigen, voeren we minstens 1 of 2 persoonlijke gespreken op kantoor. Hierbij staat de kennismaking centraal en willen we alle vragen beantwoorden. Daarna volgt een inventarisatie van de wensen van de klant, die we matchen met het lokale aanbod. Vervolgens worden het volledige aankooptraject en alle procedures, belastingen en zaken als erfrecht en dergelijke uitvoerig besproken en toegelicht. We willen bij onze klanten vooraf alle vragen en twijfels wegnemen, zodat ze zich in Griekenland enkel moeten bezighouden met de vraag of de villa mooi is. De rest doen wij voor hen!”

Al jaren presenteer jij de seminars voor Griekenland op alle Second Home beurzen. Wat voor vragen krijg je zoal tijdens deze sessies?

“Mensen willen vooral weten hoe de juridische afhandeling van een vastgoedtransactie in Griekenland in zijn werk gaat. Dit is een van onze sterke punten aangezien wij 4 Griekse advocaten in dienst hebben. Daarnaast komen er veel vragen over belastingen en erfrecht, vermits elk land zijn eigen wetgeving heeft.”

specialist-in-beeld-team-elxis

Er waren ongetwijfeld veel speciale momenten in de voorbije jaren. Is er een herinnering die je nooit zal vergeten?

“Dat was een jaar of tien geleden, toen we op een zondagmiddag bijna klaar waren met de beurs. Het was een van de drukste beurzen ooit geweest, met meer dan 10.000 bezoekers. We zaten uitgeteld bij te komen van de vele gesprekken die we hadden gevoerd, toen een dame 5 minuten voor sluitingstijd onze stand binnenliep met in haar handen tassen vol folders. Een bezoeker die nog in de oriënterende fase was, dacht ik. Ik besloot op haar af te stappen en haar ook onze brochures mee te geven. Maar wat bleek? Ze volgde ons al een jaar op de voet en had bijna al onze huizen bestudeerd. Ik heb nog een uur met haar zitten praten, terwijl om ons heen de beurs werd afgebouwd. De volgende dag kwam ze bij ons langs op kantoor langs voor een vervolggesprek en nog in dezelfde week kocht ze voor een mooie prijs een charmant huisje in het Griekse binnenland. Dit alles zonder eerst te gaan kijken, maar puur op basis van mijn informatie, ons gesprek en de foto’s! Dat is redelijk uniek, kan je wel zeggen. Het was een keuze waar ze nooit spijt van heeft gehad, integendeel. Ze geniet nog steeds van haar woning en voelt zich inmiddels zelf bijna Grieks. En het allerleukste van dit verhaal: 2 jaar later kocht deze dame ook nog een appartement aan zee!”

Hoe zie jij de toekomst van onze markt?

“Heel positief en veelbelovend. Je merkt dat mensen hun (spaar)geld steeds vaker gebruiken om het nuttige aan het aangename te koppelen. Dat wil zeggen dat ze een aantal maanden per jaar van een prachtige Griekse villa aan het strand kunnen genieten, in combinatie met een no-nonsens rendement. Wie een villa koopt, kan met 5 maanden verhuur een rendement van 5% per jaar behalen. De overige 7 maanden kan je dan zelf heerlijk genieten. Dat is een mooi rendement zonder dat je je tweede huis het hele jaar door moet verhuren.”

Past het aanbod zich aan naar de vraag?

“Zeker. Een aantal Griekse projectontwikkelaars heeft zelfs een totaalconcept ontwikkeld, wat betekent dat je na het kopen van de villa volledig wordt ontzorgd. Schoonmaak, onderhoud, acquisitie van huurders, beheer van boekingen, verwelkomen van gasten en vooral ook problemen oplossen in en rond het huis: alles wordt meteen voor je geregeld. Als je zelf wil komen, is de villa schoongemaakt, zijn de bedden gedekt en is de koelkast gevuld. Bij vertrek hoef je enkel de deur achter je dicht te trekken en de schoonmaakploeg doet de rest. Alles wordt vlot centraal en online geregeld, en verder geen gedoe. Het is echt een totaalproduct waar men heel veel plezier van heeft.”

specialist-in-beeld-elxis-woning

Hoe ziet jullie bedrijf eruit over 5 jaar?

“De vraag naar Griekenland blijft groot en ons totaalconcept met aankoopbegeleiding en volledige juridische afhandeling heeft zich de voorbije jaren bewezen als een succesverhaal. We zijn een bedrijf dat met de tijd mee gaat. Daarom denk ik dat we de zullen blijven groeien. Naast onze thuismarkten Nederland en België zijn we de laatste jaren meer Europees en internationaal gaan werken. Dit heeft geleid in een kleurrijk klantenbestand uit verschillende Europese landen. Inmiddels weten zelfs klanten uit Australië en Amerika ons te vinden!”

“Wat we absoluut niét willen: onze persoonlijke service verliezen ten koste van ongebreidelde groei. Een persoonlijke aanpak is net onze kracht en die willen we dan ook absoluut bewaken. Op dit moment bestaat ons team uit 8 mensen – 4 advocaten en 4 commerciële medewerkers - verdeeld over 2 vestigingen in Utrecht en Thessaloniki. Als we op het ingeslagen pad verdergaan, denk ik dat er in de komende 5 jaar nog 4 of 5 collega’s bij zullen komen.”

Welke drie tips heb jij voor toekomstige kopers?

  1. Wacht niet te lang als je Griekenland overweegt. Wat Griekenland te bieden heeft, is uniek in Zuid-Europa en door de grote vraag gaan de prijzen in stijgende lijn.
  2. Doe een beroep op een betrouwbare advocaat om het hele aankoopproces in goede banen te leiden, in een taal die je goed begrijpt. De advocaat is een sleutelfiguur!
  3. Als je een villa op het oog hebt die vanaf tekening wordt aangeboden, zoek dan een juridische constructie die zoveel mogelijk risico’s uitsluit. Wij hebben een dergelijke manier van werken ontwikkeld die we bij alle ‘off-plan’ woningen toepassen.

Welke lokale tips geef jij aan mensen die Griekenland willen bezoeken?

“Ik ben weg van 2 Griekse regio’s in het bijzonder. Ten eerste het gebied rond het eiland Lefkas in de Ionische archipel, aangezien ik van zeilen hou. Met al die eilandjes en pittoreske tavernes is dit een echt (zeil)paradijs! Mijn tweede passie is Kreta. Het is een prachtig eiland met veel goede vibes, grote bergen, lange stranden en enorm gastvrije mensen. Zowel op Lefkes en Kreta zou ik heel graag wonen, laat me alsjeblieft niet kiezen!” (lacht)

Hoe belangrijk is jullie aanwezigheid op de Second Home Beurs? Past de beleving en sfeer van de beurs bij jullie bedrijf?

“Wij zijn een van de oudste deelnemers van de Second Home Beurs en vanaf het begin heeft deze beurs zijn waarde bewezen voor ons. De sfeer op de beurs en het persoonlijke contact met de bezoekers is van onschatbare waarde. De laatste jaren gebeurt er steeds meer online maar ik blijf van mening dat mensen willen weten wie er achter een bedrijfsnaam en een logo zitten. Het wekt vertrouwen om er ook een gezicht bij te kennen. Een mooie website zegt iéts maar vaak niet alles. Ik ken voorbeelden genoeg van internetbedrijven van zogenaamde ‘experts’ en ‘Griekenlandspecialisten’ die geen woord Grieks spreken en voor elke vraag die je stelt afhankelijk zijn van externe adviseurs…”

Als afsluiter: de trend op jouw Facebook zijn posts van de ideale werk-kantoor locatie. Wat is jouw ultieme favoriet?

“Aha, je volgt dus ook mijn ‘ondertussen in Griekenland’-rubriek, waarbij ik mijn iPad op een tafel met Griekse hapjes en ouzo laat zien, met als achtergrond telkens een ander Grieks strand of haventje. Een favoriet? Ik zou het echt niet weten… 138 bewoonde eilanden en een kustlijn van 15.000 kilometer, jij stelt moeilijke vragen hoor!” (lacht)

 

Contacteer Elxis

Wil je contact opnemen met Elxis, een kijkje nemen naar hun aanbod of zien op welke beurzen ze aanwezig zullen zijn? 

Klik dan snel door naar het profiel van Elxis Greek Real Estate Services

 

Bron: interview met Henkjan Prins en Giorgios Gavriilidis.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Uitzending Way of Living RTL4

Als vaste partner van Second Home waren presentatoren Sanne en Arno ook afgelopen editie weer aanwezig op de Second Home Beurs in Utrecht voor de opnames van Way of Living.

Bekijk

Second Home eerste consumentenbeurs bij Jaarbeurs na versoepelingen

Van 18 tot en met 20 maart vindt bij Jaarbeurs in Utrecht de eerste consumentenbeurs, de Second Home Beurs, plaats, zonder maatregelen en controles. Twee jaar geleden stond de beurs klaar om open te gaan, maar werd ze als gevolg van de eerste lockdown afgelast. Voor Jaarbeurs en Second Home een symbolisch moment.

Bekijk

Second Home Specialist in beeld: HIP Estates

Bij Second Home plaatsen we onze exposanten graag in de kijker. Zo gunnen we jou een blik ‘achter de schermen’ van onze sector. Leen Vermeulen is de eigenaar van HIP Estates, een Belgische vastgoedmakelaar gespecialiseerd in villa’s en appartementen in Spanje. “Mijn man Steven en ik verloren 25 jaar geleden ons hart aan de Costa Blanca. We besloten om onze job als verzekeringsmakelaar in te ruilen voor één als vastgoedmakelaar in Spanje. De beste beslissing van ons leven!” vertelt ze ons

Bekijk

Second Home Specialist in beeld: B&D

Bij Second Home plaatsen we onze exposanten graag in de kijker. Zo gunnen we jou een unieke blik ‘achter de schermen’ van onze sector. Maarten Bökkerink van B&D France, gespecialiseerd in kwaliteitsvolle vakantiewoningen in Midden- en Zuid-Frankrijk, is er met zijn bedrijf al bij sinds de allereerste editie van de Second Home Expo. Tijd om hem enkele vragen te stellen!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden